Ενέργεια

ΡΑΕ: Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης για την αλλαγή προμηθευτή

ΡΑΕ: Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης για την αλλαγή προμηθευτή

Αναλυτικά οι επιστολές των συμμετεχόντων

Τις αναλυτικές τοποθετήσεις των παρόχων ηλεκτρικής Ενέργειας για την αλλαγή προμηθευτή, δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «σε συνέχεια της από 2 Δεκεμβρίου 2020 πρόσκλησής της για συμμετοχή σε Δημόσια Διαβούλευση σχετικά με τη σκοπούμενη τροποποίηση του Άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες (Κ.Π.Η.Ε.) διάρκειας μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2021, δημοσιοποιεί τον πίνακα συμμετεχόντων στη Διαβούλευση.

Η ΡΑΕ ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες για την ουσιαστική συμβολή τους στη δημόσια διαβούλευση».

Συμμετέχοντες:



Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι με επιστολή τους, ΔΕΗ, Protergia και Ήρων στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης της ΡΑΕ, χαρακτηρίζουν αναγκαία την ρύθμιση της διαδικασίας αλλαγής προμηθευτή στην περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ειδικότερα, οι τρεις εταιρίες θεωρούν πως είναι απαραίτητος ένας αποτελεσματικός μηχανισμός που θα αποθαρρύνει/αποτρέπει την αλλαγή προμηθευτή στην περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επίσης, χαιρετίζουν το μέτρο  της ειδοποίησης από τον παλαιό προμηθευτή προς τον νέο για ύπαρξη ληξιπρόθεσμων, μη διακανονισμών οφειλών με την μορφή ενός debt flag. Όπως αναφέρεται, χαρακτηριστικά, μια τέτοια πρόβλεψη θα βοηθήσει «ακόμα και για περιπτώσεις αλλαγής προμηθευτή με διαφορετικό ΑΦΜ, θα συμβάλει στη διαφάνεια των συναλλαγών και στη διευκόλυνση του ελέγχου από τον νέο προμηθευτή της φερεγγυότητας του πελάτη».

Ταυτόχρονα, θεωρούν σκόπιμη και αναγκαία τη θέσπιση ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία ο παλαιός προμηθευτής θα δικαιούται να υποβάλει εντολή απενεργοποίησης, ακόμα και μετά την αλλαγή προμηθευτή, σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος αυτών και την αρχή της αναλογικότητας.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης