Ενέργεια

Στο επίκεντρο των προμηθευτών το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Στο επίκεντρο των προμηθευτών το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών
H πλειοψηφία των προμηθευτών εξετάζει το ζήτημα από την σκοπιά της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας και η οποία διέπει πλέον την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

Στο πλαίσιο της συμμετοχής των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην αναζήτηση λύσεων που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σύμφωνα με τους προμηθευτές, ο κίνδυνος της ρευστότητας των εταιρειών προμήθειας απαιτεί λύσεις και μια κοινή στρατηγική, προκειμένου να θεσπιστεί ένα ορθό πλαίσιο ανταγωνισμού και πλήρους διαφάνειας.

Μάλιστα, η πλειοψηφία των προμηθευτών εξετάζει το ζήτημα από την σκοπιά της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας και η οποία διέπει πλέον την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Παράλληλα, το μέτρο του μηχανισμού «debt flag» απολαμβάνει την καθολική αποδοχή των προμηθευτών, δεδομένου ότι το « μέτρο αυτό θα περιορίσει την πρακτική της σκόπιμης αλλαγής προμηθευτή για την αποφυγή εξόφλησης οφειλών, παρέχοντας παράλληλα ένα κίνητρο στους πελάτες να τακτοποιούν τις οφειλές που απορρέουν από τη σύμβαση προμήθειας», όπως αναφέρει σχετικά ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εμπόρων και Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Οι προτάσεις της ΡΑΕ

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προτείνει τον ορισμό ανώτατου ποσού οφειλής, την ανάπτυξη μηχανισμού παρακολούθησης ύπαρξης οφειλών των καταναλωτών (debt flag), την δυνατότητα του προηγούμενου προμηθευτή να υποβάλλει εντολή απενεργοποίησης μετρητή, την επαναξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου και την πρόβλεψη αποζημίωσης του Πελάτη για τυχόν "σημειούμενες καθυστερήσεις" στην εκτέλεση της αλλαγής εκπροσώπησης. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης