Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Από τις Βρυξέλλες πρέπει να περάσει η νέα συμφωνία με την Ελληνικός Χρυσός - Τι αποδέχτηκε η Eldorado Gold

Από τις Βρυξέλλες πρέπει να περάσει η νέα συμφωνία με την Ελληνικός Χρυσός - Τι αποδέχτηκε η Eldorado Gold
Ποιοί είναι οι νέοι βελτιωμένοι όροι που συμφωνήθηκαν για το Ελληνικό Δημόσιο
Σχετικά Άρθρα

Μπορεί η αναθεωρημένη συμφωνία με το Ελληνικό Δημόσιο και την "Eλληνικός Χρυσός" για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας να έκλεισε, ο δρόμος για την υπογραφή ωστόσο παραμένει δύσβατος και αυτό γιατί θα πρέπει να περάσει και από τις συμπληγάδες της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.
Προαπαιτούμενο για την υπογραφή της συμφωνίας είναι η έγκριση της από την Διακυβερνητική Επιτροπή Κρατικών Ενισχύσεων η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεδριάσει για το σκοπό αυτό αύριο Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, και εν συνεχεία η έγκρισή της από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της EE, την γνωστή, DGcomp.

Η έγκρισή της συμφωνίας από την DGcomp φαίνεται να συνδέεται με την παλαιότερη απόφασή της για την επιστροφή από την εταιρία προς το ελληνικό δημόσιο κρατικών ενισχύσεων ύψους 15, 3 εκατ. ευρώ με το σκεπτικό ότι το τίμημα των 11 εκατ. ευρώ με το οποίο εξαγόρασε η «Ελληνικός Χρυσός» τα Μεταλλεία το 2003 ήταν κατώτερο της πραγματικής τους αξίας.

Oι νέοι βελτιωμένοι όροι

H συναίνεση της Κομισιόν είναι απαραίτητη για την υπογραφή της συμφωνίας από τα δύο μέρη και την έγκρισή της στη συνέχεια από την Βουλή, προκειμένου η νέα σύμβαση να πάρει τη μορφή νόμου του κράτους. Η βασική διαφοροποίηση του νέου επενδυτικού σχεδίου σε σχέση με το παλαιό, αφορά την μεταλλουργική μονάδα παραγωγής χρυσού στην περιοχή Μαντέμ Λάκκος, η οποία «παγώνει» τουλάχιστον για δύο χρόνια.
Η Ελληνικός Χρυσός προτείνει την κατασκευή της μονάδας χρυσού με νέα μέθοδο και δεσμεύεται μέσω της νέας σύμβασης για την κατάθεση νέας μελέτης σε διάστημα δύο ετών, μεταφέροντας για αντίστοιχο χρονικό διάστημα την έναρξη κατασκευής της.
Η μητρική εταιρία Eldorado Gold έχει αποδεχθεί τους όρους που επέβαλλε η πλευρά του ελληνικού δημοσίου για αύξηση 10% των εσόδων προς το ελληνικό Δημόσιο από την παραχώρηση της χρήσης μεταλλευτικών δικαιωμάτων και των προς επένδυση κεφαλαίων, αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 3000 στην πλήρη ανάπτυξη του έργου, βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και αντισταθμιστικά έργα ύψους 80 εκατ. ευρώ στο Δήμο Αριστοτέλη. Η υπογραφή της συμφωνίας θα ανοίξει το δρόμο και για την είσοδο στο project στρατηγικού επενδυτή τον οποίο η Eldorado αναζητεί στη διεθνή αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης