Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μυτιληναίος: Αύξηση 55% στα EBITDA της ενέργειας το 2020 – Η στρατηγική για το 2021

Μυτιληναίος: Αύξηση 55% στα EBITDA της ενέργειας το 2020 – Η στρατηγική για το 2021

Αύξηση μεγεθών το 2021 από ΑΠΕ και βιώσιμη ανάπτυξη

Σχετικά Άρθρα

Ο ενεργειακός τομέας συνέβαλε τα μέγιστα στην υψηλή κερδοφορία του Μυτιληναίου για το 2020, καθώς τα EBITDA από τον κλάδο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αυξήθηκαν 55% στα 157 εκατ. ευρώ.

Η παραγωγή της εταιρείας αυξήθηκε συνολικά στον ενεργειακό τομέα κατά 4,1% σε 6,072 GWh, το συντριπτικό ποσοστό της οποίας προέρχεται από τις θερμικές μονάδες. Ο κύκλος εργασιών του τομέα αυτού αντιστοιχεί στο 49% του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Παράλληλα, αποτελεσματική χαρακτηρίστηκε η στρατηγική της ανάπτυξης εμπορίας φυσικού αερίου, όπου το μερίδιο των εισαγωγών ανήλθε στο 36% του συνόλου, ενώ το μερίδιο των εξαγωγών έφτασε το 72%.

Οι συνθήκες για το 2021 χαρακτηρίζονται από την ανάκαμψη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, τη λειτουργία του Target Model αλλά και την έναρξη του υπερσύγχρονου νέου σταθμού συνδυασμένου κύκλου CCGT το δ’ τρίμηνο του έτους.

Ο Μυτιληναίος διαθέτει σήμερα εγκατεστημένη ισχύ 1,4 GW από θερμικούς σταθμούς και έργα ΑΠΕ

Κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ ιδιωτών προμηθευτών και στόχο έχει να αναπτύξει την στρατηγική ως η μεγαλύτερη καθετοποιημένη εταιρεία στον χώρο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Το 2021 αναμένεται να υπάρξουν αποτελέσματα στους τομείς των ΑΠΕ και της βιώσιμης ανάπτυξης, όπου ακόμα τα μεγέθη δεν είναι αυτά που εμφανίζει ο προγραμματισμός του management. Ένας από τους κλάδους είναι η ανάπτυξη και πώληση φωτοβολταϊκών πάρκων σε διεθνές επίπεδο. Οι κλάδοι αυτοί θα συμπληρώσουν την στρατηγική και θα προσδώσουν περαιτέρω αξία στη σημερινή συνολική εικόνα και την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.


Ευχάριστη έκπληξη ο κλάδος του αλουμινίου

Ο κλάδος του αλουμινίου αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για το 2021 καθώς η επιτυχημένη στρατηγική του 2020 σε σχέση με τις υφεσιακές επιπτώσεις του COVID αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη. Σε ένα διεθνές περιβάλλον που στόχο έχει την ανάκαμψη των οικονομιών και την αύξηση του πληθωρισμού με τις τιμές των commodities να εκτιμώνται ως ανοδικές από τους διεθνείς Οίκους, η τιμή του μετάλλου αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα περί τα 2.000 δολ/τόνος.

Αυτό θα επιτρέψει σε συνδυασμό με τα προγράμματα περαιτέρω μείωσης του κόστους να συμβάλλει και αυτός ο κλάδος σε αυξημένη κερδοφορία για την τρέχουσα χρονιά.

Αναφορικά με την επίδοση στο Δ’ Τρίμηνο του 2020:

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €81 εκ. έναντι €65 εκ. το Δ’ Τρίμηνο του 2019, επωφελούμενα από τη σημαντική βελτίωση των επιδόσεων του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, αλλά και τις σταθερά υψηλές αποδόσεις των Τομέων Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου και Μεταλλουργίας.

  • Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου



88.JPG

Το 2020 αποτέλεσε έτος ιστορικά υψηλών επιδόσεων για τον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, παρά τη μείωση της κατανάλωσης στη χώρα κατά 4,1% λόγω της πανδημίας  αλλά και τις κατά 30% χαμηλότερες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά (ΟΤΣ).   Αναφορικά με το μείγμα παραγωγής, το φυσικό αέριο έχει αναδειχθεί πλέον ως το βασικό καύσιμο, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ήταν μειωμένη κατά 44,9%. Σημαντικά ενισχυμένη είναι η συμμετοχή των ΑΠΕ, που ανήλθε στο 28% της συνολικής παραγωγής. 

Η MYTILINEOS επωφελήθηκε σημαντικά από τις παραπάνω συνθήκες, στηριζόμενη κατά κύριο λόγο στο ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου, τον υψηλό βαθμό απόδοσης, διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας των μονάδων της, αλλά και στην ηγετική θέση που κατέχει ανάμεσα στους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 928 εκατ. που αντιστοιχεί σε 49% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι €996 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €157 εκατ. το 2020, από €101 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση κατά 55%. Η ιστορικά υψηλή επίδοση το 2020 είχε ως συνέπεια την αύξηση της συνεισφοράς του Τομέα στο 50% της συνολικής λειτουργικής κερδοφορίας της Εταιρείας.

Η δυνατότητα της Εταιρείας για προμήθεια φυσικού αερίου σε  ανταγωνιστικές τιμές, σε συνδυασμό με τον υψηλό βαθμό απόδοσης, διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας των μονάδων της Εταιρείας (δύο σταθμοί συνδυασμένου κύκλου και ένας σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας υψηλής αποδοτικότητας), οδήγησαν την συνολική  παραγωγή των μονάδων, να ανέλθει στις 5,55 TWh. Η ποσότητα αυτή αντιπροσωπεύει το 11,1% της συνολικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο σύστημα και το 29,7% της παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου.

Η συνολική παραγωγή τόσο από τις θερμικές, όσο και από τις ανανεώσιμες μονάδες της Εταιρείας ανήλθε σε 6,07 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 12,1% της συνολικής ζήτησης.

Κατά τη διάρκεια του 2020, το μερίδιο της MYTILINEOS επί των συνολικών εισαγωγών Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα, ανήλθε σε 36% ενώ το αντίστοιχο μερίδιο επί των συνολικών εξαγωγών κυμαίνεται στα επίπεδα του 72%.

Σημαντικά αυξημένη ήταν τόσο η κερδοφορία, όσο και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς στο τρίτο τρίμηνο του 2020 τέθηκαν σε λειτουργία επιπλέον 11MW, αυξάνοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της MYTILINEOS στα 222MW, ενώ το ίδιο διάστημα ξεκίνησε η κατασκευή ενός νέου Αιολικού Πάρκου 43,2MW.

Αναφορικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η Protergia συνέχισε να ισχυροποιεί τη θέση της ως ο κορυφαίος ανεξάρτητος, ιδιώτης προμηθευτής, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς στο 7,7% από 5,5% στα τέλη του 2019, εκπροσωπώντας πλέον περισσότερους από 285.000 πελάτες στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο.

Τέλος, συνεχίζεται κανονικά και σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η κατασκευή του νέου σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) 826 MW και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Δ’  τρίμηνο του 2021. Η νέα μονάδα θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση της MYTILINEOS στην αγορά ηλεκτρισμού, τόσο αναφορικά με την παραγωγή, όσο και με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε επιχειρήσεις και ιδιώτες πελάτες.

Η MYTILINEOS, διαθέτοντας σήμερα εγκατεστημένη ισχύ ~1,4 GW από θερμικούς σταθμούς και έργα ΑΠΕ σε λειτουργία, καθώς και την 1η θέση μεταξύ των ιδιωτών προμηθευτών, έχει εδραιώσει τη θέση της ως η μεγαλύτερη ιδιωτική καθετοποιημένη Εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αεριού  κατακτώντας το κρίσιμο μέγεθος που απαιτείται ώστε να επωφεληθεί τα μέγιστα τόσο από την εφαρμογή του Target Model που έχει τεθεί σε ισχύ από το Νοέμβριο του 2020, όσο και από τη εν γένει πλήρη απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας

7.JPG

Στις αρχές του 2020 ο Τομέας Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας  αναδείχθηκε σε αυτόνομο Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, σηματοδοτώντας τη στρατηγική εστίαση της Εταιρείας στην παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών έργων και αποθήκευσης ενέργειας, τόσο μέσω της κατασκευής έργων για τρίτους, όσο και μέσω της δικής της πλατφόρμας ανάπτυξης και κατασκευής φωτοβολταϊκών έργων.

Συνολικά, το 2020 ο Τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας κατέγραψε κύκλο εργασιών €264 εκατ., που αντιστοιχεί σε 14% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι 388 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), το 2020. διαμορφώθηκαν σε €15 εκατ. έναντι €29 εκατ., το προηγούμενο έτος.            

Οι επιπτώσεις της πανδημίας επηρέασαν τις οικονομικές επιδόσεις του Τομέα, ειδικά τους πρώτους εννέα μήνες, καθώς μετατοπίστηκε χρονικά τόσο η έναρξη κατασκευής των ήδη συμβασιοποιημένων έργων, όσο και η υπογραφή νέων. Στο τελευταίο τρίμηνο άρχισε η σταδιακή ανάκαμψη με την υπογραφή νέων έργων και την ομαλοποίηση των κατασκευαστικών εργασιών. Ειδικότερα τους τελευταίους μήνες του έτους, η Εταιρεία ανακοίνωσε μια σειρά από νέες συμφωνίες, τόσο με την απόκτηση έργων για την δική της πλατφόρμα, όσο και για κατασκευή για τρίτους σε χώρες όπως η Χιλή, η Ισπανία, η Σκωτία, η Αυστραλία και η Ελλάδα.

Σχετικά με τα έργα για τρίτους, παρά τις αντίξοες συνθήκες και παρά από τους περιορισμούς σε πολλές αγορές και χώρες η Εταιρεία κατόρθωσε κατά τη διάρκεια του 2020 την επιτυχημένη ολοκλήρωση μεγάλων έργων όπως το έργο Talasol στην Ισπανία 300MW, το Atacama στη Χιλή ισχύος 170MW αλλά και σημαντικά έργα στο Καζακστάν και στο Ηνωμένο Βασίλειο, εδραιώνοντας τη θέση της ανάμεσα στους κορυφαίους αναδόχους EPC, για έργα ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας.

Αναφορικά με τα έργα BOT (Build-Operate-Transfer), η Εταιρεία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του  2020 πραγματοποίησε την πώληση ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα συμβατικού τιμήματος €45,8 εκατ. Παράλληλα, συνεχίστηκε η ανάπτυξη έργων σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Χιλή, το Μεξικό, η Νότιος Κορέα, η Ταιβάν και η Αυστραλία. Η συνολική ισχύς του BOT χαρτοφυλακίου πλησιάζει τα 4,3 GW και αφορά σε έργα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια: από τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης, έως και έργα που είναι έτοιμα για κατασκευή.

Ο Τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας συνεχίζει να επικεντρώνεται στην έγκαιρη εκτέλεση των υφιστάμενων συμβάσεων και στην ανάληψη νέων έργων και επενδύσεων σε στοχευμένες αγορές, καθώς εταιρείες και χώρες επικεντρώνονται στην ταχύτερη ενσωμάτωση της πράσινης ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα, προκειμένου να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Στο πλαίσιο αυτό, οι δραστηριότητες της MYTILINEOS στον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας θα αποτελέσουν «σημαντικό καταλύτη» για τη λειτουργική κερδοφορία της το ερχόμενο έτος, με σημαντική αύξηση των έργων που θα κληθεί να υλοποιήσει ο Τομέας, τόσο σε έργα τρίτων, όσο και σε έργα ιδίων επενδύσεων μέσα από την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία / πώληση φωτοβολταϊκών ή έργων αποθήκευσης ενέργειας.


Προοπτικές για το 2021

Η οικονομική δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς σημείωσε ιστορική κάμψη το 2020 εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, τάση η οποία αναμένεται να αναστραφεί σταδιακά το 2021, καθώς θα προχωρά η διαδικασία του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα, εκτός των νομισματικών μέτρων, δρομολογούνται σημαντικά δημοσιονομικά πακέτα στήριξης στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα οποία αναμένεται να υποστηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα  και να υποστηρίξουν τον ρυθμό επανάκαμψης των οικονομίων, πάντα με την αίρεση των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας.

Το γενικό περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα ρευστό, καθώς υπάρχουν ακόμα σημαντικές αβεβαιότητες, τόσο για την ταχύτητα των εμβολιασμών, όσο και για το χρόνο που θα χρειαστεί για να αποδώσουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Ωστόσο,

  • η ανάκαμψη των τιμών του αλουμινίου σχεδόν στα επίπεδα προ εξάπλωσης της πανδημίας, σε συνδυασμό με τη διατήρηση ανταγωνιστικού  κόστους παραγωγής
  • η βελτίωση της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και η σταδιακή αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας ως απόρροια της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου
  • και η ωρίμανση νέων σημαντικών έργων στους Τομείς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης

θέτουν ισχυρές βάσεις για την ενίσχυση των οικονομικών επιδόσεων της MYTILINEOS το 2021

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης