Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μείωση στις τιμές χονδρικής ρεύματος - Άνοδος παραγωγής σε ΑΠΕ και Υδροηλεκτρικά + 23%

Μείωση στις τιμές χονδρικής ρεύματος - Άνοδος παραγωγής σε ΑΠΕ και Υδροηλεκτρικά + 23%
H  Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας επέστρεψε στις καθαρές εξαγωγές
Οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες του τελευταίου διαστήματος, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας οδηγούν σε μειώση τις χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες της αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στην Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την εβδομάδα από 25 ως 31 Ιανουαρίου οι μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας spot έπεσαν κατακόρυφα, κυμαινόμενες μεταξύ 49-56 €/MWh, με τις χαμηλότερες τιμές να καταγράφονται στην Ελλάδα, στα 48,82 €/MWh, -16,31%, και τις υψηλότερες στην Ιταλία και τις συνδεδεμένες αγορές Σλοβενία και Κροατία, με 56,25 €/MWh (-7,49% ww) και 55,16 €/MWh (-7,02% ww) αντίστοιχα.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα το διάστημα 1-5 Φεβρουαρίου καταγράφηκε τάση αύξησης αλλά και πάλι η μέση τιμή του πενθημέρου διαμορφώθηκε στα 55,1 €/MWh δηλαδή σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά που σημειώνονται στις άλλες αγορές της Ευρώπης, όπου την εβδομάδα 25 ως 31 Ιανουαρίου οι τιμές spot κινήθηκαν στο επίπεδο των 55 - 56 € / MWh, παρά την άνοδο που σημειώθηκε στην αγορά της Γερμανίας, λόγω της υψηλότερης ζήτησης και της χαμηλότερης παραγωγής αιολικής ενέργειας.
Καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση των τιμών του προηγούμενου διαστήματος ήταν η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες αγορές, καθώς ο καιρός ήταν πιο ζεστός, με εξαίρεση την Ουγγαρία και την Κροατία, όπου σημειώθηκε μια μικρή αύξηση της ζήτησης λόγω σημαντικής πτώσης της θερμοκρασίας από την Τρίτη 26/1 την Πέμπτη 28/1.
Στην Ελλάδα η μείωση της ζήτησης την εβδομάδα 25 ως 31 Ιανουαρίου έφθασε το 8,26% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης, η ζήτηση μειώθηκε -αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με την Ελλάδα- στην Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Τουρκία, ενώ περιορισμένες ήταν οι διακυμάνσεις στη Ρουμανία και την Ουγγαρία.

Μεγάλη αύξηση στην παραγωγή των υδροηλεκτρικών

Ταυτόχρονα στη μείωση των τιμών συνέβαλε η πολύ υψηλή παραγωγή από ΑΠΕ. Συγκεκριμένα η παραγωγή αιολικής ενέργειας κατέγραψε εβδομαδιαία υψηλά όλων των εποχών στην Ιταλία και την Τουρκία με 732,79 GWh και 798 GWh αντίστοιχα. Η απόδοση των αιολικών αυξήθηκε επίσης στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Υψηλότερα κινήθηκε και η απόδοση των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Κροατία και την Ουγγαρία, ενώ μειώθηκε σημαντικά στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Πολύ υψηλή ήταν και η απόδοση των υδροηλεκτρικών σταθμών στην Ελλάδα με τις απορρίψεις νερών φθάνουν τις 214 GWh ,+ 23%, ενώ τα επίπεδα νερού στους ταμιευτήρες παρέμειναν υψηλά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα σε ότι αφορά το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, επέστρεψε στις καθαρές εξαγωγές ύψους 22,6 GWh μετά από μια εβδομάδα καθαρών εισαγωγών 3 GWh.
Αντίστροφα η Ιταλία κατέγραψε υψηλές καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των χαμηλότερων τιμών στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ελλάδα.
Η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Κροατία αύξησαν τις καθαρές εξαγωγές τους ως αποτέλεσμα της υψηλής παραγωγής αιολικής ενέργειας και της χαμηλότερης ζήτησης, ενώ στην περίπτωση της Κροατίας, οι καθαρές εξαγωγές αυξήθηκαν λόγω της υψηλότερης παραγωγής των υδροηλεκτρικών και των φωτοβολταϊκών.
Επιπλέον, οι καθαρές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Σερβίας μειώθηκαν περισσότερο από 25%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης