Ενέργεια

Σδούκου: Μην χάσουμε το μομέντουμ για επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά

Σδούκου: Μην χάσουμε το μομέντουμ για επενδύσεις  στα υπεράκτια αιολικά

Εξετάζεται η ανάπτυξη των πρώτων υπεράκτιων αιολικών δίχως διαγωνισμούς, είπε μεταξύ άλλων η κ. Σδούκου

Σχετικά Άρθρα

Την στρατηγική για την δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου των offshore αιολικών ανέπτυξε η  γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στην διαδικτυακή ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Αρχικά, η κ. Σδούκου χαρακτήρισε την τρέχουσα δεκαετία «χρυσή» εκφράζοντας την αισιοδοξία της, δεδομένου ότι «συμπλέουμε όλοι με πυξίδα αυτόν τον στόχο. Ανοίξαμε τον φάκελο των offshore με αμφιβολίες τον περασμένο Σεπτέμβριο. Από την άλλη όμως ένιωθα ότι δεν πρόκειται για μια πολυτέλεια. Υπάρχει ενδιαφέρον που περιμένει ένα θετικό σημάδι για να εκδηλωθεί. Πολλοί παίκτες θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει για τον συγκεκριμένο κλάδο, επισημαίνοντας το «αίσθημα ευθύνης» του ΥΠΕΝ για την δημιουργία ενός ανταγωνιστικού, τεχνικά υλοποιήσιμου και περιβαλλοντικά στέρεου πλαισίου.Η ίδια τόνισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες, από ακαδημαϊκούς και φορείς, καθώς και πρακτικό ενδιαφέρον από εμπλεκόμενους της συνολικής αλυσίδας, το οποίο καταγράφεται και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό.

Η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ, έκανε αναφορά στην στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί, τονίζοντας τη σημασία ενός μακροπρόθεσμου πλαισίου, που θα «χρησιμοποιηθεί και θα καταλήξει σε projects και όχι σε ΦΕΚ. Συμβουλευόμαστε τα διεθνή παραδείγματα. Τα υπεράκτια αιολικά είναι εδώ και πρόκειται για business case. Δεν πρέπει να χάσουμε το momentum των επενδύσεων».

Η στρατηγική που αναπτύσσει το ΥΠΕΝ έχει δύο βασικά σκέλη: 

1) Να αναπτυχθεί ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο , καθώς η τεχνολογία αυτή χρειάζεται κεφάλαια και μεγάλες επενδύσεις, άρα πρέπει να είναι ασφαλές και σταθερό.

2) Να χρησιμοποιηθεί το πλαίσιο και "να μη μείνουν οι άδειες στα συρτάρια". Σύμφωνα με τη κα Σδούκου, μέχρι σήμερα μελετήθηκαν βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών και εισακούστηκαν οι γνώμες και η εμπειρία όλων των εμπλεκόμενων. Το υπουργείο εξετάζει το θέμα με βάση τις παραδοχές ότι τα υπεράκτια αιολικά δεν είναι τεχνολογία του αύριο, είναι ήδη εδώ και στα πλωτά αιολικά. Άλλωστε, η Navigant εκτιμά το κόστος των πλωτών αιολικών στα 76 ευρώ/μεγαβατώρα το 2030 και σε 46 ευρώ το 2050 με διαθέσιμο δυναμικό 263 γιγαβάτ στη χώρα μας. "Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει επιχειρηματική ευκαιρία και χρειάζεται ένα επενδυτικό σήμα στην αγορά", τόνισε η γενική γραμματέας.

Από εκεί και πέρα, η Κομισιόν εξέδωσε ήδη την ευρωπαϊκή στρατηγική, άρα υπάρχει η πολιτική καθοδήγηση, ενώ στις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις υπάρχει διαβεβαίωση με ειδικές προβλέψεις για αυτές τις τεχνολογίες

Στο τέλος, αναφέρθηκε στα σημαντικά θέματα της χωροθέτησης, αδειοδότησης, της διασύνδεσης με το σύστημα μεταφοράς αλλά και της αποζημίωσης, στο πλαίσιο της απαιτούμενης προσέγγισης σε αυτό το θέμα. «Αυτό που χρειάζεται, είναι ένας τρόπος που θα εξασφαλίζει την διασύνδεση αυτών των έργων μελετημένα, με ασφάλεια για τον επενδυτή και με την μικρότερη οικονομική επιβάρυνση στην τελικώς παραγόμενη ενέργεια».

Σχετικά με το θέμα της διασύνδεσης, η κ. Σδούκου δήλωσε ότι στο σημείο αυτό σίγουρα είναι κομβικός ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ και αυτό το μοντέλο βασίζεται στην εμπειρία του διαχειριστή στις διασυνδέσεις, ο οποίος πρέπει να έχει ρόλο στο σχεδιασμό μέσα από ένα καθαρό πλαίσιο συνεργασία που θα διατυπώνεται στο νομικό πλαίσιο και θα υλοποιηθεί μέσα από επιμέρους κείμενα και συμφωνίες. Ο επενδυτής θα μπορεί να βασιστεί στον ΑΔΜΗΕ, αλλά και πάλι υπάρχει η εναλλακτική πρόταση να μπορεί ο επενδυτής να επιλέξει τους τρόπους υλοποίησης της διασύνδεσης.

Για την αποζημίωση των επενδυτών, υπογράμμισε ότι: «Λόγω του ύψους των επενδύσεων η βασική παράμετρος στο συγκεκριμένο θέμα είναι το "bankability". Το υπουργείο έχει κοινοποιήσει στην Κομισιόν το νέο σχήμα των διαγωνισμών ΑΠΕ με ειδική πρόβλεψη για τα υπεράκτια αιολικά. Το σχήμα λαμβάνει υπόψη ότι είναι μια νέα τεχνολογία που πρέπει να στηριχθεί και να είναι και δανειοδοτικά υποστηρίξιμη με προβλεψιμότητα και ασφάλεια. Ο ανταγωνισμός μέσω των διαγωνισμών αναμένεται να συμπιέσει τα κόστη μακροπρόθεσμα και θα επιτρέψει την περαιτέρω διείσδυση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης