Ενέργεια

Γιατί δεν «ραγίζει» η σχέση του Μεξικού με τον άνθρακα

Γιατί δεν «ραγίζει» η σχέση του Μεξικού με τον άνθρακα
Το Μεξικό  διπλασίασε την «αφοσίωση» του στην ενίσχυση της βιομηχανίας άνθρακα
Σχετικά Άρθρα

Ενώ οι περισσότερες χώρες στον κόσμο έχουν κάνει σχέδια για την σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα, το Μεξικό διατυπώνει διαφορετική θέση στο επίμαχο θέμα της ενεργειακής μετάβασης.

Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το oilprice, o Πρόεδρος του Μεξικού Andrés Manuel López Obrador προσπαθεί να θεσπίσει ένα κανόνα ενεργειακής κυριαρχίας για τη χώρα του.

Το γενικό πλαίσιο

Όπως είναι γνωστό, προκειμένου να διατηρηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη από την άνοδο μεγαλύτερη από 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τους προ-βιομηχανικούς μέσους όρους - το όριο που έθεσαν οι επιστήμονες για να αποτρέψουν τις πολύ χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, είναι αναγκαία η μείωση της χρήσης πετρελαίου κατά 37% και φυσικού αερίου κατά 25% έως το 2030.

Το Μεξικό απεναντίας διπλασίασε την αφοσίωση του στην ενίσχυση της βιομηχανίας άνθρακα την ίδια στιγμή που οι περισσότερες χώρες προσπαθούν να εξαλειφθεί το εν λόγω ορυκτό καύσιμο. «Αντί να σκεφτεί μια μετάβαση από τον άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα, σκέφτεται να χρησιμοποιήσει περισσότερο άνθρακα και πετρέλαιο» ανέφερε ο Adrián Fernández Bremauntz, διευθυντής της οργάνωσης κλιματικής αλλαγής Iniciativa Climática de México. «Καμία άλλη χώρα της G20 δεν έχει τέτοιες ασυνήθιστες ή οπισθοδρομικές ενεργειακές πολιτικές όπως αυτή η κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να μας προωθήσει στους κλιματικούς μας στόχους» συμπλήρωσε.

Η πολιτική του Προέδρου

Ο Πρόεδρος της χώρας δημοσίευσε τα σχέδιά του για αγορά περίπου 2 εκατομμυρίων τόνων θερμικού άνθρακα από μικρούς παραγωγούς σε όλη τη χώρα. Κάνοντας τα πράγματα ακόμη πιο ανησυχητικά, την ίδια στιγμή που ο López Obrador φέρνει ξανά τα εργοστάσια άνθρακα στο δίκτυο, μειώνοντας επίσης τις πρωτοβουλίες καθαρής ενέργειας.

Επιπλέον, ο προκάτοχός του, Enrique Peña Nieto, καθιέρωσε ορισμένες ενεργειακές αναθεωρήσεις στο σύνταγμα, όπως επιτρέποντας ξένες επενδύσεις σε μεξικάνικο πετρέλαιο και καλωσορίζοντας τον ανταγωνισμό με την μεξικάνικη κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Pemex.

Τα αντίστοιχα παραδείγματα

Η Κίνα έχει στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα κατά τη διάρκεια ενός έτους οικονομικής αβεβαιότητας και δημόσιας υγείας και έχει αυξήσει ακόμη και την παραγωγή στο εξωτερικό. Επίσης, ο Καναδάς έχει θέσει σχέδια για τον άνθρακα με σκοπό την αναζωογόνηση της οικονομίας του έθνους.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι μια απλή υπόθεση. Μάλιστα, όσο επαναλαμβάνονται καιρικές καταστροφές σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών, τα πράγματα θα δυσκολεύουν. Εάν τα παγκόσμια ιδρύματα και οι κυβερνήσεις ενδιαφέρονται για τη μείωση των εκπομπών, τότε πρέπει να εισαχθεί ένα σύστημα κινήτρων για να διασφαλιστεί ότι τέτοιες ανησυχίες οδηγούν τις χώρες προς καθαρότερες λύσεις.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης