Ενέργεια

Προς επιμήκυνση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ - Λήγουν στις 26/2 οι προθεσμίες για ΔΕΔΔΗΕ

Προς επιμήκυνση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ - Λήγουν στις 26/2 οι προθεσμίες για ΔΕΔΔΗΕ
Γιατί καθυστερούν οι διαδικασίες σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΔΔΗΕ- Kλίμα ανησυχίας στις τάξεις των επενδυτών

Ασθμαίνοντας προχωρούν οι δυο κορυφαίες ιδιωτικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα, δηλαδή η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Η μεν πρώτη πηγαίνει από παράταση σε παράταση, η δε δεύτερη προσέλκυσε το ενδιαφέρον 11 επενδυτικών σχημάτων, ωστόσο η τακτική της ΔΕΗ να μην ανακοινώσει τα ονόματα τους έχει τροφοδοτήσει πολλές συζητήσεις στην αγορά.

Η διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ -Εμπορίας είναι «ανοιχτή» σχεδόν ένα χρόνο  και ωστόσο παραμένει άγνωστο το πότε θα κληθούν οι επτά ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.

Οι άτυπες ημερομηνίες που κατά καιρούς διαρρέουν στον τύπο αλλάζουν μήνα με τον μήνα, ενώ όλα δείχνουν ότι ούτε στα τέλη Απριλίου θα ανοίξει ο κύκλος των δεσμευτικών προσφορών.

Ενδιαφέρον από όλους τους μεγάλους ομίλους

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διαχείριση της υπόθεσης, πολύ δε περισσότερο που επί του παρόντος το ΤΑΙΠΕΔ που διενεργεί το διαγωνισμό παραμένει ακέφαλο μετά την παραίτηση του Άρη Ξενόφου από τη θέση του προέδρου, στα μέσα Δεκεμβρίου.  

Η διαδικασία για την επιλογή του νέου προέδρου ξεκίνησε από Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας, στη οποία ανήκει το ΤΑΙΠΕΔ, στις 19 Φεβρουαρίου με τη δημοσιοποίηση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του προέδρου και την αντικατάσταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, των οποίων λήγει η τριετής θητεία.
Η προθεσμία για την υποβολή των βιογραφικών λήγει στις 3 Μαρτίου.

Εξάλλου η υπόθεση της ΔΕΠΑ Εμπορίας συνδέεται άμεσα με τον πολιτικό κύκλο και με το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, σενάριο που το προηγούμενο διάστημα συζητήθηκε πολύ έντονα. 

Πέραν αυτών την υπόθεση της ΔΕΠΑ Εμπορίας συνοδεύουν δυο σημαντικά ζητήματα που δημιουργούν έντονο προβληματισμό και συγκεκριμένα η δικαστική διαμάχη με τα ELFE, αλλά και η option της ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα επτά σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εταιρία  είναι : H κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - EDISON, το σχήμα MOTOR OIL – ΔΕΗ, η  MYTILINEOS,  η  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η  C.G GAS LIMITED (όμιλος Κοπελούζου) καθώς και η MET Holdings, με έδρα την Ελβετία και η Shell Gas.

Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για τον ΔΕΔΔΗΕ

Όσο για τον ΔΕΔΔΗΕ, την Παρασκευή (26/2) λήγει η προθεσμία για τους υποψήφιους επενδυτές να προσκομίσουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα της συμμετοχής τους και θα ακολουθήσει ένα χρονικό διάστημα ελέγχου των εγγράφων αυτών το οποίο παραμένει άγνωστο, όπως άγνωστα από επίσημης πλευράς παραμένουν και τα ονόματα των 11 σχημάτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον μέσω της αποστολής email.

Έτσι η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 49% τοποθετείται στην καλύτερη περίπτωση στα μέσα Ιουλίου, ενώ το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν ανακοίνωσε τα ονόματα των ενδιαφερομένων έχει δημιουργήσει ερωτήματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ θα αποκαλύψει τα ονόματα μόνον όσων εκ των συμμετεχόντων προκριθούν στη short list, δηλαδή όσων πληρούν τις τυπικές προδιαγραφές και τους όρους που θέτει η προκήρυξη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η sort list δεν θα είναι έτοιμη πριν τα τέλη Μαρτίου.

Με αφορμή αυτές τις πληροφορίες οι φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά μιλούν για μεγάλη συμμετοχή κινεζικών εταιριών, γεγονός που αναμένεται να ενεργοποιήσει τα αρνητικά αντανακλαστικά της ΕΕ όσον αφορά τη συμμετοχή των Κινέζων στα ευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης