Εξοικονομώ

Νέα εποχή στις ενεργειακές ετικέτες - Τι «παίζει» με τα πλυντήρια ρούχων

Νέα εποχή στις ενεργειακές ετικέτες  - Τι «παίζει» με τα πλυντήρια ρούχων
«Πάνε περίπατο» οι προηγούμενες κλίμακες

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η εμφάνιση της νέας ενεργειακής ετικέτας σε πέντε βασικές κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών.Μια εξ’ αυτών είναι τα πλυντήρια ρούχων, που θα ισχύουν νέες διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη ετικέτα.

Σημειώνεται ότι η πιο βασική αλλαγή έγκειται στη νέα κλίμακα ενεργειακών κλάσεων και ο νέος τρόπος κατάταξης ενός μοντέλου σε αυτές. Πιο συγκεκριμένα, πάνε περίπατο οι προηγούμενες κλίμακες.

Διαφωτιστική η φωτό που ακολουθεί

90_1.jpg

Οι υπόλοιπες αλλαγές

Μια σημαντική διευκρίνιση προς το καταναλωτικό κοινό είναι η ενημέρωση. Δηλαδή, ένα πλυντήριο ρούχων κλάσης Α+++, με βάση την παλιά κλίμακα, στη νέα κλίμακα θα «υποβιβασθεί» στην Ε κλάση. Αυτό βέβαια δεν συνεπάγεται με υποβίβαση του υπάρχοντος προϊόντος, αλλά γίνεται σαφής ο νέος τρόπος αξιολόγησης των συσκευών.

Παράλληλα, οι καταναλωτές θα έχουν στην διάθεσή τους μια σημαντική ευκαιρία να τσεκάρουν πιο αναλυτικά και σχολαστικά τα πλυντήρια ρούχων. Ο κωδικός QR, επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να γίνονται σοφότεροι με την παροχή περισσότερων στοιχείων για το προϊόν που κινεί την περιέργειά τους.

Οι «αποκλειστικότητες»

Μία από τις σημαντικότερες είναι ότι, για τον υπολογισμό του «προφίλ συμπεριφοράς» κάθε μοντέλου, χρησιμοποιείται πλέον ένα νέο πρόγραμμα πλυσίματος, το «eco 40-60». Όλες οι παράμετροι λειτουργίας κάθε μοντέλου (π.χ. η κατανάλωση σε νερό και ρεύμα) θα υπολογίζονται με βάση το «eco 40-60».

987_1.jpg


Οι γενικές αλλαγές

To 2021 οι νέες ετικέτες θα κάνουν την εμφάνισή της στα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα για τις παρακάτω πέντε ομάδες προϊόντων:

        Οικιακά ψυγεία και καταψύκτες

        Πλυντήρια ρούχων και πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων

        Πλυντήρια πιάτων

        Τηλεοράσεις και ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης

        Λαμπτήρες

Για τις άλλες ομάδες προϊόντων που φέρουν ενεργειακή σήμανση, όπως κλιματιστικά, στεγνωτήρια ρούχων, ηλεκτρικές σκούπες, συστήματα θέρμανσης χώρου και νερού κτλ., οι νέες ενεργειακές ετικέτες θα υιοθετηθούν αφότου τεθούν σε ισχύ οι νέοι ή οι αναθεωρημένοι σχετικοί κανονισμοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης