Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΡΑΕ του Τέξας αντιμέτωπη με επιπλέον κόστη 47 δισ δολ στο ηλεκτρικό σύστημα

Η ΡΑΕ του Τέξας αντιμέτωπη με επιπλέον κόστη 47 δισ δολ στο ηλεκτρικό σύστημα

Σημαντικές περικοπές τελών προτείνονται για να ανασάνει το σύστημα ενώ αντιμετωπίζονται τεράστια ελλείμματα από τον Διαχειριστή

 

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας του Τέξας συνεδρίασε την Τετάρτη 3/3/2021 για πρώτη φορά μετά την καταστροφική χειμερινή καταιγίδα πυροδότησε μια χρηματοπιστωτική κρίση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, εν μέσω κλήσεων για μείωση των δισεκατομμυρίων δολαρίων από το κόστος που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Η καταιγίδα έκλεισε προσωρινά έως και τα μισά εργοστάσια παραγωγής της πολιτείας τον περασμένο μήνα, πυροδοτώντας διακοπές που σκότωσαν δεκάδες και ανέβασαν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10 φορές.
Περίπου 47 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον κόστος απειλεί τις εταιρείες που πωλούν, διακινούν ή παράγουν ηλεκτρική ενέργεια στην πολιτεία.

Οι καταναλωτές θα δουν υψηλότερες τιμές καθώς το κόστος μεταφέρεται. Οι traders που πωλούν ηλεκτρική ενέργεια θέλουν η δημόσια υπηρεσία κοινής ωφελείας της πολιτείας, PUC, να μειώσει, να αναστείλει ή να ακυρώσει τέλη για βοηθητικές υπηρεσίες, όπως η ισχύς αναμονής που υποχρεούνται να πληρώσουν, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις οι υπηρεσίες δεν παρασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της διακοπής ρεύματος.
Σύμφωνα με έναν trader, αυτά τα τέλη αυξήθηκαν από 37.000 $ σε 19 εκατομμύρια $ για την εβδομάδα της καταιγίδας.

Η ανεξάρτητη σύμβουλος του PUC Carrie Bivens αυτή την εβδομάδα πρότεινε περικοπές περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τα τέλη υπηρεσίας, αν και δεν παρείχε καμία εκτίμηση επί του συνόλου της ζημίας.
Οι κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν περισσότερη ισχύ σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αύξησαν τις τιμές χονδρικής στα 9.000 $ ανά ώρα μεγαβάτ (mwh) και οδήγησαν σε 25.000 $ ανά χρέωση υπηρεσιών.


Στα 2,46 δισ δολ το έλλειμμα του Διαχειριστή 

Το μέσο σπίτι στις ΗΠΑ χρησιμοποιεί περίπου 900 κιλοβατώρες το μήνα. Μία από τις συστάσεις της Bivens θα αποκόψει τα δύο τρίτα από τα τέλη που χρεώνουν οι traders για τις συνήθεις υπηρεσίες.
Ένα άλλο θα αντιστρέψει τα τέλη που καταβάλλονται στις γεννήτριες που δεν κατάφεραν να παρέχουν υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.
Εάν παραμείνουν τα τέλη θα μπορούσαν να πλήξουν το ένα τέταρτο των περίπου 100 παρόχων της πολιτείας και να συγκεντρώσουν έως και το 80% της αγοράς μεταξύ τριών μεγάλων εταιριών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

«Θα μπορούσε να υπάρχει ένας αριθμός παρόχων υπηρεσιών λιανικής που δεν μπορούν να παραμείνουν σε λειτουργία, εάν η ERCOT δεν διευθετήσει τα ζητήματά της», δήλωσε η Catherine Webking, δικηγόρος που εκπροσωπεί εταιρείες που ζητούν περικοπές τελών. Δεν είναι σαφές πώς θα ενεργήσει η PUC.

Επιβλέπει τον διαχειριστή δικτύου Electric Reliability Council of Texas (ERCOT), ο οποίος ενεργεί ως εκκαθαριστικό γραφείο, συλλέγοντας χρήματα από πωλητές ηλεκτρικής ενέργειας και πληρώνοντας εκείνους που παράγουν. Αντιμετωπίζει έλλειμμα 2,46 δισεκατομμυρίων δολαρίων από εταιρείες που δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς τους.
Η ERCOT ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα, ότι θα αρχίσει να γνωστοποιεί επιχειρήσεις που δεν έχουν πληρώσει και να αποκαλύψει τα ποσά που οφείλονται.

Το σχέδιο της ERCOT να κατονομάσει και να ντροπιάσει τα scofflaws «είναι απόλυτα δίκαιο παιχνίδι», δήλωσε ο Patrick Woodson, διευθύνων σύμβουλος της ATG Clean Energy, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία του δεν έχει τραυματιστεί.
Ωστόσο, πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι θα εφαρμόσουν τα ίδια πρότυπα για τον προσδιορισμό των συμμετεχόντων στην αγορά που πραγματοποίησαν τεράστια κέρδη κατά τη διάρκεια αυτής της καταστροφής».
Το πρώτο θύμα της κρίσης ήταν η Brazos Electric Power Cooperative Inc, η οποία παρέχει ισχύ σε περίπου 660.000 καταναλωτές στην πολιτεία και υπέβαλε αίτηση πτώχευσης αφού έλαβε χρεώσεις 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την ERCOT.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης