Project για πράσινο κόμβο υδρογόνου μελετάται στην Σκωτία

Project για πράσινο κόμβο υδρογόνου μελετάται στην Σκωτία
Η μελέτη σκοπιμότητας θα ξεκινήσει αυτόν τον μήνα και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο
Σχετικά Άρθρα

Αρκετές είναι οι ενεργειακές εταιρείες της Σκωτίας, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει ένα σχέδιο για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στο Cromarty Firth χρησιμοποιώντας υπεράκτια αιολική ενέργεια, σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το offshorewind.biz

Το σχέδιο, που περιλαμβάνει το Λιμάνι του Cromarty Firth, είναι μέρος του προγράμματος υδρογόνου της Βόρειας Σκωτίας που στοχεύει στην παραγωγή, αποθήκευση και διανομή υδρογόνου στην περιοχή, τη Σκωτία, σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης. Μάλιστα, η εν λόγω μελέτη σκοπιμότητας θα ξεκινήσει αυτόν τον μήνα και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

Χρηματοδότηση και τροφοδοσία

Το συγκεκριμένο σχέδιο χρηματοδοτείται ιδιωτικά από συνεργάτες όπως η ScottishPower, οι γίγαντες ποτών Glenmorangie, Whyte και Mackay και Diageo και Pale Blue Dot Energy, οι οποίοι ηγούνται επίσης του project. Η τροφοδοσία θα εξασφαλίζεται από αιολικά πάρκα στα ανοικτά των ακτών του Cromarty Firth, καθώς και από χερσαία συστήματα.

«Η παράδοση πράσινου υδρογόνου στις Glenmorangie, Whyte και Mackay και Diageo θα τους δώσει την ευκαιρία να απελευθερώσουν τον άνθρακα. Αυτό θα επιτευχθεί με τη χρήση υδρογόνου ως υποκατάστατο των ορυκτών καυσίμων για τη δημιουργία της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή ατμού, ώστε να επιτευχθεί η διαδικασία απόσταξης» τόνισε ο Bob Buskie, διευθύνων σύμβουλος του λιμανιού του Cromarty Firth.

Νέες ευκαιρίες

Στη συνέχεια, ο Bob Buskie αναφέρθηκε στην σημασία που διαδραματίζει το υδρογόνο στα γενικότερα σχέδια της χώρας και τις προκλήσεις που καλείται να ξεπεράσει. «Είναι σαφές ότι το υδρογόνο όχι μόνο θα μας βοηθήσει να τερματίσουμε τη συμβολή μας στην πρόκληση της αλλαγής του κλίματος, αλλά θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες στη Σκωτία. Αυτό σε συνδυασμό με την διατήρηση νέων οικονομικών ευκαιριών σε ένα λιμάνι που έχει μακρά ιστορία ως κόμβος αλυσίδας εφοδιασμού για υπεράκτιες ενεργειακές εξελίξεις.

Τέλος, το πρόγραμμα υδρογόνου της Βόρειας Σκωτίας είναι ένα συναρπαστικό παράδειγμα συνεργασίας και περιφερειακής καινοτομίας υδρογόνου που απαιτείται για την πραγματοποίηση του σημαντικού οικονομικού και περιβαλλοντικού δυναμικού που παρουσιάζει το υδρογόνο στη Σκωτία» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης