Περιβάλλον

REN21: Πώς οι πόλεις καταπολεμούν τις εκπομπές ρύπων

REN21: Πώς οι πόλεις καταπολεμούν τις εκπομπές ρύπων

Οι απαγορεύσεις ορυκτών καυσίμων πενταπλασιάσθηκαν το 2020 

 

Η πανδημία έχει ανακουφίσει έντονα την παγκόσμια μάχη των πόλεων για καθαρότερο αέρα και για ένα καλύτερο μέλλον. Η έκθεση για την παγκόσμια κατάσταση των ανανεώσιμων πηγών σε πόλεις 2021, η μόνη απογραφή των προσπαθειών μετάβασης ενέργειας πόλεων παγκοσμίως, δείχνει ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε πόλεις που έχουν υιοθετήσει στόχους ή πολιτικές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο αριθμός των πόλεων που επέβαλαν μερική ή πλήρη απαγόρευση ορυκτών καυσίμων αυξήθηκε κατά πέντε φορές το 2020.

Για δεύτερη χρονιά, η REN21 σφυγμομετρεί τον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις παγκοσμίως χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να καταπολεμήσουν τις εκπομπές και για την πρόληψη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής. Πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας τελικής κατανάλωσης ενέργειας.

«Με τον αντίκτυπό τους σε κλίμακα, οι πόλεις είναι το καλύτερο στοίχημά μας για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την οικοδόμηση ενός ανανεώσιμου μέλλοντος. Αλλά πολύ συχνά το δυναμικό μετασχηματισμού παραμένει μαζικά αχρησιμοποίητο», λέει η εκτελεστική διευθύντρια της REN21, Rana Adib. «Είναι δύσκολη δουλειά να μετατρέψουμε τις φιλοδοξίες για χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε δομημένα και πυκνά περιβάλλοντα. Οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να διαθέσουν χρήματα, ικανότητα και, πάνω απ 'όλα, νομοθετικές εξουσίες στα χέρια των τοπικών αρχών.»

Οι πόλεις πρέπει να μεταβούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να ορίσουν ημερομηνίες λήξης για τα ορυκτά καύσιμα σε όλους τους τομείς

Ένας κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία των κλιματικών στρατηγικών των πόλεων είναι η γρήγορη αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη θέρμανση και την ψύξη καθώς και στις μεταφορές. Αυτοί οι τομείς ευθύνονται για το μεγαλύτερο μερίδιο των παγκόσμιων εκπομπών και αντιμετωπίζονται καλύτερα σε τοπικό επίπεδο.

Η έκθεση δείχνει ότι συχνά, η αγορά ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας για τις λειτουργίες της πόλης είναι ένα από τα πρώτα βήματα που κάνουν οι τοπικοί ηγέτες. Ωστόσο, σύμφωνα με την Adib, αυτό δεν είναι αρκετό. «Πόλεις όπως το Αμβούργο, το Σαν Φρανσίσκο και η Σαγκάη δείχνουν ότι όσο πιο φιλόδοξες είναι, τόσο περισσότερο σκέφτονται για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παντού. Επιβάλλουν αυστηρούς οικοδομικούς κανονισμούς και υποχρεώσεις ανανεώσιμης ενέργειας. Αλλά το πιο σημαντικό, ορίζουν μια ημερομηνία λήξης για τη χρήση φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα."

Έως το 2020, 43 πόλεις το είχαν κάνει και επέβαλαν απαγορεύσεις ορυκτών καυσίμων στη θέρμανση ή / και στις μεταφορές, πέντε φορές περισσότερες από το 2019. iv Συνολικά, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι - περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου αστικού πληθυσμού - ζουν σε πόλεις που έχουν υιοθετήσει στόχους ή πολιτικές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Αλλά όσο εμπνευσμένα είναι αυτά τα παραδείγματα», λέει η Adib, «απέχουμε πολύ μακριά από αυτό που χρειάζεται για να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή έγκαιρα».

Μια γεύση καθαρού αέρα και καθαρού ουρανού

Οι καραντίνες του περασμένου έτους με την ξαφνική εξαφάνιση της κυκλοφορίας, την πλήρη αλλαγή του τρόπου ζωής με αποτέλεσμα καθαρότερο αέρα και λιγότερο θορυβώδη περιβάλλοντα, έδωσαν στους πολίτες μια γεύση για το πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι εναλλακτικές λύσεις στους γεμάτους δρόμους και τους μολυσμένους ουρανούς.

Οι επικεφαλής των πόλεων στηρίζονται τώρα σε αυτή τη δυναμική, απομακρυνόμενοι από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και χτίζοντας καθαρά και ανθεκτικά ενεργειακά συστήματα στη θέση τους. «Η αυξανόμενη υποστήριξη των πολιτών δίνει στο Σαντιάγο πραγματική εντολή να αναλάβει δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι κάτοικοί μας απαιτούν από την κυβέρνηση να λάβει τολμηρά μέτρα », εξηγεί η Isabel Aguilera, Διευθύντρια Περιβάλλοντος της πόλης του Σαντιάγο (Χιλή).

Ο αγώνας προς τις ανανεώσιμες πηγές είναι ένας δρόμος μετ’ εμποδίων

Η έκθεση για την παγκόσμια κατάσταση των ανανεώσιμων πηγών σε πόλεις 2021 δείχνει επίσης ότι εκτός από τη μείωση των εκπομπών, πολλά άλλα τοπικά οφέλη περιμένουν εκείνους που παίρνουν το ενεργειακό τους μέλλον στα χέρια τους: από τη δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας και ευημερίας σε μεγαλύτερη ποιότητα ζωής και υγιέστερους πολίτες. «Η μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικού-άνθρακα παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης για το Ορλάντο και την περιοχή της Κεντρικής Φλόριντα, ορισμένες από τις οποίες ήδη αρχίζουν να δίνουν ώθηση στην τοπική οικονομία μας, να βελτιώσουμε τη δημόσια υγεία, να μειώσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να δημιουργήσουμε σημαντικές-θέσεις εργασίας με υψηλούς μισθούς για τους κατοίκους μας », λέει ο δήμαρχος Buddy Dyer της πόλης του Ορλάντο (Φλόριντα, ΗΠΑ).

Μερικές φορές, όπως σε πρόσφατα παραδείγματα από την Ιαπωνία και τη Δημοκρατία της Κορέας, οι κυβερνήσεις των πόλεων μπορούν ακόμη και να πιέσουν τις εθνικές κυβερνήσεις να είναι πιο φιλόδοξες. vi Όμως, ενώ η έκθεση περιλαμβάνει ενθαρρυντικές ιστορίες από όλες τις περιοχές του κόσμου, vii η μεγάλη πλειονότητα των πόλεων δεν έχει ακόμη καταλάβει πώς να λάβει φιλόδοξη δράση ή δεν διαθέτει την εξουσία και τους πόρους για να το κάνει.

"Να παρέχουμε υποστήριξη σε πόλεις σε όλο τον κόσμο "

Ακόμα και εκείνοι που φαίνονται έτοιμοι και πρόθυμοι να προχωρήσουν, αντιμετωπίζουν εμπόδια. Πολύ συχνά, τα ισχυρά συμφέροντα ορυκτών καυσίμων σταματούν τα σχέδια για την απαλλαγή των πόλεων από τον άνθρακα. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οπουδήποτε στις πόλεις του κόσμου επιδιώκεται να καταργηθούν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα, η βιομηχανία βάζει πολλούς πόρους για να αντισταθεί. Φέρνουν τις τοπικές αρχές στο δικαστήριο ή, όπως φαίνεται πρόσφατα στις ΗΠΑ, πείθουν τους πολιτικούς φορείς να καταστήσουν νομικά αδύνατο για τις πόλεις να λαμβάνουν καθόλου τέτοιες αποφάσεις », λέει η Adib.

Η Martina Otto, επικεφαλής των εργασιών των πόλεων στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, καταλήγει: «Υπάρχει τεράστιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό. Μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα φιλοδοξίας και προόδου όσον αφορά την εκπλήρωση των εθνικών δεσμεύσεων για το κλίμα, εάν οι εθνικές και περιφερειακές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο παράσχουν στις πόλεις στήριξη πολύ πέρα από τη δημιουργία καλύτερων οικονομικών συνθηκών. Η υπέρβαση των χωρικών ορίων για την ενδυνάμωση των πόλεων σημαίνει απελευθέρωση της δύναμης των ισχυρότερων συμμάχων μας".

Το REN21 και ηέκθεση για την παγκόσμια κατάσταση των ανανεώσιμων πηγών σε πόλεις 

Η REN21 είναι η μόνη παγκόσμια κοινότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από φορείς της επιστήμης, κυβερνήσεις, ΜΚΟ και βιομηχανία. Παρέχουμε ενημερωμένα και αξιολογημένα από εμπειρογνώμονες γεγονότα, αριθμούς και ανάλυση των παγκόσμιων εξελίξεων στην τεχνολογία, τις πολιτικές και τις αγορές. Ο στόχος μας: να επιτρέψουμε στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να κάνουν τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να συμβεί - τώρα.

Η έκθεση για την παγκόσμια κατάσταση των ανανεώσιμων πηγών σε πόλεις, είναι μια ετήσια απογραφή της παγκόσμιας μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε επίπεδο-πόλης. Η έκδοση του 2021 έχει συν-συγγραφεί από περισσότερους από 330 εμπειρογνώμονες και επικυρώνεται από μια Συμβουλευτική Επιτροπή 20 οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων των πόλεων.


ren


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης