Ενέργεια

Το μεγάλο στοίχημα της BP στην Βρετανία για το μπλε υδρογόνο

Το μεγάλο στοίχημα της BP στην Βρετανία για το μπλε υδρογόνο
Το εργοστάσιο Teesside στη βόρεια Αγγλία θα έχει χωρητικότητα έως και 1 GW
Σχετικά Άρθρα

Ο ενεργειακός όμιλος BP στοχεύει στην κατασκευή του μεγαλύτερου εργοστασίου υδρογόνου της Βρετανίας έως το 2030, στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας για την ενίσχυση των καυσίμων και την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το renews, το εργοστάσιο Teesside στη βόρεια Αγγλία θα έχει χωρητικότητα έως και 1 GW. Αυτό μάλιστα αντιστοιχεί στο 1/5 του στόχου της Βρετανίας για 5 GW ικανότητας υδρογόνου έως το τέλος της δεκαετίας. Το μπλε υδρογόνο παράγεται μετατρέποντας το φυσικό αέριο σε υδρογόνο και αποθηκεύοντας τις εκπομπές CO2 από την παραγωγή του.

Η μελέτη

Η BP ξεκίνησε μια μελέτη σκοπιμότητας για το έργο για να διερευνήσει τεχνολογίες που θα μπορούσαν να συλλάβουν έως και 98% των εκπομπών άνθρακα από τη διαδικασία παραγωγής υδρογόνου. Το έργο Teesside, με την ονομασία H2Teesside, αναμένεται να συλλάβει έως και δύο εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ετησίως και να το διοχετεύσει σε αποθήκευση κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα, δήλωσε η BP.

Η διαδικασία

Το H2Teesside θα συνδεθεί με το Net Zero Teesside (NZT), μια προγραμματισμένη βιομηχανική ζώνη που θα συνδεθεί επίσης με ένα έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα. Το υδρογόνο θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση

Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αντιληφθεί την βαρύτητα του υδρογόνου στην ενεργειακή ζυγαριά και επενδύουν σημαντικά χρηματικά ποσό, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Από την άλλη πλευρά, το κόστος και το αβέβαιο μέλλον στο συγκεκριμένο τομέα βάζουν ένα φρένο στα μεγάλα «ανοίγματα».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι χθες (17/3) η Βρετανία έκανε γνωστή μια στρατηγική, έτσι ώστε να απαλλαγεί από τον άνθρακα η βιομηχανία, με στόχο τη μείωση των εκπομπών στον συγκεκριμένο κλάδο κατά 2/3 σε 15 χρόνια, μέσω έργων όπως η τεχνολογία για δέσμευση άνθρακα και το υδρογόνο.


Η συμφωνία του 2020


Το Νοέμβριο του 2020, οι εταιρείες Ørsted και BP υπέγραψαν συμφωνία για την παραγωγή υδρογόνου αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το νέο project αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό το 2024.H μονάδα θα αποτελείται από ένα σύστημα ηλεκτρόλυσης 50 MW με δυνατότητα παραγωγής ενός τόνου υδρογόνου την ώρα ή, κατά προσέγγιση, 9.000 τόνων τον χρόνο, χρησιμοποιώντας αποθέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ένα θαλάσσιο αιολικό πάρκο της Ørsted στη Βόρεια Θάλασσα θα προσφέρει πλήρη ενεργειακή υποστήριξη του συστήματος ηλεκτρόλυσης.

Το έργο θα αποτελέσει εφαλτήριο για ένα ακόμα μεγαλύτερο μελλοντικό έργο, που αφορά την κατασκευή μιας μονάδας 500 MW παραγωγής υδρογόνου στο Lingen της βορειοδυτικής Γερμανίας. Με την ολοκλήρωση και των δύο έργων θα μπορούσε, δυνητικά, να καλυφθεί πλήρως η ενεργειακή απαίτηση της εν λόγω μονάδας παραγωγής υδρογόνου διύλισης και να δημιουργηθούν ικανοποιητικά αποθέματα για μελλοντική παραγωγή συνθετικού καυσίμου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης