Ενέργεια

Μ. Krebber (RWE): «Γέφυρα» απανθρακοποίησης το υδρογόνο για τις βαριές βιομηχανίες

Μ. Krebber (RWE): «Γέφυρα» απανθρακοποίησης το υδρογόνο για τις βαριές βιομηχανίες
Τα τελευταία χρόνια, πολλές μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες ανακοίνωσαν σχέδια για την ενσωμάτωση του πράσινου υδρογόνου
Σχετικά Άρθρα

Στην σπουδαιότητα του υδρογόνου και τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στην απαλλαγή από του άνθρακα από τις βαριές βιομηχανίες, αναφέρθηκε ο νεοεισερχόμενος Οικονομικός Διευθυντής της RWE, Markus Krebber, μιλώντας στο CNBC.

«Πρόκειται σίγουρα για έναν από τους τομείς μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Η αισιοδοξία μας βασίζεται στο ότι το υδρογόνο φαντάζει ως η μοναδική λύση για την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας, της ναυτιλίας και των αερομεταφορών. Εμείς μπορούμε να παίξουμε ένα σχετικό ρόλο σ’ αυτό το μοτίβο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Krebber.

Μάλιστα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας περιγράφει το υδρογόνο ως ένα «ευέλικτο ενεργειακό φορέα». Διαθέτει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και μπορεί να αναπτυχθεί σε τομείς όπως η βιομηχανία και οι μεταφορές.

Σταδιακή ενσωμάτωση

Τα τελευταία χρόνια, πολλές μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες ανακοίνωσαν σχέδια για την ενσωμάτωση του πράσινου υδρογόνου στις δραστηριότητές τους. Επιπλέον, μεγάλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σχεδιάσει την εγκατάσταση τουλάχιστον 40 GW ανανεώσιμων ηλεκτρολυτών υδρογόνου έως το 2030.

Επιπλέον, η RWE, μαζί με την κυβέρνηση, συζήτησε το ρυθμιστικό πλαίσιο που απαιτείται για να «ξεκινήσει» αυτό που περιέγραψε ως «η εξελισσόμενη οικονομία υδρογόνου». «Παράγουμε πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, μπορούμε να αποθηκεύσουμε και να μεταφέρουμε υδρογόνο, μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες λύσεις πρόσληψης», υπογράμμισε ο Krebber.

H σανίδα του υδρογόνου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει το υδρογόνο «σανίδα» για την εξάλειψη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, με σχέδια για την εγκατάσταση 40 GW ηλεκτρολυτών αυτήν τη δεκαετία - εξοπλισμός για την παραγωγή υδρογόνου χωρίς εκπομπές με νερό και ανανεώσιμη ισχύ.

Η ΕΕ διαθέτει σήμερα λιγότερα από 0,1 GW ηλεκτρολύτες και στοιχηματίζει σε ταχεία απανθρακοποίηση του χάλυβα, των βαρέων μεταφορών και των χημικών ουσιών, οι τελευταίες από τις οποίες χρησιμοποιούν ήδη υδρογόνο που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.Από τα 228 έργα υδρογόνου που ανακοινώθηκαν παγκοσμίως, το 55% από αυτά - 126 έργα - βρίσκονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Συμβούλιο Υδρογόνου, στον πρώτο απολογισμό για τα παγκόσμια project αγωγών, που πραγματοποιήθηκε με τη συμβουλευτική εταιρεία McKinsey.

Τα μέλη του Συμβουλίου Υδρογόνου - συμπεριλαμβανομένων των Royal Dutch Shell Plc, BMW, Microsoft Corp και Sinopec - σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις υδρογόνου έξι φορές έως το 2025, από τα επίπεδα του 2019.

Η έκθεση επισήμανε τις τεράστιες προκλήσεις που αναμένονται για την κλιμάκωση της παραγωγής υδρογόνου, την κατασκευή υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης και την επέκταση μαζικά της ανανεώσιμης ισχύος για την παραγωγή καυσίμου. Εάν συμβεί αυτό, το ανανεώσιμο υδρογόνο θα μπορούσε να επιτύχει την ισοτιμία κόστους με βάση τα ορυκτά καύσιμα έως το 2028 σε περιοχές με άφθονη φτηνή ανανεώσιμη ισχύ, όπως η Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελών του Συμβουλίου Υδρογόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης