Ναυτιλία

DP: Αισιόδοξες προοπτικές της ναυτιλίας για το 2021 – Πάρτυ στην Wall για Κούστα, Προκοπίου

DP: Αισιόδοξες προοπτικές της ναυτιλίας για το 2021 – Πάρτυ στην Wall για Κούστα, Προκοπίου

Υπεραποδόσεις από την αρχή του έτους για τις μετοχές της ποντοπόρου ναυτιλίας

 

Ο χειριστής λιμένων DP World έδωσε ένα αισιόδοξο outlook για το 2021 την Πέμπτη 18/3/2021, επικαλούμενος την αυξημένη ζήτηση για φορτία και τη μείωση των γεωπολιτικών εντάσεων μετά την αλλαγή της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Sultan Ahmed bin Sulayem, ο οποίος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του κρατικού λιμανιού του Ντουμπάι, δήλωσε ότι οι δυνατότητες της ζήτησης και της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν βελτιωθεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας. «Είστε πάντα προσεκτικοί… αλλά οι προοπτικές φέτος φαίνονται καλές για πολλούς λόγους», επεσήμανε καθώς η DP World ανακοίνωσε πτώση στα κέρδη 29% για το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

Σύμφωνα με το gcaptain.com ο bin Sulayem είχε προειδοποιήσει κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Donald Trump ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών δημιουργούσαν ένα δύσκολο περιβάλλον.

Υποστήριξε ότι η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden χειρίζεται τις εμπορικές διαβουλεύσεις με «καλύτερο τρόπο».
Ο bin Sulayem είπε ότι η έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων (containers)  είναι αποτέλεσμα της έντονης ζήτησης, εν μέρει λόγω της ανάγκης μεταφοράς εμπορευμάτων που έχει σχέση με τις συνθήκες της πανδημίας. "Αυτό σας λέει ότι η αγορά είναι τώρα πολύ καλή και οι αναπτυξιακοί ρυθμοί είναι καλοί και η ζήτηση στη ναυτιλία είναι καλή."

Η DP World, ένας από τους μεγαλύτερους λιμενικούς φορείς στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιουχικές δαπάνες φέτος, αφού σημείωσε αύξηση των εσόδων κατά 11% στα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.
Ωστόσο, τα αποδοτέα κέρδη μειώθηκαν στα 846 εκατομμύρια δολάρια από 1,19 δισεκατομμύρια δολάρια. Η DP World εκτιμούσε ότι αυτή η πτώση θα ήταν 6% εξαιρουμένης της πώλησης γης το 2019. Διαχειρίστηκε 71,2 εκατομμύρια μεταφορικά κιβώτια το 2020, όγκο παρόμοιο με το 2019.

Ο bin Sulayem είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η DP World είχε καλύτερη απόδοση από το αναμενόμενο «σε ένα χρόνο όπως κανένας άλλος». Ανέφερε επίσης ότι η DP World εξετάζει άλλες πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων λιμένων στο Eilat και Ashdod, και πάρκα εφοδιαστικής σε άλλες περιοχές, καθώς αναμένει απόφαση σχετικά με την κοινοπραξία της για το λιμάνι της Χάιφα. «Το Ισραήλ είναι μια καλή και πολύ στρατηγική γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και πολλών τμημάτων της επιχείρησης που έχουμε», είπε στους δημοσιογράφους. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ ανέπτυξαν επίσημους δεσμούς πέρυσι.


Aποθέωση για τους Έλληνες εφοπλιστές στην Wall

Την ίδια ώρα οι εισηγμένες στην Wall ναυτιλιακές μετοχές πραγματοποιούν υπεραποδόσεις από την αρχή του έτους, με τις μετοχές των Ελλήνων εφοπλιστών Κούστα, Προκοπίου , Μαρινάκη να είναι κοντά στα υψηλά 52 εβδομάδων.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Capital Link J.Mitzmyer είναι η ώρα του Dry Bulk, καθώς oι επενδυτές έχουν επιστρέψει στις αγορές και οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν αρχίσει να ξεπερνούν την λογιστική αξία των πλοίων.
Η ζήτηση ανακάμπτει με γοργούς ρυθμούς ενώ η προσφορα είναι περιορισμένη, καθώς οι παραγγελίες λόγω της πανηδημίας είχαν υποχωρήσει σημαντικά.
Αν βέβαια το κλίμα ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας επανέλθει ισχυρό, τότε οι αποτιμήσεις για τα πλοία θα αλλάξουν και εν προκειμένω μπορεί να υπάρχουν περιθώρια ανόδου της τάξης του 50-100%.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων οι μετοχές

Ο κλάδος των Containers από την πλευρά του, είναι ο άλλος μεγάλος κερδισμένος με την τιμή των ναύλων από Κίνα σε ΗΠΑ να έχει διπλασιαστεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώ έχει τριπλασιαστεί από Ασία στην Ευρώπη.
Για τον λόγο αυτό οι μετοχές Κούστα και Μαρινάκη έχουν επανέλθει στα υψηλά 52 εβδομάδων, όπως βλέπουμε στον κλάδο των containers για την Capital (Μαρινάκης) 10,17 δολ και Danaos (Κούστας) 47,73 δολ .
Στον κλάδο του LNG/LPG η Dynagas (Προκοπίου) με κέρδη 12% την προηγούμενη εβδομάδα ανακάμπτει ισχυρά, ενώ στο Dry Bulk η πολυμετοχική Star Bulk με κεντρικό πρόσωπο πάντα τον Πέτρο Παππά βρίσκεται σε υψηλά 52 εβδομάδων στα 15,92 δολ ξεκινώντας την χρονιά από τα 8,86 και με χαμηλό 52 εβδομάδων τα 3,98.

Ο δείκτη της Capital Link από την αρχή του έτους έχει απόδοση 39,44%, ο δείκτης των Containers 67,32% και ο Dry Bulk 58,89%.

Oι επιμέρους δείκτες και οι μετοχές ανά κλάδο σύμφωνα με την Capital Link


nat3.18



nat2.18


Οι δείκτες της Capital Link


nat1.18

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης