Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Τι περιλαμβάνει το ολικό λίφτινγκ στον μηχανολογικό εξοπλισμό

ΑΔΜΗΕ: Τι περιλαμβάνει το ολικό λίφτινγκ στον μηχανολογικό εξοπλισμό
Ευθυγράμμιση με τους Ευρωπαίους Διαχειριστές - Οι νέες επειχειρηματικές δραστηριότητες
Σχετικά Άρθρα

Με στόχο την υλοποίηση της επεκτατικής στρατηγικής σε νέες δραστηριότητες, ο ΑΔΜΗΕ προχωρά στην επιτάχυνση του Προγράμματος Ανανέωσης Παγίων του προβλέποντας πλήρη αντικατάσταση των κρίσιμων σημείων του Συστήματος που υπερβαίνουν τα 24 έτη λειτουργίας.

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, με την ταυτόχρονη επίσπευση και του προγράμματος συντηρήσεων, ο ΑΔΜΗΕ ευθυγραμμίζεται με τα πρότυπα μεγάλων Ευρωπαίων Διαχειριστών (Γαλλίας, Αγγλίας, Φινλανδίας κ.α.), που ανανεώνουν τον εξοπλισμό τους ακόμη νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα της Εταιρείας.

Αναλυτικά, οι προτεραιότητες είναι οι εξής:

Για τη διαδικασία της προτεραιοποίησης των αντικαταστάσεων, το νέο πρόγραμμα εξετάζει τα στοιχεία μεμονωμένα και όχι ως συνολικές εγκαταστάσεις.
Προτεραιότητα θα δοθεί στον εξοπλισμό των Υποσταθμών και των ΚΥΤ, όπως αυτομετασχηματιστές και αυτόματοι διακόπτες 150 kV που αποτελούν κρίσιμα στοιχεία προς αντικατάσταση.
Ενδεικτικά, σε σύγκριση με το προηγούμενο πρόγραμμα οι αντικαταστάσεις αυτόματων διακοπτών 150 kV θα εξαπλασιαστούν και των αυτομετασχηματιστών θα τριπλασιαστούν.

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, βέβαια, το γεγονός ότι η ανανέωση του εξοπλισμού σε τόσο μεγάλη έκταση αποτελεί ένα σύνθετο και εξαιρετικά απαιτητικό εγχείρημα, εκτιμούν στελέχη της εταιρίας.

Όπως εξηγούν, για πρώτη φορά το 2018, η Εταιρεία κατήρτισε Πρόγραμμα Ανανέωσης Παγίων προκειμένου τα παλαιωμένα κρίσιμα στοιχεία του Συστήματος να αντικατασταθούν σταδιακά και συστηματικά. Από το 2012 έως τότε, ο ΑΔΜΗΕ έκανε αντικαταστάσεις κατά περίπτωση και –συνήθως– μετά από βλάβη. Αλλά και τα χρόνια που προηγήθηκαν της ίδρυσης του ΑΔΜΗΕ, η Γενική Διεύθυνση Μεταφοράς που ανήκε στην ΔΕΗ, δεν εφάρμοζε καμία συστηματική πολιτική παρακολούθησης και αξιολόγησης της συμπεριφοράς και αντικατάστασης του εξοπλισμού ισχύος.
Η πολιτική των αποθεμάτων βασιζόταν, κατά κύριο λόγο, στην προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για την κατασκευή των Νέων Έργων Μεταφοράς και στην απόκτηση κάποιων ελαχίστων ποσοτήτων για τις ανάγκες της Συντήρησης.

Το νέο επιχειρηματικό προφίλ του Διαχειριστή

Πλώρη για νέες δραστηριότητες βάζει ο ΑΔΜΗΕ,  αξιοποιώντας τις υποδομές δικτύων και υποσταθμών αλλά και τις μεγάλες εκτάσεις γης που διαθέτει με στόχο την ενίσχυση του ρόλου του στην  ενεργειακή μετάβαση και την δημιουργία αξίας για τους μετόχους και την κοινωνία. Η υλοποίηση της νέας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής που ανακοίνωσε χθες (22/3) ο ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2021-2024 θα αλλάξει ριζικά το υφιστάμενο επιχειρηματικό προφίλ του Διαχειριστή που είναι επικεντρωμένο στην ανάπτυξη και διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος μεταφοράς υψηλής τάσης.

Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνει η ενεργειακή μετάβαση, ο ΑΔΜΗΕ αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που κατέχει στη διαχείριση κρίσιμων υποδομών για την επιτυχή έκβασή της διεκδικεί καίριο ρόλο σε συνεργασία με τρίτους.

Ενδιαφέρον για έργα ΑΠΕ

Στην κατεύθυνση αυτή στοχεύει στην ανάληψη ευθύνης για το υποβρύχιο δίκτυο διασυνδέσεων των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, την προσθήκη έργων αποθήκευσης στις νησιωτικές διασυνδέσεις και τη συμμετοχή του σε διεθνείς κοινοπραξίες για έργα Υψηλής και Υπερυψηλής Τάσης.  Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες σε επαφές με επενδυτές που αναπτύσσουν ενδιαφέρον για έργα ΑΠΕ στα νησιά για συνεργασία επιδιώκοντας να έχει τον έλεγχο της κατασκευής των διασυνδέσεων, καθώς είναι υποχρεωμένος να λειτουργεί και να συντηρεί κάθε διασύνδεση που εντάσσεται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ). Συνεργατικό μοντέλο, βλέπει και στο πεδίο των υπεράκτιων (offshore) αιολικών πάρκων.

Ο ΑΔΜΗΕ, όπως και οι άλλοι Διαχειριστές στην Ευρώπη, επιδιώκει να έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των υποδομών Μεταφοράς Ενέργειας στη θάλασσα (όπως σταθμοί, υποσταθμοί κ.ά.) ώστε να συνδεθούν τα offshore αιολικά πάρκα, είτε floating είτε fixed και στο πλαίσιο αυτό, ωριμάζει σε συνεργασία με έμπειρους παράγοντες του κλάδου των offshore ρεαλιστικές εφαρμογές υπεράκτιων πάρκων στον θαλάσσιο χώρο με σκοπό να καταθέσει και προτάσεις στο πλαίσιο της κατάρτισης του θεσμικού πλαισίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  Ρόλο διεκδικεί ο Διαχειριστής και στην αποθήκευση ενέργειας και ήδη υλοποιεί δύο πιλοτικά έργα ένα στον υποσταθμό της Νάξου και ένα σε συνεργασία στον υποσταθμό της Θήβας.

Σε ότι αφορά τις διεθνείς συνεργασίες για έργα Υψηλής και Υπερυψηλής Τάσης, αυτό που ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να επιδιώκει είναι η ταχύτερη ανάπτυξη των απαιτούμενων έργων αυτής της κατηγορίας για την μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ.

Η ακίνητη περιουσία

Σε πρώτη προτεραιότητα θέτει ο Διαχειριστής και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, όπως κτιριακές εγκαταστάσεις και εκτάσεις γης πέριξ των υποσταθμών του σε ολόκληρη την χώρα για την παροχή υπηρεσιών logistics. Mάλιστα η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του έχει ξεκινήσει και παράλληλα η εκπόνηση μελετών για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή της, συμπεριλαμβανομένης και της εκμίσθωσής της. 

Στα σχέδια είναι και η ανάπτυξη data centers στις εγκαταστάσεις του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη χαράξει τα πρώτα βήματα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών μέσω της 100% θυγατρικής του, Grid Telecom που ιδρύθηκε το 2019. Ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει 3.000 χιλιόμετρα οπτικής ίνας, τα οποία σε ορίζοντα πενταετίας προβλέπεται να αυξηθούν σε 6.000.  Στους στόχους της Grid Telecom, εκτός από την εθνική, περιλαμβάνεται και η περιφερειακή αγορά τηλεπικοινωνιών και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται  η επέκταση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου και στις χώρες των Βαλκανίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης