Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ: Υπογράφηκε η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας –Ειδικά επιδόματα επιστρέφουν αναδρομικά

ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ: Υπογράφηκε η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας –Ειδικά επιδόματα επιστρέφουν αναδρομικά
Το Δ.Σ. της ΔΕΗ αποφάσισε την δημιουργία δύο νέων γενικών διευθύνσεων στην Εμπορία

Εγκρίθηκε χθες από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και υπογράφεται σήμερα από τα δύο μέρη η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ .

Την νέα ΕΣΣΕ καταψήφισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος συντάχθηκε με τα Σωματεία τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων (ΕΤΕ ΔΕΗ και ΕΔΟΠ ΔΕΗ) τα οποία απέρριψαν προηγουμένως το σχέδιο σύμβασης καλώντας τη ΓΕΝΟΠ να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, με βασικό αίτημα την κατοχύρωση άμεσων αυξήσεων.

Η νέα ΣΣΕ σε γενικές γραμμές αντανακλά το κλίμα συναίνεσης και εργασιακής ειρήνης που επιδίωξαν κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι δύο πλευρές, με γνώμονα την ισχυροποίηση της ΔΕΗ στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνει η ένταση του ανταγωνισμού και η ενεργειακή μετάβαση.

Η σύμβαση προβλέπει αυξημένες αμοιβές για τους εργαζόμενους, οι οποίες όμως δεν προέρχονται από άμεσες αυξήσεις στους μισθούς αλλά από την επαναφορά επιδομάτων και την αναπροσαρμογή των μισθολογικών κλιμακίων. Το συνολικό κόστος στην τριετία ανέρχεται σε 78 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη ΣΣΕ που θεσπίζει την τηλεργασία

Είναι επίσης, η πρώτη ΣΣΕ στην Ελλάδα που θεσπίζει δικαίωμα των εργαζομένων στην τηλεργασία και  βάζει κανόνες στο νέο αυτό καθεστώς. Συγκεκριμένα προβλέπεται, ότι οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΔΕΗ μπορούν οικειοθελώς να επιλέξουν την τηλεργασία αρκεί να ενημερώσουν 10 ημέρες νωρίτερα την εταιρία για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει.

Για το διάστημα της τηλεργασίας ο εργαζόμενος θα απολαμβάνει τα ίδια μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα ενώ δεν θα μπορεί να κάνει άσκοπες μετακινήσεις γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορεί να καλυφθεί το κομμάτι της ασφάλειας.

Η εταιρία διατηρεί τη δυνατότητα να ανακαλέσει την τηλεργασία για κάποιες ημέρες όταν κρίνει ότι η φυσική παρουσία του εργαζόμενου είναι απαραίτητη και σε αυτή την περίπτωση, ο εργαζόμενος θα αναπληρώσει τις ημέρες τηλεργασίας που έχει αιτηθεί σε επόμενο χρόνο.

Σε ότι αφορά στα επιδόματα, επαναφέρονται αναδρομικά από 1/1/2019 ειδικά επιδόματα που είχαν κοπεί στο παρελθόν, σε εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται σε 38 εκατ. ευρώ.

Καθιερώνεται επίδομα οδήγησης

Επίσης το ημερήσιο τροφείο επανέρχεται από τα 4 ευρώ στα 6 ευρώ ημερησίως για το σύνολο των εργαζομένων και αποσυνδέεται από πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση. Καθιερώνεται επίδομα οδήγησης 5 ευρώ ημερησίως για τεχνικούς που αναγκάζονται να είναι ταυτόχρονα και οδηγοί των οχημάτων και επίδομα κολώνας 5% για τους εναερίτες.

Αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου προβλέπεται για τους τεχνικούς τριετούς φοίτησης,  σε εφαρμογή της εξίσωσης των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, όπως και για πληροφοριακούς μέσης εκπαίδευσης.

Η σύμβαση αποτυπώνει επίσης τη συμφωνία ΔΕΗ και συνδικάτου να συστήσουν Επιτροπή η οποία θα αναθέσει σε διεθνή οίκο την εκπόνηση μελέτης για την θέσπιση ενός ενιαίου μισθολογίου για το σύνολο των εργαζομένων του ομίλου, το οποίο θα αποτελέσει συμπληρωματικό κομμάτι της Συλλογικής Σύμβασης.

Η συμφωνία αυτή ξεκινάει με την παραδοχή ότι η σύγκριση κάθε πτυχής του μισθολογικού κόστους θα γίνει με αντίστοιχου μεγέθους και χαρακτηριστικών εταιρίες του κλάδου στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ότι οι εργαζόμενοι με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου δεν θα χάσουν ούτε ένα σέντς από τις σημερινές αμοιβές τους .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης