Σκωτία: Επιστολή της Solar Energy στην κυβέρνηση για ενίσχυση των πρωτοβουλιών στην ηλιακή ενέργεια

Σκωτία: Επιστολή της Solar Energy στην κυβέρνηση για ενίσχυση των πρωτοβουλιών στην ηλιακή ενέργεια
Στην επιστολή ο McMillan κάλεσε τα κόμματα να συμπεριλάβουν ένα «ισχυρό σχέδιο δράσης»
Σχετικά Άρθρα

Την ανάγκη να τεθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι για την ηλιακή ενέργειας της Σκωτίας, εξέφρασε μέσω επιστολής του στην κυβέρνηση της χώρας, ο πρόεδρος της Solar Energy Scotland Thomas McMillan.

Στην επιστολή ο McMillan κάλεσε τα κόμματα να συμπεριλάβουν ένα «ισχυρό σχέδιο δράσης» για την ανάπτυξη τεχνολογιών ηλιακής ενέργειας ως μέρος της εκλογικής τους προσπάθειας.

Το περιεχόμενο της επιστολής

Σημειώνεται ότι λαμβάνεται υπόψη ο φιλόδοξος σχεδιασμός της Σκωτίας αναφορικά με τις μηδενικές εκπομπές και την αξιοποίηση άλλων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  Ωστόσο, εκφράζει την στενοχώρια της για την έλλειψη σχεδιασμού αναφορικά με την ηλιακή ενέργεια μέχρι σήμερα, καθώς αντιπροσωπεύει μόλις το 3% του τομέα των ΑΠΕ της χώρας.

Μεταξύ άλλων ο McMillan επισήμανε ότι: «Ο αιολικός τομέας σκέπασε την ηλιακή ενέργεια. Πρέπει να διαλύσουμε τον μύθο ο ήλιος δεν είναι ένας σημαντικός πόρος στη Σκωτία. Μια περιοχή μεγέθους του Isle of Hoy δέχεται αρκετό ηλιακό φως για να καλύψει όλες τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Η Solar είναι ανταγωνιστική ως προς τις τιμές με την αιολική ενέργεια και είναι προσβάσιμη σε ιδιοκτήτες σπιτιού που μπορούν να παράγουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια σε τιμή που είναι φθηνότερη από την ηλεκτρική ενέργεια από έναν προμηθευτή κοινής ωφέλειας. Ήρθε η ώρα για τη Σκωτία να πάρει το μερίδιο που της αναλογεί στην ηλιακή ενέργεια».

Η μεθόδευση

Για να γίνει πράξη ο αρχικός σχεδιασμός θα χρειαστούν σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες. Αυτές περιλαμβάνουν την  επέκταση της επιτρεπόμενης κατάστασης ανάπτυξης από 50kW σε όλα τα ηλιακά έργα σε 1 MW, (όπως είναι η πρακτική στην Αγγλία ή υψηλότερη). Με αυτό τον τρόπο, παρέχεται η δυνατότητα στους αγρότες που μισθώνουν γη για ηλιακά πάρκα, να λαμβάνουν πληρωμές για το Βασικό Σχέδιο Πληρωμών, όπου η γη χρησιμοποιείται επίσης για βοσκή προβάτων ή βιοποικιλότητα.

Σύμφωνα τέλος, με την Solar Energy Scotland, η Σκωτία θα μπορούσε να δει την χωρητικότητα της ηλιακής ενέργειας να αυξάνεται κατά περισσότερο από 10 φορές σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάσταση.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης