Το Νορβηγικό κρατικό ταμείο επενδύει στις ΑΠΕ - Deal με 1,6 δισ. δολάρια με την Orsted

Το Νορβηγικό κρατικό ταμείο επενδύει στις ΑΠΕ - Deal με 1,6 δισ. δολάρια με την Orsted
Το fund αγόρασε μερίδιο 50% στο αιολικό πάρκο Borssele 1 και 2 στην Ολλανδία

Το ταμείο κρατικού πλούτου 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, πραγματοποίησε την πρώτη άμεση επένδυσή του σε ένα έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μια νέα κατηγορία ενεργητικού για το ταμείο, ανακοίνωσε την Τετάρτη.

Το fund αγόρασε μερίδιο 50% στο αιολικό πάρκο Borssele 1 και 2 στην Ολλανδία έναντι 1,375 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Orsted, ανέφερε το ταμείο και η εταιρεία σε ξεχωριστές ανακοινώσεις.
Το Borssele είναι το δεύτερο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο που λειτουργεί.

Τέτοιες άμεσες επενδύσεις είναι νέες για το νορβηγικό ταμείο, το οποίο, μέχρι πέρυσι, επιτρεπόταν να επενδύει μόνο σε μετοχές, ομόλογα και ακίνητα.
Η συμφωνία υπεγράφητην Τετάρτη, με αναμενόμενη ολοκλήρωση το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του 2021.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο επιδιώκει να επενδύσει περίπου 100 δισεκατομμύρια κορώνες Νορβηγίας (12 δισεκατομμύρια δολάρια) μεταξύ 2020 και 2022 σε έργα, όπως αιολικά πάρκα και ηλιακά πάρκα, ξεκινώντας από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.
Τον Οκτώβριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος Nicolai Tangen δήλωσε ότι το ταμείο αντιμετώπιζε δυσκολίες στην εύρεση κατάλληλων επενδύσεων λόγω της έλλειψης έργων και του ισχυρού ανταγωνισμού για μερίδια σε αυτά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης