Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Ηλεκτρικά ποδήλατα: Η βέλτιστη επιλογή για τους «ζωηρούς» αναβάτες

Ηλεκτρικά ποδήλατα: Η βέλτιστη επιλογή για τους «ζωηρούς» αναβάτες
Ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται από τη χωρητικότητα της μπαταρίας και συνήθως είναι μεταξύ 3 και 5 ωρών

Όλο και πιο δημοφιλή γίνονται στην αγορά τα ηλεκτρικά ποδήλατα, με τους αγοραστές να αυξάνονται όλο και περισσότερο. Η ηλεκτρική τους υποβοήθηση βοηθά τον αναβάτη να διατηρήσει μια σεβαστή ταχύτητα ή να επιταχύνει ανάλογα με την εκάστοτε κατάσταση.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα διαθέτουν ενσωματωμένο ηλεκτρικό μοτέρ και μπαταρία, που προσφέρουν υποβοήθηση. Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, αυτά που έχουν την υποβοήθηση στο σύστημα του πεντάλ (pedelec) και αυτά που έχουν την υποβοήθηση στον πίσω τροχό. Η ισχύς των μοτέρ καθορίζεται από τη νομοθεσία κάθε χώρας, ενώ η ταχύτητα περιορίζεται (τυπικά) στα 25 χλμ. Αυτός είναι ο λόγος που οι οδηγοί των ηλεκτρικών ποδηλάτων δεν χρειάζονται ειδική άδεια και δίπλωμα.

Συντήρηση της μπαταρίας

Η μπαταρία είναι το ένα από τα δύο πιο σημαντικά (το άλλο είναι το μοτέρ) τμήματα της τεχνολογίας των e-Bikes. Η ισχύς που αποδίδουν οι μπαταρίες των E-bike είναι από 200 ως 850W. Όσο περισσότερη είναι η ισχύς τόσο μεγαλύτερη αυτονομία έχει το ηλεκτρικό ποδήλατο. Κάποια μοντέλα διαθέτουν διπλή μπαταρία για ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία.

Η επαναφόρτιση των μπαταριών γίνεται μέσω ενός φορτιστή που διατίθεται με το ποδήλατο. Ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται από τη χωρητικότητα της μπαταρίας και συνήθως είναι μεταξύ 3 και 5 ωρών.

898.jpg

Χαρακτηριστικά

Τα περισσότερα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με οθόνη LCD για ένδειξη ταχύτητας και στάθμης φόρτισης της μπαταρίας, λυχνίες LED για μεγαλύτερη ασφάλεια, ισχυρά φρένα και συνοδευτικές εφαρμογές για πλήρη έλεγχο, όπως ηλεκτρικό κλείδωμα.


Τα μοτέρ

Το μοτέρ είναι το δεύτερο πιο σημαντικό τμήμα του ηλεκτρικού ποδηλάτου και έχει δύο τύπους ανάλογα με την εγκατάσταση του: Ο πιο διαδεδομένος τύπος είναι αυτός που είναι εγκατεστημένο στα πεντάλ (τα pedelec), ενώ στον άλλο τύπο, το μοτέρ είναι εγκατεστημένο στον τροχό. Η βασική διαφορά τους είναι ότι τα pedelec περιλαμβάνουν έναν αισθητήρα της έντασης της ποδηλασίας του αναβάτη, ώστε η υποβοήθηση να γίνεται με ακρίβεια.

Προορισμένο για την πόλη

Η τιμή της βενζίνης ή του ντίζελ κίνησης είναι πολύ μεγαλύτερη από το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος (δηλαδή την τιμή της κιλοβατώρας), με συνέπεια να εξοικονομούνται χρήματα σε κάθε δρομολόγιο. Η πλήρως φορτισμένη μπαταρία προσφέρει αυτονομία από 25 έως 45 χιλιόμετρα, ανάλογα με το επίπεδο υποβοήθησης που χρησιμοποιείται.

Παράλληλα, χάρη στην ευκολία στη χρήση, το ηλεκτρικό ποδήλατο γίνεται βασικός τρόπος μετακίνησης, ενισχύοντας τα οφέλη για τη φυσική κατάσταση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης