H πρόβλεψη του καθηγητή Martin Green: Στα 10 cents/watt η ηλιακή ενέργεια έως το 2023

H πρόβλεψη του καθηγητή Martin Green: Στα 10 cents/watt η ηλιακή ενέργεια έως το 2023
Ενδιαφέρουσες οι απόψεις του καθηγητή

Τις εκτιμήσεις του για το μέλλον της ηλεκτρικής ενέργειας και τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσει στην αγορά η τιμή των ηλιακών μονάδων, έκανε ο διακεκριμένος καθηγητής και ειδικός σε ενεργειακά θέματα, Martin Green μιλώντας στο Συμβούλιο Έξυπνης Ενέργειας στο Σίδνεϊ.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι οι τιμές των ηλιακών μονάδων θα συνεχίσουν να πέφτουν, φτάνοντας τα 10 σεντς ανά Watt έως το 2023, περίπου τις μισές από τις τρέχουσες τιμές τους, με αποτέλεσμα να προκύψει ένα «εξαιρετικά φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα». Μάλιστα, αυτό θα μεταφραστεί σε συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας «ρουτίνας» αξίας μόλις 1 λεπτού ανά κιλοβατώρα. Είπε ότι αυτό είναι περίπου το ¼  από αυτό που πληρώνουν σήμερα οι κάτοικοι του Σίδνεϊ.

Τα αποτελέσματα και τα ερωτηματικά

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικό πολλαπλασιασμό της ηλιακής ενέργειας, κάτι που θα δημιουργούσε ένα νέο πρόβλημα: τι να κάνουμε με όλη την πλεονασματική ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια όταν η παραδοσιακή ζήτηση είναι χαμηλή;

Αν η Αυστραλία μπορούσε να καταλάβει πώς να τη χρησιμοποιήσει με καινοτόμους παραγωγικούς τρόπους - ένα παράδειγμα μπορεί να είναι η παραγωγή πράσινου υδρογόνου - θα μπορούσε να μειώσει ακόμη περισσότερο την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Κάνοντας αναφορά στο βιβλίο του οικονομολόγου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποστηρικτής του Ross Garnaut, «Superpower», ο Green είπε ότι η Αυστραλία θα μπορούσε να γίνει «υπερδύναμη» των ΑΠΕ εξάγοντας την περιορισμένη ηλιακή ενέργεια - σε οποιαδήποτε μορφή - σε όλο τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον καθηγητή συνοδεύει η φήμη για την πρόβλεψη στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ότι το κόστος της ηλιακής ενέργειας θα μειωθεί στα $ 1 έως το 2020. Εκείνη την εποχή φαινόταν σαν μια εξαιρετικά αισιόδοξη πρόβλεψη βέβαια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης