Έκθεση της WindEurope «απαιτεί» επενδύσεις 6,5 δισ. ευρώ στα λιμάνια για την επέκταση της υπεράκτιας

Έκθεση της WindEurope «απαιτεί» επενδύσεις 6,5 δισ. ευρώ στα λιμάνια για την επέκταση της υπεράκτιας
Τα λιμάνια θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην αναβάθμιση των ανανεώσιμων υποδομών υδρογόνου της Ευρώπης

Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ στα λιμάνια της, προκειμένου η υπεράκτια αιολική ενέργεια να φτάσει τα προσδοκώμενα επίπεδα έως το 2030, σύμφωνα με νέα έκθεση της WindEurope. Ειδικότερα, αναγκαία κρίνεται η ανάπτυξη των υποδομών των λιμανιών και να αναγνωριστεί η οικολογική τους αξία.

Τα λιμάνια είναι κεντρικά στον υπεράκτιο άνεμο καθώς όλοι οι στρόβιλοι και ο εξοπλισμός μεταφέρονται μέσω αυτών, ανέφερε η έκθεση. Αποτελούν τη βάση για τη λειτουργία και τη συντήρηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και ένας μαγνήτης για μεγάλο μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού. Αποτελούν επίσης κόμβο για την παραγωγή και μεταφορά ανανεώσιμου υδρογόνου.

Το σχέδιο της Ευρώπης

Η Ευρώπη ξεκινά μια τεράστια επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας από 25GW σήμερα σε περισσότερα από 400GW έως το 2050. Η Ευρώπη δεν μπορεί να το επιτύχει χωρίς επενδύσεις σε λιμενικές υποδομές, υποστηρίζει η έκθεση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson είπε: «Τα λιμάνια είναι απαραίτητα για τον υπεράκτιο άνεμο. Αποτελούν ζωτικό μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού που απαιτείται για την εγκατάσταση, συναρμολόγηση, λειτουργία και συντήρηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Δεν είναι εφικτή η επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας χωρίς την αναβάθμιση της λιμενικής υποδομής της Ευρώπης».

Ωστόσο, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας των λιμένων για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγική για την ανάπτυξη λιμενικών υποδομών. Και θα πρέπει να κινητοποιήσει χρηματοοικονομικά μέσα για να υποστηρίξει τις απαραίτητες επενδύσεις.

Κατά την επόμενη δεκαετία, τα λιμάνια θα διαδραματίσουν επίσης βασικό ρόλο στην αναβάθμιση των ανανεώσιμων υποδομών υδρογόνου της Ευρώπης. Το ανανεώσιμο υδρογόνο που παράγεται σε λιμάνια μπορεί να αποθηκευτεί τοπικά και να καταναλωθεί σε αυτά τοπικό βιομηχανικό οικοσύστημα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για μεταφορά βαρέων φορτίων ή για περαιτέρω επεξεργασία σε αμμωνία για την τροφοδότηση του ναυτιλιακού τομέα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης