Ενέργεια

«Κλειδί» για την χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής η αντιστάθμιση άνθρακα

«Κλειδί» για την χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής η αντιστάθμιση άνθρακα
Οι ανοδικές προβλέψεις για τις αντισταθμίσεις άνθρακα υπογραμμίζουν τη σημασία μιας μεταρρυθμισμένης και ενοποιημένης παγκόσμιας αγοράς

Καθώς οι δεσμεύσεις μεγάλων εταιρειών παγκοσμίως για μηδενικές εκπομπές CO2 αυξάνονται, το ίδιο ενδιαφέρον υφίσταται και για τις αντισταθμίσεις άνθρακα, σύμφωνα με το Bloomberg. Αποτελεί συχνά τον πιο οικονομικό τρόπο εξάλειψης ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα, μέσω της διάθεσης ενός μικρού χρηματικού ποσού για την προστασία των δασών ή τη χρηματοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η κατάργηση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων, η τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στα 25δολ/τόνο τόνο και μια ακμάζουσα αγορά αντιστάθμισης του άνθρακα είναι βασικές αιτίες  για την παροχή στον αναπτυσσόμενο κόσμο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στη χρηματοδότηση του κλίματος, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η McKinsey  εκτιμά ότι μια εθελοντική αγορά συναλλαγών όπως αυτή που οργανώνεται από τον Mark Carney και τον CEO της Standard Chartered Bill Winters, θα μπορούσε να αξίζει έως και 50 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030,από μόλις 300 εκατομμύρια δολάρια το 2018.

Σε συνέντευξη τον περασμένο μήνα, ο Winters είπε ότι η ζήτηση του ιδιωτικού τομέα θα ήταν τεράστια. «Οιεύποροι γνωρίζουν ότι οι αντισταθμίσεις είναι πιθανό να έχουν τεράστια υποστήριξη».

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο στα τέλη του περασμένου έτους οι Winters και Carney ξεκίνησαν το Taskforce on Scaling Voluntary Carbon Markets. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων που αριθμεί περισσότερα από 400 άτομα σε όλη τη βιομηχανία, τον ακαδημαϊκό χώρο και τη χρηματοδότηση αναζητά καθοδήγηση μέσα στους επόμενους μήνες που θα διαμορφώσουν την παγκόσμια αγορά.

Οι ανοδικές προβλέψεις για τις αντισταθμίσεις άνθρακα υπογραμμίζουν τη σημασία μιας μεταρρυθμισμένης και ενοποιημένης παγκόσμιας αγοράς ως δύναμης που φέρνει μεγαλύτερη διαφάνεια και υψηλότερα πρότυπα από ό, τι υπάρχει σήμερα. Υπάρχουν, ωστόσο, αυτοί που ανήκουν στη σειρά εμπειρογνωμόνων που ανησυχούν για τους σοβαρούς περιορισμούς των έργων αντιστάθμισης άνθρακα και θέλουν η ομάδα εργασίας να αντιμετωπίσει τα θεμελιώδη ζητήματα δεκαετιών.

Οι Winters και Carney ελπίζουν να ξεκινήσουν μια πιλοτική αγορά για το εμπόριο αντισταθμίσεων άνθρακα αργότερα φέτος. Έτσι, η τρέχουσα αδιαφανής διαδικασία με την οποία οι εταιρείες αγοράζουν αντισταθμίσεις έχει τις βάσεις για να ωριμάσει.

Το παράδειγμα του Brent

Το Brent είναι ένα τέτοιο συμβόλαιο αναφοράς, που αντιπροσωπεύει περίπου το 60% του συνόλου του παγκόσμιου πετρελαίου που διαπραγματεύεται οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα. Η συντριπτική πλειοψηφία των πωλήσεων που πωλούνται σήμερα κοστίζουν λιγότερο από $ 5 για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που απομακρύνεται από την ατμόσφαιρα. Σε πολλές περιπτώσεις, η τιμή ανά τόνο μπορεί να είναι τόσο χαμηλή όσο 2 $. Ο Winters είπε ότι οι αντισταθμίσεις χαμηλού κόστους είναι απίθανο να πληρούν το υψηλό φραγμό που η ομάδα εργασίας επιδιώκει να θέσει. Εάν η τρέχουσα αγορά κυριαρχείται από offset που είναι πολύ φθηνά, μπορεί να χρειαστούν χρόνια πριν υπάρξουν αρκετές αντισταθμίσεις υψηλής ποιότητας για να υποστηρίξουν ένα συμβόλαιο αναφοράς όπως το Brent.

Το ζήτημα του ποιος μπορεί και δεν μπορεί να αγοράσει αντισταθμίσεις και για ποιο σκοπό, παραμένει αντικείμενο έντονης συζήτησης στο πλαίσιο της ειδικής ομάδας. Τα δέντρα που αποθηκεύουν το διοξείδιο του άνθρακα για πέντε χρόνια πριν καούν σε μια πυρκαγιά, παρέχουν μια θεμελιωδώς διαφορετική υπηρεσία από έναν τόνο του φυσικού αερίου που είναι θαμμένος βαθιά υπόγεια για χιλιάδες χρόνια.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόβλημα αθροιστικής ποσότητας αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, και πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι όσο περισσότερο τόνος CO₂ μπορεί να αποθηκευτεί μακριά, τόσο πιο πολύτιμο θα πρέπει να είναι. Αυτό βέβαια μπορεί να δυσκολεύει τον καθορισμό μιας τυποποιημένης τιμής. Υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτηματικά που θέλουν απάντηση και το εάν θα επιτευχθεί μια ρεαλιστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μέσω αυτής της διαδικασίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης