Ενέργεια

Αυξήσεις στο ρεύμα - Μέχρι 20% στη Μέση Τάση, τι αναμένεται στα οικιακά τιμολόγια

Αυξήσεις στο ρεύμα - Μέχρι 20% στη Μέση Τάση, τι αναμένεται στα οικιακά τιμολόγια
Κύρια αιτία της ανόδου στη χονδρική ρεύματος είναι το κόστος ρύπων, το οποίο έχει αυξηθεί κατά περίπου 50% από τον Δεκέμβριο του 2020 ως σήμερα
Σχετικά Άρθρα

Κύμα ανατιμήσεων για το σύνολο των καταναλωτών, αλλά και ανακατατάξεων στο σκέλος της προμήθειας, ενεργοποιείται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ως αποτέλεσμα της αυξητικής πορείας των τιμών των ρύπων και του φυσικού αερίου.

Η αύξηση των τιμών στους δυο βασικούς παράγοντες κόστους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η λειτουργία της νέας αγοράς Target Model έχουν προκαλέσει μια συνεχή ανοδική πορεία την χονδρική τιμή του ρεύματος όπως διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Μια πορεία που πλέον αποτυπώνεται στις τιμές λιανικής τόσο στα οικιακά τιμολόγια, όσο και στα τιμολόγια Μέσης Τάσης που πληρώνουν μεγάλοι καταναλωτές όπως βιομηχανίες, εμπορικές, αλλά και τουριστικές επιχειρήσεις.

Στην αγορά επικρατεί αναστάτωση με μετακινήσεις κυρίως καταναλωτών κυρίως της Μέσης Τάσης, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν αυξήσεις που φθάνουν και το 20%.

Συμβάσεις που λήγουν τους επόμενους μήνες καταγγέλλονται από τους προμηθευτές οι οποίοι μάλιστα δηλώνουν γραπτώς στους πελάτες τους ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να επιδοτούν την τιμή του ρεύματος.

Οι βασικοί παράγοντες «εκτόξευσης» των τιμών στη χονδρική

Κύρια αιτία της ανόδου της χονδρεμπορικής τιμής είναι το κόστος ρύπων, το οποίο έχει αυξηθεί κατά περίπου 50% από τον Δεκέμβριο του 2020 ως σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 από περίπου 25 ευρώ/τόνο κατά μέσον όρο το 2020, έφθασαν στα μέσα Μαΐου στα 56,65 ευρώ/τόνο, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Βεβαίως τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται κάποιες τάσεις αποκλιμάκωσης κοντά στα 50 ευρώ/τόνο, παραμένοντας ωστόσο σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο που κινείται σε υψηλά επίπεδα από τα τέλη του προηγούμενου έτους, στις 6 Ιουνίου η spot τιμή TTF ήταν 25,899 ευρώ/MWh και η τιμή TTF του Ιουλίου διαμορφώνεται στα 25,829 ευρώ/MWh.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας από τον περασμένο Νοέμβριο όταν άρχισε να λειτουργεί το Target Model ακολουθεί ανοδική πορεία και συγκεκριμένα: το Νοέμβριο ήταν 52,66 ευρώ/MWh, τον Δεκέμβριο αυξήθηκε σε 58,93 ευρώ/MWh, τον Ιανουάριο επανήλθε στα 52,52 ευρώ/MWh, τον Φεβρουάριο μειώθηκε στα 50,36 ευρώ/MWh και από το Μάρτιο αυξήθηκε στα 57,65 ευρώ/MWh, τον Απρίλιο εκτοξεύτηκε στα 64,17 ευρώ/MWh, για να πέσει τον Μάιο στα 59,70 ευρώ/MWh.

Όμως η αυξητική πορεία δεν σταματά. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου η μέση χονδρεμπορική τιμή ήταν στα 65,74 ευρώ/MWh μειωμένη κατά 5,10% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Οι ρήτρες και το αυξημένο κόστος στην Αγορά Εξισορρόπησης

Η εικόνα αυτή σε συνδυασμό και με το αυξημένο κόστος στην Αγορά Εξισορρόπησης έχει ως αποτέλεσμα το σύνολο των ιδιωτών προμηθευτών να έχουν ενεργοποιήσει τις ρήτρες χονδρεμπορικής τιμής που περιλαμβάνουν τα τιμολόγια τους, ενώ η ΔΕΗ από τον Μάιο εφάρμοσε και εκείνη στα οικιακά τιμολόγια ρήτρα CO2.

Ακολούθησε η παρέμβαση της ΡΑΕ η οποία κάλεσε το σύνολο των προμηθευτών, αρχής γενομένης από τη ΔΕΗ, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για τις ρήτρες που εφαρμόζουν στα τιμολόγια τους.

Μάλιστα η ΡΑΕ για λόγους συγκρισιμότητας των τιμολογίων απαίτησε από τη ΔΕΗ να αντικαταστήσει τη ρήτρα CO2 με ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας, η οποία είναι συνδεδεμένη με την Αγορά της Επόμενης Ημέρας και η οποία εφαρμόζεται ήδη από το σύνολο των άλλων προμηθευτών.

Έτσι το περασμένο Σάββατο η ΔΕΗ ανάρτησε στην ιστοσελίδα της τη νέα τιμολογιακή της πολιτική η οποία θα εφαρμοστεί από τις 5 Αυγούστου, αφορά το σύνολο των παλαιών τιμολογίων της  και προβλέπει την αντικατάσταση της ρήτρας CO2 με ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας.

Νέα ρήτρα της ΔΕΗ από 5 Αυγούστου

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε επίσης ότι από τις 5 Αυγούστου  θα παρέχει στα προαναφερόμενα τιμολόγια έκπτωση 30% στις χρεώσεις ενέργειας,  όπως και την έκπτωση συνέπειας 5% που ήδη εφάρμοζε.   

Με την κίνηση αυτή στην πραγματικότητα η ΔΕΗ μειώνει την επιβάρυνση που θα είχαν η καταναλωτές εάν εφαρμοζόταν μόνο η Αναπροσαρμογή Χρέωσης Προμήθειας και η τελική επιβάρυνση για τους καταναλωτές εκτιμάται ότι θα είναι αντίστοιχη με αυτή της ρήτρας CO2, δηλαδή 2-3 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας που ενεργοποιείται από 5 Αυγούστου, ενώ στις 4 Αυγούστου καταργείται η ρήτρα CO2, θα έχει ισχύ με άνω όριο χονδρεμπορικής τιμής τα 50 ευρώ/MWh και κάτω όριο 40 ευρώ/MWh.

Όμως πέραν των οικιακών τιμολογίων το πρόβλημα των αυξήσεων στο ρεύμα Μέσης Τάσης για τις επιχειρήσεις είναι πολύ μεγάλο και μάλιστα σε μια περίοδο που το ζητούμενο είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της εταιρείας ΣΥΡΜΟΣ ΑΒΕΕ, όπου η αύξηση που της ζητήθηκε φθάνει το 17,8%. Η εταιρία και δεν είναι η μόνη, καλείται από τον προμηθευτή της από την 1η Ιουλίου να πληρώνει για τις παροχές Μέσης Τάσης, 76,50 ευρώ/MWh, και για τις παροχές Χαμηλής Τάσης, 84,50 ευρώ/MWh.

Οι προμηθευτές από την πλευρά τους αποδίδουν τις αυξήσεις στην έντονη μεταβλητότητα της αγοράς, στα λάθη του Target Model και βεβαίως στην αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω φυσικού αερίου και δικαιωμάτων CO2.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης