Ενέργεια

Έκθεση IEA: Αναγκαίες οι ετήσιες επενδύσεις 1 δισ. δολ. ως το 2030 στην καθαρή ενέργεια

Έκθεση IEA: Αναγκαίες οι ετήσιες επενδύσεις 1 δισ. δολ. ως το 2030 στην καθαρή ενέργεια
Οι πρόσφατες τάσεις στις δαπάνες για καθαρή ενέργεια δείχνουν ένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των προηγμένων οικονομιών και του αναπτυσσόμενου κόσμου
Σχετικά Άρθρα

Το μέλλον της ενέργειας και του κλίματος του κόσμου εξαρτάται όλο και περισσότερο από το εάν οι αναδυόμενες και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες μπορούν να πετύχουν την ενεργειακή μετάβαση. Μια νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ζητά μια σταδιακή αλλαγή στις παγκόσμιες προσπάθειες κινητοποίησης και διοχέτευσης της μαζικής αύξησης των επενδύσεων που απαιτείται για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Η ειδική έκθεση - που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ - καθορίζει μια σειρά δράσεων που επιτρέπουν στις χώρες αυτές να ξεπεράσουν τα μεγάλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην προσέλκυση χρηματοδότησης για την κατασκευή καθαρών, σύγχρονων και ανθεκτικών ενεργειακών συστημάτων.

Τι πρέπει να γίνει

Οι ετήσιες επενδύσεις καθαρής ενέργειας σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες πρέπει να ξεπεράσουν το 1 δισ. δολ. ως το 2030, προκειμένου το 2050 να επιτευχθούν οι μηδενικές εκπομπές CO2. Εκτός αν ληφθούν πολύ ισχυρότερα μέτρα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια από αυτές τις οικονομίες - που είναι κυρίως στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική - αναμένεται να αυξηθούν κατά 5 δις τόνους τις επόμενες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol δήλωσε: «Σε πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι εκπομπές κινούνται προς τα πάνω ενώ οι επενδύσεις καθαρής ενέργειας παρασύρονται, δημιουργώντας μια επικίνδυνη γραμμή βλάβης στις παγκόσμιες προσπάθειες επίτευξης στόχων για το κλίμα και τη βιώσιμη ενέργεια.

Οι χώρες δεν έχουν την ίδια αφετηρία. Πολλές δε μάλιστα δεν έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια που χρειάζονται για γρήγορη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον. Οι κυβερνήσεις χρειάζεται να δώσουν ξεκάθαρες στρατηγικές».

Οι τάσεις

Οι πρόσφατες τάσεις στις δαπάνες για καθαρή ενέργεια δείχνουν ένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των προηγμένων οικονομιών και του αναπτυσσόμενου κόσμου, παρόλο που οι μειώσεις των εκπομπών είναι πολύ πιο οικονομικά αποδοτικές στον τελευταίο.

Οι ετήσιες επενδύσεις σε όλα τα μέρη του ενεργειακού τομέα σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές έχουν μειωθεί κατά περίπου 20% από το 2016 και αντιμετωπίζουν κόστος χρέους και ιδίων κεφαλαίων που είναι έως και επτά φορές υψηλότερο από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη. Ωστόσο, η αναδυόμενη αγορά και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες που επιδιώκουν να αυξήσουν τις επενδύσεις καθαρής ενέργειας, αντιμετωπίζουν μια σειρά από δυσκολίες, οι οποίες μπορούν να υπονομεύσουν τις προσαρμοσμένες στον κίνδυνο αποδόσεις για τους επενδυτές και τη διαθεσιμότητα τραπεζικών έργων.

Τέλος, ο  Birol συμπληρώνει: «Η έκθεσή μας είναι μια παγκόσμια έκκληση για δράση, ειδικά για όσους έχουν τον πλούτο, τους πόρους και την εμπειρογνωμοσύνη να κάνουν τη διαφορά. Καταγράφει τις ενεργειακές προτεραιότητες που μπορούν να ληφθούν τώρα για να προχωρήσουν τα πράγματα γρήγορα».

Αυτές οι δράσεις προτεραιότητας - για κυβερνήσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επενδυτές και εταιρείες - καλύπτουν την περίοδο από τώρα έως το 2030, βασισμένες σε λεπτομερή ανάλυση.  επιτυχημένων έργων και πρωτοβουλιών καθαρής ισχύος, αποτελεσματικότητας και ηλεκτροδότησης, καθώς και μεταβάσεις για τομείς υψηλής έντασης καυσίμων και εκπομπών». Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι επενδύσεις και οι δραστηριότητες καθαρής ενέργειας μπορούν να φέρουν σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας σε βιομηχανίες που αναμένεται να ευδοκιμήσουν τις επόμενες δεκαετίες καθώς επιταχύνεται η ενεργειακή μετάβαση.

www.worldnergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης