Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκρέκας: Το φθινόπωρο το θεσμικό πλαίσιο για τα Υπεράκτια - Το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ για τις διασυνδέσεις

Σκρέκας: Το φθινόπωρο το θεσμικό πλαίσιο για τα Υπεράκτια - Το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ για τις διασυνδέσεις
Tο 1/3 των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση πράσινων δράσεων, σύμφωνα με τον υπουργό
Σχετικά Άρθρα

Η διασύνδεση των Κυκλάδων θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από παλιές ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, θα στηρίξει την ενεργειακή επάρκεια των νησιών και θα επιτρέπει τη μείωση του κόστους της ενέργειας για τους καταναλωτές, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του ελληνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συζητήθηκαν οι δράσεις για την ενεργειακή μετάβαση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αποθήκευση ενέργειας και την εισαγωγή του υδρογόνου στο ενεργειακό ισοζύγιο συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργό, με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, Sophie Wilmès.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ursula von der Leyen, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη, που προβλέπεται ότι θα δημιουργήσει πάνω από 150.000 θέσεις εργασίας, με στόχο το 67% της ηλεκτρικής ενέργειας το 2030 να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Στα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων επενδύσεις σε δίκτυα, μονάδες αποθήκευσης, εξοικονόμηση ενέργειας κ.α.

Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε το ενεργειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης από το Λαύριο όπου θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες η κατασκευή της Δ' Φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Σαντορίνης, της Μήλου, της Φολεγάνδρου και της Σερίφου με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

2_27.JPG


Το έργο αποτελείται από τις επιμέρους διασυνδέσεις Νάξο - Σαντορίνη, Σαντορίνη - Φολέγανδρος, Φολέγανδρος - Μήλος, Μήλος - Σέριφος και Σέριφος - Λαύριο ενώ με υποβρύχιο καλώδιο μέσης τάσης προβλέπεται να διασυνδεθεί και η Σίφνος με την Σέριφο.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 408 εκατ. ευρώ από τα οποία η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλύψει τα 170 εκατ. Ευρώ. Ο διαγωνισμός για την ανάθεση της διασύνδεσης προβλέπεται να ολοκληρωθεί εφέτος. Η διασύνδεση Νάξου - Σαντορίνης που θα είναι το πρώτο τμήμα που θα κατασκευαστεί προβλέπεται να λειτουργήσει το 2023 ενώ το 2024 αναμένεται η ολοκλήρωση του συνόλου του έργου. Η υλοποίηση του έργου σημαίνει:

  • Αξιόπιστη ηλεκτροδότηση των δυτικών Κυκλάδων.
  • Κλείσιμο των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ στα νησιά που λειτουργούν με πετρέλαιο, δηλαδή είναι ακριβές και ρυπογόνες. Η διασύνδεση θα επιτρέψει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 100 χιλ. τόνους ετησίως το 2025 και 120 χιλ. από το 2030.
  • Αύξηση του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών που θα μπορέσει να αναπτυχθεί με ασφάλεια στα νησιά καθώς η παραγωγή τους θα μπορεί να διοχετεύεται στο εθνικό σύστημα. Ο πρόσθετος ηλεκτρικός χώρος για ΑΠΕ στις Κυκλάδες εξαιτίας των διασυνδέσεων εκτιμάται από τον ΑΔΜΗΕ σε 332 μεγαβάτ.

H ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 17 Ιουνίου, με την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, Sophie Wilmès, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Υπουργός παρουσίασε στην κα Wilmès τους βασικούς άξονες της εθνικής ενεργειακής πολιτικής, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει εκπονήσει και εφαρμόζει ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα και φιλόδοξα Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα στην Ευρώπη και ότι πάνω από το 1/3 των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση πράσινων δράσεων.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που δρομολογούνται για την επίτευξη των στόχων της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% σε σχέση με το 1990 και στην αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ σε ποσοστό 67% στην τελική κατανάλωση ενέργειας έως το 2030. Όπως είπε, τα επόμενα έτη θα υλοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις που αφορούν σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, στην απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής, στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης και στην αξιοποίηση του υδρογόνου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για την αντικατάσταση έως και 2.000 ταξί με νέα, ηλεκτρικά οχήματα, στο πλαίσιο του οποίου η επιδότηση θα υπερδιπλασιαστεί και θα ανέλθει σε 22.500 ευρώ, μαζί με την απόσυρση, από 10.500 ευρώ που είναι τώρα.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν εκτενώς το θέμα των υπεράκτιων πάρκων ΑΠΕ και συμφώνησαν ότι θα αποτελέσουν μία από τις βασικές πηγές ενέργειας στο μέλλον. Η Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός του Βελγίου τόνισε ότι οι εταιρείες της χώρας της διαθέτουν σημαντική εμπειρία στην κατασκευή και λειτουργία θαλάσσιων πάρκων ενέργειας, ενώ ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι το φθινόπωρο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία για το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει τα έργα αυτά στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα τα σχέδια για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed και το υποβρύχιο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, EuroAsia Interconnector.  

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η σημερινή συνάντηση με την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό του Βελγίου την κυρία Wilmès επισφράγισε την πολύ καλή σχέση που έχουν οι δύο χώρες και απέδειξε επίσης ότι μέσα από τη συνεργασία των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορέσουμε να πετύχουμε το πολύ φιλόδοξο ευρωπαϊκό στόχο να μειώσουμε κατά 55% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 και, βέβαια, τον οραματικό στόχο η Ευρώπη να αποτελέσει την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050.

Συζητήσαμε την ενεργειακή στρατηγική της χώρας και τη στρατηγική για την προσαρμογή  στην κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα έχει στον πυρήνα της στρατηγικής της την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Θέλουμε έως το 2030 το 67% της ενέργειας που καταναλώνουμε να προέρχεται από ΑΠΕ. Προωθούμε επίσης την είσοδο του πράσινου υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μέσα από ένα εμβληματικό έργο στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει έναν προϋπολογισμό της τάξης των 8 δισ. ευρώ και φιλοδοξούμε να είναι επιλέξιμο από τα ευρωπαϊκά έργα, εκείνα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν ακριβώς για αυτό τον σκοπό. Επίσης, προωθούμε την αποθήκευση ενέργειας. Αναφέραμε ότι το ένα τρίτο των χρημάτων τα οποία περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης θα χρησιμοποιηθούν για την ενεργειακή ανάκαμψη της χώρας και για την προστασία της βιοποικιλότητας και γενικότερα του περιβάλλοντος. Είχαμε μία πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση, ανοιχτή και επανεπιβεβαιώσαμε τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». 

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών του Βελγίου, Theodora Gentzis και η Πρέσβης του Βελγίου στην Ελλάδα, Francoise Gustin.



Η παρουσίαση που ετοίμασε ο ΑΔΜΗΕ μετά από αίτημα του Μαξίμου για την διασύνδεση των Κυκλάδων ενόψει και της συνάντησης με τον Vonder Leyen.



αδμηε_1.PNG

αδμηε_2.PNG

αδμηε3.PNG



αδμηε4.PNG


αδμηε5.PNG


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης