Τελευταία Νέα

Έκθεση IRENA: Φθηνότερο το κόστος των ΑΠΕ έναντι του άνθρακα το 2020

Έκθεση IRENA: Φθηνότερο το κόστος των ΑΠΕ έναντι του άνθρακα το 2020
Τα έργα ανανεώσιμων πηγών που προστέθηκαν πέρυσι θα μειώσουν το κόστος στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στις αναδυόμενες χώρες

Διπλασιάστηκε το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2020 με χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα, αποκάλυψε νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA). Περίπου 162GW, ή 62%, της συνολικής παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας που προστέθηκε πέρυσι είχαν χαμηλότερο κόστος από τη φθηνότερη νέα εναλλακτική λύση ορυκτών καυσίμων.

Το κόστος παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας το 2020 δείχνει ότι το κόστος για τις ανανεώσιμες τεχνολογίες συνέχισε να «μειώνεται σημαντικά» από έτος σε έτος.

Τα επιμέρους στοιχεία

Τα έργα ανανεώσιμων πηγών που προστέθηκαν πέρυσι θα μειώσουν το κόστος στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στις αναδυόμενες χώρες, σε σχέση με την προσθήκη της ίδιας ποσότητας παραγωγής ορυκτών καυσίμων.

Μάλιστα, τα 2/3 αυτών των εξοικονομήσεων θα προέλθουν από την χερσαία αιολική ενέργεια, τα υδροηλεκτρικά και ακολούθως την ηλιακή. Η IRENA δήλωσε ότι οι ανανεώσιμες πηγές χαμηλού κόστους δίνουν στις αναπτυσσόμενες και τις αναπτυσσόμενες χώρες μια «ισχυρή επιχειρηματική υπόθεση για την τροφοδοσία του άνθρακα», επιδιώκοντας μια καθαρή οικονομία μηδενικού άνθρακα.

Ο γενικός διευθυντής της IRENA Francesco La Camera είπε: «Σήμερα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η φθηνότερη πηγή ενέργειας. Ικανοποιούν την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, εξοικονομώντας παράλληλα κόστος, προσθέτοντας θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την ανάπτυξη και ικανοποιώντας τις κλιματικές φιλοδοξίες.

Όλο και περισσότερες χώρες επιλέγουν να τροφοδοτήσουν τις οικονομίες τους με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να ακολουθήσουν την πορεία της IRENA για να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050».Στη συνέχεια, στάθηκε στην σημασία της «παγκόσμιας αλληλεγγύης» τονίζοντας ότι: «Θα είναι ζωτικής σημασίας, από τη επέκταση της τεχνολογίας έως τις χρηματοοικονομικές στρατηγικές να διασφαλιστεί ότι όλοι επωφελούνται από την ενεργειακή μετάβαση».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα 534 GW ανανεώσιμης χωρητικότητας που προστίθενται στις αναδυόμενες χώρες από το 2010 με χαμηλότερο κόστος από τη φθηνότερη επιλογή άνθρακα μειώνουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας κατά περίπου 32 δισ. δολάρια κάθε χρόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης