Ενέργεια

Energean: Mε το Stena Icemax οι νέες γεωτρήσεις στο Ισραήλ

Energean: Mε το Stena Icemax οι νέες γεωτρήσεις στο Ισραήλ
Οι επιβεβαιωμένες γεωτρήσεις θα ολοκληρωθούν εντός του 2022

Στην Stena Drilling ανέθεσε η Energean Israel, θυγατρική του ομίλου Energean plc το νέο γεωτρητικό πρόγραμμα ανάπτυξης στην θάλασσα του Ισραήλ, το οποίο θα εκτελεστεί στη διάρκεια του 2022-2023, με στόχο την ανακάλυψη πάνω από 1 δισεκ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε φυσικό αέριο.

Πιο συγκεκριμένα, το συμβόλαιο με την Stena Drilling προβλέπει την εκτέλεση μίνιμουμ τριών γεωτρήσεων καθώς και ενδεχομένως δύο ακόμη, με την πρώτη  εξ αυτών να αναμένεται να ξεκινήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Οι επιβεβαιωμένες γεωτρήσεις θα ολοκληρωθούν εντός του 2022 και θα είναι οι εξής:

1) Η γεώτρηση ανάπτυξης του κοιτάσματος Karish North, το οποίο περιέχει 33 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (1,2 τρισεκ. κυβικά πόδια) καθώς και 31 εκατ. βαρέλια ρευστών υδρογονανθράκων βεβαιωμένα (2Ρ) αποθέματα, με την πρώτη παραγωγή αερίου να τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.

2) Η επιβεβαιωτική γεώτρηση Karish Main-04, η οποία θα στοχεύσει σε πρόσθετες ποσότητες υδρογονανθράκων στο κυρίως κοίτασμα Karish, οι οποίες εκτιμώνται σε 166 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου.

3) Η ερευνητική γεώτρηση «Αθηνά» (Athena) στο Block 12, μεταξύ των κοιτασμάτων Karish και Tanin, η οποία στοχεύει σε 20 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (0,7 τρισεκ. κυβικά πόδια αερίου) και επιπλέον 4 εκατ. βαρέλια ρευστούς υδρογονάνθρακες, με τον κύριο στόχο της (10 δισεκ. κ.μ. αερίου και 2 εκατ. βαρέλια ρευστούς υδρογονάνθρακες) να χαρακτηρίζεται από 70% πιθανότητες γεωλογικής επιτυχίας.

Η επιτυχία στη γεώτρηση «Αθηνά» θα περιορίσει σημαντικά το ρίσκο (de-risk) για επιπλέον 90 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (2,5 τρισεκ. κυβικά πόδια) και 19 εκατ. βαρέλια ρευστούς υδρογονάνθρακες μεταξύ του Block 12 και του κοιτάσματος Tanin.


45_3.JPG


O κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε σχετικά:

«Είμαστε χαρούμενοι που θα συνεργαστούμε και πάλι με την Stena. Το νέο γεωτρητικό πρόγραμμα έρχεται μετά την επιτυχημένη εκτέλεση των τριών γεωτρήσεων ανάπτυξης του κοιτάσματος Karish καθώς και της γεώτρησης που ανακάλυψε το κοίτασμα Karish North στην θάλασσα του Ισραήλ στη διάρκεια της διετίας 2019-2020 – γεωτρήσεων που εκτελέστηκαν από τη Stena. Το νέο πρόγραμμα έχει την προοπτική να διπλασιάσουμε τα αποθέματά μας με κοιτάσματα τα οποία μπορούμε να αναπτύξουμε γρήγορα, με ασφάλεια και με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους. Σε συνδυασμό με την αναμενόμενη έναρξη παραγωγής από το κυρίως κοίτασμα Karish στα μέσα του 2022, οι επόμενοι 12 μήνες θα μεταμορφώσουν την Energean στην ηγέτιδα ανεξάρτητη εταιρεία στην ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το νέο γεωτρητικό πρόγραμμα στο Ισραήλ θα εκτελεστεί από το υπερσύγχρονο πλοιογεωτρύπανο Stena Icemax, το οποίο είναι σε θέση να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε βάθος έως 10.000 πόδια. Τυχόν νέες ανακαλύψεις θα αναπτυχθούν από το “Energean Power”, το πρώτο FPSO στην ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης