Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έκθεση IRENA: Στα 131 τρισ. δολ. το κόστος των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια ως το 2050

Έκθεση IRENA: Στα 131 τρισ. δολ. το κόστος των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια ως το 2050
Σημαντική θα είναι και η αύξηση των θέσεων εργασίας αν ακολουθηθούν οι προτάσεις του IRENA

Μαζικές επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια προτρέπει η IRENA, προκειμένου να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι. Σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το κόστος αυτής της επιλογής ανέρχεται στα 131 τρις. δολ. ως το 2050.

Αυτό μεταφράζεται σε 4,4 δισ. δολ. ετησίως και αποτελεί το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2019. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, περίπου το 90% των νέων προμηθειών ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο έως το 2050 θα πρέπει να τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι προτάσεις

Οι τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές θα οδηγούσαν σε επενδύσεις περίπου 98 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2050, με το IRENA να δηλώνει ότι περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να ανακατευθυνθούν από επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με το IRENA, απαιτείται σχεδόν διπλάσια αύξηση των δημόσιων οικονομικών για τεχνολογίες μετάβασης ενέργειας, σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα με την υιοθέτηση κινήτρων για απανθρακοποίηση. Οι ίδιες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελούσαν περίπου το ¼ αυτού του μείγματος, με τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας και απόδοσης που απαιτούν το ίδιο επίπεδο απορρόφησης με υδρογόνο που ισοδυναμεί με περίπου 12% του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος.

Η βιοενέργεια θα αντιπροσωπεύει περίπου το 18% της αγοράς, ενώ η δέσμευση και η αποθήκευση άνθρακα θα αποτελούσαν επίσης σημαντικό μέρος του συνδυασμού ενεργειακών επενδύσεων.

Το αποτέλεσμα

Αν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα σημειωθεί απότομη αύξηση των θέσεων εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με το IRENA, το οποίο σήμερα αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των θέσεων εργασίας στον παγκόσμιο ενεργειακό κλάδο. Σύμφωνα με τις τρέχουσες ρυθμίσεις πολιτικής, 23 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα είναι διαθέσιμες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2050.

Επίσης, στην ενεργειακή βιομηχανία ο συνολικός αριθμός θέσεων θα αυξηθεί από 58 εκατομμύρια παγκοσμίως σε 122 εκατομμύρια έως το 2050.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης