Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πρωθυπουργός: Ζήτησε ενημέρωση για τις αυξήσεις στην χονδρεμπορική ρεύματος από Σκρέκα και Στάσση

Πρωθυπουργός: Ζήτησε ενημέρωση για τις αυξήσεις στην χονδρεμπορική ρεύματος από Σκρέκα και Στάσση
Για την κάλυψη της ζήτησης επιστρατεύτηκε χθες όπως και σήμερα και ο λιγνίτης συμμετέχοντας με 13% στο ενεργειακό μίγμα

Ενημέρωση για τις αυξήσεις των τιμών στην χονδρεμπορική ρεύματος έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τόσο από τον υπουργό Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, όσο και από τον CEO της ΔΕΗ, Γ. Στάσση, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα (2/7) της «Καθημερινής».

Η άνοδος των τιμών έχει πολλές αιτίες που έχουν αναλυθεί και περιγραφεί από το WEN στα δημοσιεύματα που έχουν προηγηθεί και είναι αποκύημα της εξέλιξης της αγοράς. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι προβληματίζεται από τα νέα δεδομένα, μετά μάλιστα και την συνέλευση του ΣΕΒ, αλλά και για τους ευάλωτους καταναλωτές.

Η κυβέρνηση θα ήθελε να προλάβει το «ηλεκτροσόκ» για  τους καταναλωτές με την παραλαβή των πρώτων εκκαθαριστικών λογαριασμών που θα ενσωματώνουν τις υπέρογκες αυξήσεις της χονδρεμπορικής τιμής του Ιουνίου που έφτασαν μέχρι και τα 128,15 ευρω/MWh (24 του μηνός) και κινούνται τις τελευταίες εβδομάδες σταθερά πάνω από τα 100 ευρώ.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία αποκλιμάκωσης των τιμών καθώς οι αυξήσεις κατά το μεγαλύτερο μέρος τους είναι αποτέλεσμα εξωγενών παραγόντων που έχουν πυροδοτήσει αντίστοιχες με την Ελλάδα αυξήσεις και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.

Επιστράτευση λιγνίτη


Για την κάλυψη της ζήτησης επιστρατεύτηκε  και ο λιγνίτης συμμετέχοντας με 13% στο ενεργειακό μίγμα.  Η αγωνία στα αρμόδια επιτελεία για την ευστάθεια του συστήματος χτύπησε ¨κόκκινο» χθες καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανά πάσα στιγμή βλάβη όχι μόνο στις κατάκοπες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ αλλά και στις πιο σύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου.

Είναι ενδεικτική της ανησυχίας η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνου Μανουσάκη στο χθεσινό συνέδριο για τις υποδομές λίγο μετά την βράβευσή της εταιρίας για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης. «Παρ ότι είμαστε χαρούμενοι η μισή μας σκέψη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Κρυονέρι , το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας της χώρας καθώς περιμένουμε να ανέβει η ζήτηση στα 10 γιγαβάτ, κάτι που έχουμε να δούμε χρόνια, και η αλήθεια είναι ότι έχουμε ένα σύστημα που είναι υπό μετάβαση αλλά αυτή η μετάβαση δεν έχει ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα την ώρα που μιλάμε να είναι απαραίτητο να συμμετέχουν στο ενεργειακό μίγμα οι λιγνίτες. Έχουμε πάντως πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου ακόμη και εάν συμβεί κάτι να υπάρχει ελάχιστη δυνατή όχληση στους καταναλωτές».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης