Τελευταία Νέα
Απόψεις

Ν. Παπαπέτρου: Το μέλλον της «πράσινης» ενέργειας και οι ευκαιρίες της MYTILINEOS

Ν. Παπαπέτρου: Το μέλλον της «πράσινης» ενέργειας και οι ευκαιρίες της MYTILINEOS
Άρθρο του κ. Ν. Παπαπέτρου στο αφιέρωμα του worldenergynews.gr «Ο Δρόμος προς την πράσινη ενέργεια»

Η παγκόσμια συζήτηση για την προστασία του πλανήτη έχει ως κεντρικό άξονα τις εκπομπές ρύπων και το μέλλον της ενέργειας στο νέο και αυστηρό μοντέλο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Οι κατευθυντήριες πλέον τίθενται σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο, από εθνικές κυβερνήσεις, τη διεθνή επενδυτική κοινότητα αλλά και την Κοινωνία των Πολιτών, καθώς πρόκειται για ζήτημα που αφορά σε όλες τις δραστηριότητες. Στη MYTILINEOS αντιληφθήκαμε έγκαιρα αυτή τη τάση επενδύσαμε από νωρίς στην καθαρή ενέργεια. Απόδειξη αυτής της προσήλωσης είναι η απορρόφηση και αναβάθμιση της METKA EGN σε βασικό πυλώνα της εταιρικής δομής, ως Τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας.

Ως προς την ανάπτυξη ΑΠΕ, η εταιρεία απολαμβάνει μία θέση ανάμεσα στους 10 κορυφαίους EPC Contractors.  Με παρουσία και στις 5 ηπείρους και με portfolio έργων που υπερβαίνει τα 2GW, η εταιρεία θεωρείται από τους πιο αξιόπιστους συνεργάτες σε έργα που εκτείνονται σε ολόκληρο το φάσμα της ηλιακής ενέργειας. Παίρνουμε την ενέργειά μας από τον ήλιο και την διοχετεύουμε σε χώρες που έχουν ουσιαστικές ενεργειακές ανάγκες και σε εταιρείες που επιλέγουν να επενδύσουν σε ένα «πράσινο» προφίλ. Παράλληλα, καλύπτουμε δικές μας ανάγκες,  ενώ συμμετέχουμε στις απαραίτητες συνέργειες που κτίζουν το επιτυχημένο και διαφοροποιημένο προφίλ της MYTILINEOS.

Η τεχνογνωσία και η διεθνής καταξίωση του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας θα συνδράμει στην γρήγορη και επιτυχή υλοποίηση του  portfolio της εταιρείας, το οποίο αποτελείται από 1,49GW φωτοβολταϊκά έργα, 1,1GW έργα αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα και 1,7GW στο εξωτερικό. Αυτά τα έργα θα προσδώσουν στρατηγικό πλεονέκτημα στον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα, καθώς και σημαντική θέση στο παγκόσμιο στερέωμα για την ενίσχυση της διεθνής μας παρουσίας.

Όσον αφορά στην αποθήκευση ενέργειας, το μέλλον προμηνύεται συναρπαστικό, αν και ο δρόμος που απαιτείται να διανύσουμε για την πολυπόθητη ενεργειακή αυτάρκεια από ΑΠΕ είναι ακόμα μακρύς. Βάσει των  Στόχων του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα και την Ενέργεια (ΕΣΕΚ), αλλά και της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας, κλειδί για την κλιματικά ουδέτερη παραγωγή ενέργειας αποτελούν οι μονάδες αποθήκευσης. Οι μονάδες αποθήκευσης θα είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν να μπουν στο Ελληνικό σύστημα ενέργειας οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που θα οδηγήσουν στην απανθρακοποίηση σύμφωνα με τους κοινοτικούς και Ελληνικούς στόχους.

Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτείται ένα ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και για όλα τα υβριδικά συστήματα που θα συνεπικουρούν τις ΑΠΕ.

Έχοντας κατασκευάσει παραπάνω από 450MW έργων αποθήκευσης ενέργειας σε 5 χώρες, 3 ηπείρους και όντας ο μεγαλύτερος EPC τέτοιων έργων στο Ην. Βασίλειο, έχοντας παραπάνω από μερίδιο 40% της τοπικής αγοράς, θέτουμε εαυτούς στην υπηρεσία της Πολιτείας, ώστε να διαμορφωθεί ένα αποδοτικό και βιώσιμο νομοθετικό πλαίσιο έχουμε μεγάλη εμπειρία στο χώρο την οποία έχουμε θέσει στη διάθεση της Πολιτείας για την διαμόρφωση του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου, που θα αποτελέσει τη βάση για το ενεργειακό μέλλον τη χώρας.

Η ελληνική αγορά ΑΠΕ δείχνει να ωριμάζει και μάλιστα επειδή σε πολλούς τομείς ήταν πολύ πιο πίσω από άλλες Ευρωπαϊκές αγορές, ο ρυθμός που πραγματοποιούνται οι αλλαγές είναι γρηγορότερος από το χρόνο που πήρε αντίστοιχα σε άλλες προηγμένες ενεργειακά χώρες (Ισπανία, Ην. Βασίλειο). Αυτός ο ρυθμός πρόκειται να προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές στην Ελληνική αγορά ενέργειας, για τις οποίες έχοντας ως εφόδιο την εμπειρία μας από το εξωτερικό έχουμε ήδη προετοιμαστεί καταλλήλως.

Σε  αυτή την κατεύθυνση φέρνουμε τεχνολογία και τεχνογνωσία στον τομέα των φωτοβολταϊκών και της αποθήκευσης ενέργειας σε πιο προχωρημένες ενεργειακά αγορές όπως Αυστραλία, Ν. Κορέα, Ισπανία, Ην. Βασίλειο και με διεθνείς συνεργασίες με εταιρείες κολοσσούς όπως Lightsource/BP, Total Eren, Sonnedix, Eni, Gresham κ.α.

Το μέλλον της ενέργειας έχει ήδη ξεκινήσει κι η MYTILINEOS συμμετέχει δυναμικά στη διαμόρφωσή του.

Ο κ. Νίκος Παπαπέτρου είναι Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας της εταιρείας MYTILINEOS

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης