Εξοικονόμηση

Το σχέδιο - πρόταση της ΕΕ για την ανακαίνιση των ενεργοβόρων κτιρίων

Το σχέδιο - πρόταση της ΕΕ για την ανακαίνιση των ενεργοβόρων κτιρίων

Το σχέδιο πρότασης θα απαιτήσει από τις χώρες να ανακαινίζουν το 3% των κτιρίων που ανήκουν και καταλαμβάνονται από δημόσιους φορείς κάθε χρόνο για να τα μετατρέπουν σε "κτίρια σχεδόν μηδενικής ενέργειας"

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαιτήσει από τις χώρες να ανακαινίσουν τα ενεργοβόρα κτίρια γρηγορότερα και να επιτύχουν σκληρότερους στόχους για την εξοικονόμηση ενέργειας ως μέρος της προσπάθειάς της να επιτύχει τους στόχους της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με ένα σχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Reuters.

Τα κτίρια παράγουν περισσότερο από το ένα τρίτο των εκπομπών CO2 στην ΕΕ και αντιπροσωπεύουν το 40% της κατανάλωσης ενέργειας του μπλοκ, καθιστώντας τον τομέα βασική απειλή για το σχέδιο της Ευρώπης να μειώσει τις εκπομπές αερίων.
Σχέδιο πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσίευεις το Reuters, θα απαιτήσει από τις χώρες να λάβουν μέτρα για τη μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας κατά 1,5% κάθε χρόνο από το 2024 έως το 2030, σχεδόν διπλασιάζοντας την τρέχουσα απαίτηση του 0,8%.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη μόνωση των κτιρίων ή την εγκατάσταση πιο ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων θέρμανσης και ψύξης.
Η Ευρώπη ανακαινίζει σήμερα μόνο το 1% των κτιρίων για εξοικονόμηση ενέργειας κάθε χρόνο. Οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι οι χώρες θα χρησιμοποιήσουν το ταμείο οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για την COVID-19 προκειμένου να ξεκινήσουν ένα κύμα πράσινων ανακαινίσεων, ενισχύοντας τις θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Το σχέδιο πρότασης θα απαιτήσει από τις χώρες να ανακαινίζουν το 3% των κτιρίων που ανήκουν και καταλαμβάνονται από δημόσιους φορείς κάθε χρόνο για να τα μετατρέπουν σε "κτίρια σχεδόν μηδενικής ενέργειας".
Αυτό θα περιλαμβάνει νοσοκομεία, κυβερνητικά κτίρια, σχολεία και κοινωνικές κατοικίες, και ανέρχονται σε περισσότερα από 700.000 κτίρια που ανακαινίζονται ετησίως, βάσει εκτιμήσεων της βιομηχανίας.
Επί του παρόντος, οι χώρες καλούνται να ανακαινίσουν το 3% των κτιρίων της κεντρικής κυβέρνησης σε πιο αδύναμα πρότυπα. Τα κτίρια της κεντρικής κυβέρνησης αποτελούν λιγότερο από το 1% των περίπου 260 εκατομμυρίων κτιρίων στην ΕΕ, ενώ τα δημόσια κτίρια αποτελούν περίπου το 10%.
Η πρόταση θα μπορούσε να αλλάξει πριν δημοσιευθεί στις 14 Ιουλίου, στο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων της ΕΕ για την μείωση των εκπομπών ταχύτερα. Αυτό το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης ένα νέο σύστημα τιμολόγησης CO2 για μεταφορές και θέρμανση κτιρίων, καθώς και ένα κοινωνικό ταμείο προκειμένου να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά να επωμιστούν το κόστος.
Οι Βρυξέλλες θα προτείνουν ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης για κτίρια αργότερα αυτό το έτος, τα οποία θα μπορούσαν να υποχρεώσουν τους ιδιοκτήτες κτιρίων να αναβαθμίσουν τα ακίνητα πριν τα βάλουν προς ενοικίαση και να προσφέρει οικονομική υποστήριξη για να τους βοηθήσει. Οι νέες πολιτικές θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τις χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης