Ενέργεια

Με νέα αποτίμηση της ΡΑΕ η μεταβίβαση των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ στην Κρήτη

Με νέα αποτίμηση της ΡΑΕ η μεταβίβαση των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ στην Κρήτη
Σε δημόσια διαβούλευση το υβριδικό μοντέλο της Κρήτης

 

Τουλάχιστον τρεις είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που πρόκειται να κατατεθούν με τη μορφή τροπολογιών, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα απόβλητα, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί.

Συγκεκριμένα με ξεχωριστή ρύθμιση, η οποία δεν εμπεριέχεται στις ενεργειακές διατάξεις του νομοσχεδίου, αλλά στόχος είναι να κατατεθεί ως τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα του δικτύου Υψηλής Τάσης της Κρήτης, ενώ δύο ακόμα νομοθετικές παρεμβάσεις για μικρά φωτοβολταϊκά θα κατατεθούν ως τροπολογίες στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ή σε κάποιο από τα αμέσως επόμενα νομοσχέδια που θα συζητηθούν στη Βουλή.

Για το ζήτημα του δικτύου Υψηλής Τάσης στην Κρήτη, η διάταξη που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφορά τη μεταβίβαση της κυριότητας και της διαχείρισης του δικτύου από τον ΔΕΔΔΗΕ στον ΑΔΜΗΕ, μετά την ενεργοποίηση της μικρής διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου.

Οι δυο επιλογές και η πιθανότερη τρίτη

Το κυριότερο ζήτημα που εκκρεμεί και το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει διευθετηθεί μετά από μακρά συνεργασία μεταξύ της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ είναι ο προσδιορισμός του τιμήματος που θα καταβάλει ο ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΗ.

Οι επιλογές που εξετάστηκαν ήταν δύο: Είτε το τίμημα να καθοριστεί από την αγοραία τιμή, δηλαδή να προσδιοριστεί με βάση το τίμημα εξαγοράς του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού, είτε με βάση τη λογιστική αξία.

Οι πληροφορίες για το τι θα επιλεγεί τελικώς, είναι μάλλον αντικρουόμενες με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργεια Κώστα Σκρέκα να μην θέλει να τοποθετηθεί έως τη δημοσιοποίηση της τελικής ρύθμισης.

Κάποιες πληροφορίες μιλάνε για τιμή αγοράς, ενώ άλλες για τιμή με βάση σχετική αποτίμηση που έχει γίνει από τη ΡΑΕ και μιλάει για αξία 42 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με έγκυρους κύκλους η λύση που θα ακολουθηθεί θα είναι μάλλον μια μέση οδός με τη ΡΑΕ να προχωρεί σε νέα αποτίμηση βάση της οποίας θα γίνει η μεταβίβαση του δικτύου Υψηλής Τάσης της Κρήτης από τη ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Σκρέκας, η διάταξη για τη μεταβίβαση του δικτύου Υψηλής Τάσης στην Κρήτη, αν δεν προλάβει να περιληφθεί ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για απόβλητα, θα κατατεθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια που θα έλθουν στη Βουλή εντός του Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ χθες η ΡΑΕ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τις εισηγήσεις των Διαχειριστών για το κανονιστικό πλαίσιο του υβριδικού μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης κατά τη μεταβατική περίοδο 2021-2023.

Σε δημόσια διαβούλευση το υβριδικό μοντέλο της Κρήτης

Συγκεκριμένα σε δημόσια διαβούλευση έχει δοθεί:

  • Πρόταση τροποποίησης διατάξεων του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης
  • Πρόταση τροποποίησης διατάξεων του Κανονισμού Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς
  • Κατάλογος προτεινομένων τροποποιήσεων διατάξεων του Κανονισμού Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς
  • Πρόταση τροποποίησης διατάξεων του Κώδικα του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης.
  • Πρόταση εισαγωγής Παραρτήματος Γ στον Κώδικα Διαχείρισης ΜΔΝ.

Η διαβούλευση προβλέπεται να λήξει την Τρίτη 20 Ιουλίου.

Σχετικά με τα μικρά φωτοβολταϊκά, ο υπουργός είπε κατά την παρουσίαση των ενεργειακών διατάξεων του νομοσχεδίου, ότι βρίσκονται στη τελική φάση της επεξεργασίας δύο τροπολογίες.

Η μία αφορά στη δυνατότητα φυσικών προσώπων ή και νομικών να αναπτύξουν μικρές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις ως 400 KW με ταρίφα για την τιμή έγχυσης της παραγόμενης ενέργειας στο σύστημα.

Η ταρίφα θα προκύπτει από τον σχετικό πίνακα και δεν θα σχετίζεται με την τιμή που διαμορφώνεται στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ για την εγκατάσταση ΑΠΕ. Βασική προϋπόθεση ωστόσο είναι οι ενδιαφερόμενοι να μην έχουν άλλη φωτοβολταϊκή μονάδα.

Η τρίτη τροπολογία αφορά σε μικρά φωτοβολταϊκά στα διασυνδεδεμένα νησιά και όπως είπε ο υπουργός, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία, θα αφορά στην αποκατάσταση μίας αδικίας που είχε γίνει με το new deal, όταν είχαν “κουρευτεί” οι εγγυημένες τιμές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης