Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Βγαίνει σε Δημόσια Διαβούλευση το Market Reform Plan για την Στρατηγική Εφεδρεία

ΡΑΕ: Βγαίνει σε Δημόσια Διαβούλευση το Market Reform Plan για την Στρατηγική Εφεδρεία
Το ΥΠΕΝ επιδιώκει έως το τέλος του χρόνου να έχει διαμορφωθεί ο Μηχανισμός Στρατηγικής Εφεδρείας και να αρχίσει να λειτουργεί το 2022.

Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να δοθεί σήμερα από την ΡΑΕ το κείμενο του Market Reform Plan.
Το Market Reform Plan βρίσκεται υπό κατάρτιση και θα κατατεθεί σύντομα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η μελέτη για το Market Reform Plan, δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού εν όψει των νέων δεδομένων που διαμορφώνουν η απολιγνιτοποίηση και η προοπτική αύξησης της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 60% της τελικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, εκπονήθηκε από τον καθηγητή του ΕΜΠ και πρώτο πρόεδρο της ΡΑΕ Παντελή Κάπρο.

Η μελέτη αποτελεί τον «οδικό χάρτη» των μεταρρυθμίσεων στην αγορά, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του Target Model και η συγκρότηση της αποτέλεσε προϋπόθεση για την εξέταση από την Κομισιόν και του Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας, δηλαδή του μηχανισμού που θα αμείβει τις μονάδες παραγωγής ρεύματος που θα τεθούν στη διάθεση του ΑΔΜΗΕ για την διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος δεδομένου ότι η ΔΕΗ αποσύρει ασύμφορες γι’ αυτή λιγνιτικές μονάδες, ενώ ακόμη δεν έχουν προχωρήσει οι σχεδιαζόμενες από τον ιδιωτικό τομέα νέες μονάδες συνδυασμένου κύκλου.

Ο στόχος του 2022

Μέσω του σχήματος αυτού η ΔΕΗ θα θέσει στη διάθεση του ΑΔΜΗΕ τις λιγνιτικές μονάδες της έως το 2023 για λόγους ασφάλειας τροφοδοσίας και θα αποζημιώνεται γι΄ αυτό.
Στο Μηχανισμό Στρατηγικής Εφεδρείας θα έχει δυνατότητα συμμετοχής τόσο το demand response, όσο και οποιαδήποτε μονάδα φυσικού αερίου.
Το Market Reform Plan αλλά και η μελέτη επάρκειας ισχύος που πρόκειται να εκπονήσει ο ΑΔΜΗΕ με βάση αρχές που έχει δώσει ήδη σε δημόσια διαβούλευση αποτελούν τη βάση και για το Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM) που αναμένουν οι ιδιώτες επενδυτές ως εργαλείο στήριξης των νέων μονάδων συνδυασμένου κύκλου με καύση φυσικού αερίου.
Το Market Reform Plan θα κατατεθεί μόλις είναι έτοιμο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα το θέσει στην συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση.
Το ΥΠΕΝ επιδιώκει έως το τέλος του χρόνου να έχει διαμορφωθεί ο Μηχανισμός Στρατηγικής Εφεδρείας και να αρχίσει να λειτουργεί το 2022.
Η διάρκεια του θα είναι έως το τέλος του 2023, ή έως ότου ενεργοποιηθεί το CRM. Το βέβαιο είναι ότι οι δυο Μηχανισμοί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης