Περιβάλλον

BloombergNEF: H «συνδρομή» της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

BloombergNEF: H «συνδρομή» της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Οι ερευνητές χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να μειώσουν το χρόνο που απαιτείται για την εκτέλεση μεγάλων, πολύπλοκων μοντέλων

Οι τεχνολογικές λύσεις για την κλιματική αλλαγή μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες, αναμεταδίδει το Bloomberg.

Πρόκειται για κάθετες λύσεις που αντιμετωπίζουν τη ρύπανση σε έναν τομέα, όπως τα λιπάσματα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμβάλλοντας στη μείωση των CO2 στη γεωργία. Υπάρχουν και οριζόντιες λύσεις που αντιμετωπίζουν ζητήματα σε πολλές διαφορετικές βιομηχανίες. Μια εξ’ αυτών οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που ηλεκτροδοτούν τα αυτοκίνητα αλλά επίσης ενσωματώνουν καλύτερα τις ανανεώσιμες πηγές στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας.

Περί ΑΙ

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τέτοια οριζόντια τεχνολογία που έχει μεγάλες δυνατότητες να μειώσει πολλές εκπομπές θέρμανσης πλανήτη. Ο κατάλογος των προβλημάτων που μπορεί να λύσει το AI είναι μακρύς και ο αριθμός των νεοσύστατων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν AI για την επίλυση ορισμένων από αυτά τα προβλήματα παραμένει μακρύς.

Υπάρχει ακόμη μια φιλοσοφική συζήτηση μεταξύ των ερευνητών για το αν ο στόχος της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να «μιμηθεί» τις ανθρώπινες αποδόσεις.

Πώς μπορεί η AI να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών;

Υπάρχουν πέντε ευρείς τρόποι να σκεφτείτε τις κλιματικές εφαρμογές της AI:

1.Χρήση δορυφορικών εικόνων και μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό διαρροών μεθανίου

2. Βελτιστοποίηση περίπλοκων συστημάτων. Η Fero Labs, με έδρα τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε εταιρείες τσιμέντου, χάλυβα και χημικών. Το WeaveGrid βοηθά τους χειριστές ηλεκτρικού δικτύου να ενσωματώσουν καλύτερα τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

3. Επιτάχυνση της επιστημονικής ανακάλυψης

4. Ταχύτερη προσομοίωση του κλίματος. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να μειώσουν το χρόνο που απαιτείται για την εκτέλεση μεγάλων, πολύπλοκων μοντέλων.

5. Βελτίωση των προβλέψεων.

Η εκκίνηση Kettle χρησιμοποιεί νευρωνικά δίκτυα για να βελτιώσει τις προβλέψεις κινδύνου πυρκαγιάς.


Τέλος, οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας παρέχουν λύσεις AI σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου για τη βελτιστοποίηση της εξερεύνησης και της παραγωγής ορυκτών καυσίμων. Επομένως, είναι σημαντικό όσοι αναπτύσσουν λύσεις AI να βρουν τρόπους να διασφαλίσουν ότι, όπου είναι δυνατόν, υπάρχει ευθυγράμμιση με τους παγκόσμιους στόχους για το κλίμα.

Ο στόχος θα ήταν να γίνει η χρήση του AI ευρέως διαδεδομένη. Αλλά για να βοηθήσουν πραγματικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, οι χρήστες πρέπει να είναι ειδικευμένοι και να γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις παγίδες της τεχνολογίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης