Τελευταία Νέα

ΑΔΜΗΕ: Σε κίνδυνο η ομαλή τροφοδοσία Αν.Αττικής - Με εναλλακτικές γραμμές η κάλυψη αποφασίστηκε στην σύσκεψη

ΑΔΜΗΕ: Σε κίνδυνο η ομαλή τροφοδοσία Αν.Αττικής - Με εναλλακτικές γραμμές η κάλυψη αποφασίστηκε στην σύσκεψη
Στις  9.320 MWh το φορτίο του συστήματος - Σταθερά στο 15% οι λιγνίτες - Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη κορυφής στο Κρυονέρι - Τελευταία ενημέρωση 23.00/3/8
Σχετικά Άρθρα
(UPD 23:00 ) Λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη Βόρεια Αττική, έχουν αποκοπεί οι κύριες γραμμές μεταφοράς υψηλής αλλά και μέσης τάσης του δικτύου, που ξεκινούν από το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι. Οι γραμμές αυτές τροφοδοτούν τις περιοχές Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Βριλήσσια και Κηφισιά, οι οποίες πλέον τροφοδοτούνται από εναλλακτικές διαδρομές από τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης και Αχαρνών. Οι βλάβες αυτές προκαλούν διαταραχές στο δίκτυο μεταφοράς και σύντομες περικοπές ηλεκτροδότησης. Τροφοδοσία θα υπάρξει από την Γ.Μ. Λάρυμνας.


Οι κύριες γραμμές ηλεκτροδότησης θα επανέλθουν αφού ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση εναλλακτικών σχεδίων προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια των επόμενων κρίσιμων ωρών. Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης και το προσωπικό όλων των αρμόδιων φορέων είναι σε επιφυλακή και δίνει μάχη υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.


H έκτακτη σύσκεψη ξεκίνησε τις 18.30 το απόγευμα να λαμβάνει χώρα στο Κρυονέρι, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Αθανάσιος Δαγούμας και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι.
Και αυτό γιατί λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας σημαντικά κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς, δηλαδή το διπλό κύκλωμα 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.
Αποτέλεσμα να έχει τεθεί σε κίνδυνο η ομαλή τροφοδοσία της Ανατολικής Αττικής.

Παράλληλα το φορτίο του συστήματος σύμφωνα με νεότερα στοιχεία στις 22.00 έχει φτάσει στις 9.320 MWh,  με τους λιγνίτες στο 15% 1389 MWh ,το φυσικό αέριο στο 42% 3939MWh , τα υδροηλεκτρικά στο 24% 2234 MWh , τις ΑΠΕ στο 5% 442 ΜWh και τις διασυνδέσεις 1316 Mwh που αφορούν 100% εισαγωγές στο 14%!

Η κατάσταση ενέχει σημαντικά ρίσκα, καθώς μετά την πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης η προσπάθεια να στηριχτεί το σύστημα στην υπερζήτηση που έχει διαμορφωθεί καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη. Η πρόβλεψη για το φορτίο ανέρχεται στις 9.530 MWh.

Χαρδαλιάς (υφ. Πολιτικής Προστασίας): Κρίσιμη η κατάσταση στη Βαρυμπόμπη με 3 μέτωπα – Μάχη με 81 πυρκαγιές

Η πυρκαγιά βρίσκεται εκτός ελέγχου ενώ στις 9 μ.μ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε για τις εξελίξεις .
Την κρισιμότητα της κατάστασης επεσήμανε, με 81 πυρκαγιές να καίνε και 40 ενεργά μέτωπα, κατά την έκτακτη ενημέρωση προς τους πολίτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σχετικά με την «μάχη» των πυροσβεστών με τις φλόγες στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και των πέριξ κοινοτήτων.

Περισσότερα εδώ:

https://www.bankingnews.gr/koinonia/articles/578648/anekselegkti-i-fotia-sti-varympompi-ekkenonetai-i-perioxi-minymata-apo-to-112-synexeis-ekrikseis

Νωρίτερα:

Κατόπν έκκλησης του ΑΔΜΗΕ οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες έμειναν εκτός λειτουργίας σήμερα 6-10 μ.μ.
Στόχος να εξοικονομηθούν 200 MW από το σύστημα .
Παράλληλα έχουν ήδη υπάρξει διακοπές για μονάδες όπως η Στερεά Ελλάδα, η Βοιωτία και η Κορινθία. Η διακοπή λειτουργίας του ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου προκάλεσε διαταραχή τάσης με συνέπεια να επηρεαστεί αρχικά η τροφοδοσία φορτίων της τάξης των 200 MW.
Το πρόβλημα όμως γενικεύθηκε. Διότι πέραν του αρχικού ζητήματος οι ριπές νερού έχουν επηρεάσει τα καλώδια διασύνδεσης του συστήματος.
Νωρίτερα τέθηκαν ήδη εκτός λειτουργίας οι μονάδες στα Οινόφυτα.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ πάντως δεν υφίστανται εκρήξεις σε ΚΥΤ ή Υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ. Οι ήχοι που ακούγονται είναι από τους χειρισμούς που γίνονται στον εξοπλισμό  κάθε φορά που ένα κύκλωμα βγαίνει εκτός λειτουργίας, αναφέρει εκπρόσωπος του ΑΔΜΗΕ.

Η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ: Κίνδυνος για την ομαλή τροφοδοσία της Αν. Αττικής

Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε ότι λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας σημαντικά κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς, δηλαδή το διπλό κύκλωμα 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τροφοδοσία της Ανατολικής Αττικής να τίθεται σε κίνδυνο.
Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό από το προσωπικό του Διαχειριστή προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές όσο διαρκεί το φαινόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη στις 18.30, στην οποία θα συμμετέχουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Αθανάσιος Δαγούμας και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι.


Διαβάστε περισσότερα εδώ:
https://www.worldenergynews.gr/energeia/articles/526780/ektos-leitourgias-to-kykloma-yperypsilis-tasis-400-kilovolt-axarnon-agiou-stefanou

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι τόσο η έλλειψη των προϋποθέσεων για τα δυναμικά τιμολόγια, λόγω και των μεγάλων καθυστερήσεων εγκατάστασης Έξυπνων Μετρητών όσο και η περιορισμένη εκτίμηση στην μελέτη του demand (ζήτησης) κατά τους σχεδιασμούς του μοντέλου επάρκειας από τον ΑΔΜΗΕ έχουν αφήσει το σύστημα παραγωγής ανοχύρωτο. Πρόκειται για έναν τρόπο τιμολόγησης με κόφτες που περιορίζουν την κατανάλωση σε περιόδους αιχμής, αποζημιώνοντας τους καταναλωτές πάσης φύσεως.

Νωρίτερα και με βάση στοιχεία του ΑΔΜΗΕ στις 15.00 οι λιγνίτες έχουν ανέβει στο 17%  1.370 MW, στο 47% το φυσικό αέριο 3.872 MW, στα 1.309 MW τα υδροηλεκτρικά 16% , στο 7% οι ΑΠΕ 602 MW και στο 13% οι εισαγωγές από τις διασυνδέσεις με 1.029 MW.

Δείτε περισσότερα για την πυρκαγιά εδώ:

https://www.iefimerida.gr/ellada/fotia-stin-barympompi-anexelegkti-ekkenoseis

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης