Τελευταία Νέα
Απόψεις

Ανασχηματισμός: Πιο απαιτητική η δεύτερη διετία της κυβέρνησης - Π.Μπουσμπουρέλης

Ανασχηματισμός: Πιο απαιτητική η δεύτερη διετία της κυβέρνησης - Π.Μπουσμπουρέλης
Ο ενεργειακός τομέας γίνεται ο καταλύτης των επενδύσεων, όμως η υλοποίηση του μετασχηματισμού έχει δουλειά
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπαίνει στην δεύτερη διετία της έχοντας κρατήσει ατόφιο ένα ευρύ προβάδισμα, παρά την μεγάλη δοκιμασία του COVID.
Από εδώ και πέρα όμως ξεκινά μια περίοδος με μεγαλύτερες απαιτήσεις, που έχει να κάνει με την επιστροφή της χώρας σε μια διατηρίσιμη ανάκαμψη, η οποία ζητούμενο είναι να  φέρει όσα μια κοινωνία και μια οικονομία περιμένουν μετά από μια μακροχρόνια περίοδο όπου το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί και ουσιαστικά δεν έχει ανακάμψει.
Αν η αφορμή του ανασχηματισμού υπήρξε η έκταση των καταστροφικών πυρκαγιών, τα προβλήματα που είναι μπροστά δεν είναι λίγα και αφορούν την διαχείριση της αβεβαιότητας του COVID, επερχόμενα κύματα μεταναστευτικού και κυρίως ο συνδυασμός πειστικής ανάκαμψης της οικονομίας με δημοσιονομικές προσαρμογές για την συνέχεια.

Ο βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι να προσδώσει στην ελληνική οικονομία μια δυναμική ανάκαμψης που θα αξιοποιήσει το κοινοτικό πακέτο και κυρίως θα συνοδευτεί από ηχηρές και αξιόπιστες επενδύσεις με τον ενεργειακό τομέα να είναι στο επικεντρο στους κλάδους των ΑΠΕ, της αποθήκευσης, των δικτύων, των διασυνδέσεων και των νέων μονάδων φυσικού αερίου.

Παρά τις μεγάλες επενδύσεις που ετοιμάζονται κυρίως από τους εγχώριους παίκτες, το κόστος ενέργειας απασχολεί έντονα τους καταναλωτές αλλά και τους προμηθευτές. Η διαβούλευση σε κοινοτικό επίπεδο είναι μέγιστης προτεραιότητας για την στρατηγική εφεδρεία, το CRM αλλά και το πρώτο πλαίσιο των PPAs, που δεν έχει ικανοποιήσει σαν αρχική εικόνα την αγορά. Ο  ενεργειακός τομέας που ακόμα και σήμερα δείχνει να εξαρτάται από τον λιγνίτη στις περιόδους αιχμής έχει πολύ δουλειά στο επόμενο διάστημα για να υλοποιήσει στην πράξη τον μεγάλο μετασχηματισμό που έρχεται.

Ο τομέας του περιβάλλοντος από την μεγάλη κρίση των πυρκαγιών απέδειξε ότι το αρμόδιο υπουργείο στερείται των αναγκαίων υποδομών για να μπορέσει να αντιμετωπίσει ακραίες κατατσάσεις που λόγω και της κλιματικής αλλαγής θα είναι στο πρόγραμμα.

Στον τομέα των επενδύσεων οι μεγάλοι ελλληνικοί όμιλοι έχουν δώσει το παράδειγμα στην κρίση με σημαντικές κινήσεις και έχουν αυξήσει τα μεγέθη τους. Αυτός είναι ο πιο αισιόδοξος δείκτης για την πλευρά που μπορεί να ανεβάσει εκθετικά την δυναμική της οικονομίας σε κλάδους, όπου η χώρα διαθέτει στρατηγικό πλεονέκτημα.

Πολιτικά το ζητούμενο για την κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό θα είναι η διάχυση της ανάκαμψης, σε μια περίοδο όπου οι επιστρεπτέες θα πρέπει να αρχίσουν να επιστρέφονται και οι σκελετοί του COVID θα βγουν στην επιφάνεια. Αυτά όλα συνθέτουν την δυσκολότερη πλευρά που θα κληθεί να διαχειριστεί το νέο κυβρνητικό σχήμα.

Κρίσιμο είναι τέλος το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.Ανάλογα που θα πέσει το βάρος στο αποτέλεσμα η νέα γερμανική κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερη ή μικρότερη ανεκτικότητα στη νέα δημοσιονομική προσαρμογή, που προς το παρόν την έχουμε ξεχάσει αλλά θα μας απασχολήσει αργά ή γρήγορα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης