Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκρέκας: Αύριο (11/9) ο πρωθυπουργός εξειδικεύει τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή μετάβαση

Σκρέκας: Αύριο (11/9) ο πρωθυπουργός εξειδικεύει τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή μετάβαση
O υπουργός τόνισε την προτεραιότητα της κυβέρνησης για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου που είναι το καύσιμο της μετάβασης

Στην σπουδαιότητα της χρονικής συγκυρίας που συμπίπτει το συνέδριο του Economist, στάθηκε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκας.

Για τις τιμές ενέργειας, γνωστοποίησε ότι «αύριο (11/9) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει ένα ολιστικό πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει για να στηρίξουμε όσους πρέπει σε όλη την φάση της ενεργειακής μετάβασης. Έχουμε προνοήσει και θα ανακοινωθούν εξειδικευμένα μέτρα ώστε να μην μείνει κανείς πίσω».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «δύο είναι τα θέματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα αυτή την στιγμή. Οι πυρκαγιές και η άνοδος των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Σίγουρα, η ενέργεια παίζει σημαντικό ρόλο στις αιτίες της κλιματικής αλλαγής, καθώς ενοχοποιείται η παραγωγή λόγω των ορυκτών καυσίμων και του άνθρακα. Εδώ έρχεται η πολιτική της Ελλάδος και της Ευρώπης που έχει αποφασίσει έναν πολύ φιλόδοξο στόχο μέχρι το 2050. Να μειώσουμε μέχρι το 2030 τις εκπομπές CO2 και το 2050 να έχουμε μηδενικό ισοζύγιο».

Στη συνέχεια, ο κ. Σκρέκας χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Αμερικής να «βγει μπροστά» στο θέμα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. «Πρέπει όλοι να συμμετέχουμε σε αυτόν τον αγώνα, για να σώσουμε τον πλανήτη» είπε.

Αναφορικά με τις πολιτικές της κυβέρνησης, ο υπουργός υπογράμμισε ότι: «Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει την κατεύθυνση για ένα φιλόδοξο στρατηγικό σχέδιο ενεργειακής μετάβασης. Τον Σεπτέμβριο του 2019 ανακοίνωσε στη Νέα Υόρκη (διάσκεψη ΟΗΕ για κλίμα)  την πρόθεση η Ελλάδα να απανθρακοποιήσει το ενεργειακό της μείγμα πολύ πιο γρήγορα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αποφασίσαμε  μέχρι το 2025 να έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες και προωθούμε θεσμικές μεταρρυθμίσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία για την διείσδυση των ΑΠΕ. Προωθούμε το υδρογόνο, τη χρήση βιομεθανίου και βέβαια επεκτείνουμε το δίκτυο του φυσικού αερίου που είναι το καύσιμο της μετάβασης. Αυξάνουμε και βελτιώνουμε νέες διασυνδέσεις με τις όμορες χώρες για  διαφοροποιήσουμε τις πηγές εφοδιασμού και να πετύχουμε χαμηλότερες ανταγωνιστικές τιμές.

Τέλος, ο κ. Σκρέκας ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρέσβη Pyatt για την συνεισφορά του «στην ολοκλήρωση του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που θα δώσει τη δυνατότητα στην χώρα μας να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού στο φυσικό αέριο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης