Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Σκρέκας: Έτοιμο το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα offshore αιολικά μέσα στον Οκτώβριο

Σκρέκας: Έτοιμο το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα offshore αιολικά μέσα στον Οκτώβριο
Αναγκαία η προσέλκυση των ξένων επενδυτών στην χώρα με τη δημιουργία γραφειοκρατικών διευκολύσεων, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός
Σχετικά Άρθρα

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε στο συνέδριο του Economist πως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα είναι έτοιμο το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα και τόνισε πως θα δίνεται ιδιαίτερο βάρος στα πλωτά καθώς είναι περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον σε σχέση με αυτά που «καρφώνονται» στο βυθό. Το νέο πλαίσιο, είπε ο κ. Σκρέκας, θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τα πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα, ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι προωθούνται, καθώς στη θάλασσα «έχουμε καλή ποιότητα ανέμων, αλλά και γιατί αυτά δεν μολύνουν τον πυθμένα» και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μετασχηματίζεται, όχι απλά σε ενεργειακό κόμβο αλλά σε hub πράσινης ενέργειας, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί μια συντονισμένη πράσινη πολιτική, που προσελκύει επενδυτές, διαμορφώνει νέες συνεργασίες και επιχειρηματικά μοντέλα και δημιουργεί πάνω από 150.000 θέσεις εργασίας. «Πρέπει να διευκολύνουμε τους ξένους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα, να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας. Για τον λόγο αυτό, είναι αναγκαία η ψηφιοποίηση των πάντων» συμπλήρωσε.

Επανέλαβε ότι η πλήρης κατάργηση του λιγνίτη στην Ελλάδα συμβαίνει πιο γρήγορα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και τόνισε ότι προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί έως το 2025. Επισήμανε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ξεπέρασαν το 32% στο τρέχον έτος, και θα αγγίξουν το 70% στο τέλος της δεκαετίας και σημείωσε «μένουμε προσηλωμένοι στο στόχο της άμεσης μείωσης κατά 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

Στη συνέχεια, ο κ. Σκρέκας έκανε αναφορά στη διαχείριση αποβλήτων, σταχυολογώντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης σε αυτό τον τομέα. «Πρέπει να αναπτύξουμε την συμπεριφορά και τη φιλοσοφία απέναντι στις φυσικές πηγές και τις πρώτες ύλες. Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει στο κομμάτι της διαχείρισης του ορυκτού πλούτου μέσα από την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.

Καλούμαστε σαν χώρα να κάνουμε μεγάλα βήματα προόδου. Μάλιστα, 8/10 υπολείμματα των προϊόντων που καταναλώνουμε, καταλήγουν σε υγειονομική ταφή. Αυτό είναι αδιέξοδο και πρέπει να τελειώσει τώρα. Έχουμε προωθήσει την απαραίτητη νομική βάση, ώστε να προωθήσουμε την ανάκτηση των ανακυκλώσιμων προϊόντων.

Επιπλέον, όπως δήλωσε, «στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα εγγυοδοσίας γρήγορα με διαφάνεια και απόλυτη αποδοτικότητα. Επεκτείνεται η υποχρέωση, το αργότερο έως το 2023, οργάνωσης και λειτουργίας συστημάτων εγγυοδοσίας και στις συσκευασίες ποτών, αναψυκτικών και ροφημάτων από αλουμίνιο και γυαλί μίας χρήσης.

Αυτή η διαδικασία της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης αυτών των υλικών μέσα από τη διαχείριση απορριμμάτων δημιουργεί θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της χώρας. Άρα, κυκλική οικονομία, διαχείριση απορριμμάτων είναι στον πυρήνα της στρατηγικής μας που θέλει να πετύχει η Ελλάδα για να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες γενιές θα απολαμβάνουν τις ίδιες συνθήκες ευημερίας».  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης