Ενέργεια

Κρίσιμη η επέκταση της έκπτωσης της ΔΕΗ για τους ιδιώτες παρόχους - Ποιοί αντέχουν, σήμερα τηλεδιάσκεψη με Σκρέκα

Κρίσιμη η επέκταση της έκπτωσης της ΔΕΗ για τους ιδιώτες παρόχους - Ποιοί αντέχουν, σήμερα τηλεδιάσκεψη με Σκρέκα
Aντιδράσεις από τους ιδιώτες παρόχους που θεωρούν ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στην εμπορική πολιτική του κλάδου

Με τον αρχικό θόρυβο να καταλαγιάζει, μετά την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ χθες που έκανε σαφές ότι αποδέκτης της επιδότησης του λογαριασμού ρεύματος θα είναι το σύνολο των καταναλωτών χαμηλής τάσης, ανεξάρτητα με ποιον πάροχο είναι συμβεβλημένοι, οι ιδιώτες προμηθευτές αναμένουν σήμερα 14/9 την έκτακτη τηλεδιάσκεψη που έχει συγκαλέσει μαζί τους ο υπουργός Κώστας Σκρέκας στις έξι το απόγευμα, αλλά και την οριστικοποίηση των αποφάσεων της ΔΕΗ σε σχέση με την επέκταση της έκπτωσης του 30%, που ουσιαστικά της επιβλήθηκε από την κυβέρνηση.
Οι ιδιώτες πάροχοι, δήλωναν χθες δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που παρουσιάστηκαν τα κυβερνητικά μέτρα από τον πρωθυπουργό, εστιάζοντας στις αναφορές του για τη ΔΕΗ, ενώ ήταν εμφανώς ανήσυχοι για το ενδεχόμενο η εξαγγελθείσα επιδότηση των 30 ευρώ η μεγαβατώρα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες το μήνα, να αφορά μόνο πελάτες της ΔΕΗ, αφού οι σχετικές διατυπώσεις ήταν ασαφείς. Τα πράγματα σε σχέση με αυτό ξεκαθαρίστηκαν το μεσημέρι με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ , κάτι που έφερε ανακούφιση στην πλευρά των ιδιωτών παρόχων.

Κρίσιμη η έκταση της απορρόφησης των αυξήσεων για τους ιδιώτες

Οι ανησυχίες ωστόσο ως προς το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί εμμέσως η αγορά να απορροφήσει αυξήσεις άνω του κόστους παράγοντας ζημιές, παραμένουν.
Αυτό θα εξαρτηθεί από την οριστικοποίηση του ποσοστού επέκτασης της έκπτωσης του 30% που παρέχει σήμερα η ΔΕΗ στο σύνολο των πελατών χαμηλής τάσης. Τα αρμόδια επιτελεία της ΔΕΗ καταπιάστηκαν χθες με αυτή την άσκηση, υπολογίζοντας τις διάφορες παραμέτρους με βασικότερη το κόστος και την επιβάρυνση των οικονομικών της. Κύκλοι της εταιρίας ανέφεραν ότι εξετάζεται η επέκταση της έκπτωσης από το 30% στο 33-35%. Βέβαια ο αρχικός σχεδιασμός της έκπτωσης είχε κινηθεί με άλλη τιμή χονδρεμπορικής, ενώ τώρα η τιμή είναι σαφώς υψηλότερη ξεπερνώντας τα 120 ευρώ/MWh.
« Η ΔΕΗ είναι ο κυρίαρχος παίχτης της αγοράς και το πώς θα κινηθεί έχει μεγάλη βαρύτητα για εμάς. Εάν η απορρόφηση υπερβαίνει το κόστος τότε μιλάμε για παραγωγή ζημιών» τονίζουν εκπρόσωποι των ιδιωτών προμηθευτών ΔΕΗ , εγείροντας εμμέσως ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού.

To πρόβλημα μπορεί αν είναι μεγαλύτερο για τους ιδιώτες παρόχους που δεν έχουν παραγωγή. Το γεγονός ότι σχεδόν το 90% των συμβολαίων στους ιδιώτες προμηθευτές είναι κυμαινόμενο, αναπροσαρμόζεται δηλαδή βάσει της χονδρεμπορικής τιμής (Ρήτρα Αναπροσαρμογής) έσωσε κυριολεκτικά τις εταιρίες προμήθειας, από το να αρχίσουν να βαράνε "κανόνια". Μέσω των κυμαινόμενων τιμολογίων οι υψηλές τιμές μετακυλίστηκαν στην κατανάλωση, μεταφέροντας την πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και εμμέσως στην κυβέρνηση η οποία καλείται να διαχειριστεί τις επιπτώσεις στα εισοδήματα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αλλά και το ανατιμητικό κύμα σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι ανθεκτικοί και η απόφυγη των ανείσπρακτων

Οι μεγάλες εταιρίες που έχουν παραγωγή ενέργειας, έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και επάρκεια κεφαλαίων για να αντέξουν σε ένα αρχικό διάστημα τριών μηνών, που θα αφορούν προσωρινά τα μέτρα. Άλλες που έχουν μόνο εμπορική ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη πίεση, αλλά ορισμένες από αυτές είναι θυγατρικές μεγάλων ομίλων, όπως η NRG της Motor Oil είτε η Volterra του Ομίλου AVAX.H Watt & Volt επίσης με ένα υπολογίσιμο μερίδιο έχει δεχθεί αρκετές προτάσεις εξαγορά, που στο παρελθόν έχει απορρίψει.
Σε γενικές γραμμές οι σημερινές συνθήκες δεν συνάδουν με την κεντρική φιλοσοφία, που είχαν επιβάλλει οι πιστωτές στα μνημόνια, περί μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά και απελευθέρωσής της. Εγκυμονούν κινδύνους μάλιστα επιβίωσης για τις μικρότερες εταιρίες. Από την άλλη πλευρά οι επιδοτήσεις των τιμολογίων θα εξασφαλίζουν μείωση δημιουργίας ανείσπρακτων και κόκκινων λογαριασμών, που φοβόταν η αγορά, αφού οι καταναλωτές δεν θα επιβαρύνονται τελικά με τις αυξήσεις.

Αυτό που ενόχλησε πάντως τους ιδιώτες προμηθευτές ήταν οι αναφορές τόσο του πρωθυπουργού όσο και άλλων κυβερνητικών στελεχών που ακολούθησαν, στα μέτρα σε συνδυασμό με τη ΔΕΗ.
Δόθηκε η εντύπωση, τονίζουν, ότι η εμπορική της δεσπόζουσας εταιρίας στην αγορά εντάσσεται στο πλέγμα μέτρων της κυβέρνησης για μείωση των τιμών ρεύματος. Παράλληλα πέρασε ένα μήνυμα στην αγορά του τύπου η καλή ΔΕΗ και οι κακοί ιδιώτες, το οποίο έκανε ζημιά που δεν μπορεί να αναστραφεί. «Η ΔΕΗ, καθώς αναγεννιέται, έχει τη δύναμη να προστατευθεί και να προστατεύσει από κάθε κλυδωνισμό τους πελάτες της. Είναι μια εθνική κατάκτηση, αλλά και ένας δρόμος που η ΔΕΗ ανοίγει για να ακολουθήσουν και οι ιδιώτες πάροχοι» ήταν μια από τις αναφορές του πρωθυπουργού, όταν ανακοίνωσε το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ τα μέτρα για την αναχαίτιση των αυξήσεων στο ρεύμα. ‘Όπως εμείς δεν μπορούμε να παράγουμε πολιτική έτσι και οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να παράγουν εμπορική πολιτική» τονίζουν εμφανώς ενοχλημένοι εκπρόσωποι των ιδιωτών παρόχων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης