Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε Damco Energy και Xian Electric ο υποσταθμός της Σαντορίνης - Στόχος το κλείσιμο δύο ακόμα πετρελαϊκών σταθμών

Σε Damco Energy και Xian Electric ο υποσταθμός της Σαντορίνης - Στόχος το κλείσιμο δύο ακόμα πετρελαϊκών σταθμών
Ως το τέλος του έτους οι διαγωνισμοί για τα έργα διασύνδεσης στις υπόλοιπες  Νότιες Κυκλάδες

Εντός του Σεπτεμβρίου πρόκειται να υπογραφούν οι συβάσεις μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και των αναδόχων του έργου διασύνδεσης της Νάξου με τη Σαντορίνη, ενώ έως το τέλος του έτους προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες και για τα έργα διασύνδεσης των υπολοίπων Νοτιοδυτικών Κυκλάδων δηλαδή της Σερίφου, της Μήλου και της Φολεγάνδρου.
Χθες ολοκληρώθηκε ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την κατασκευή του υποσταθμού της Σαντορίνης και οι κοινοπραξία των εταιριών Damco Energy και Xian Electric Engineering θα κατασκευάσει το έργο έναντι 30 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί τον Αύγουστο η ανακήρυξη ως προσωρινού αναδόχου του έργου της εταιρείας Hellenic Cables, η οποία μειοδότησε με τίμημα 79,5 εκατ. ευρώ. Το υποβρύχιο τμήμα της διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου θα είναι συνολικού μήκους 82,5 χλμ. και θα ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 400 μέτρων.
Τα έργα αυτά που θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται αμέσως μετά την υπογραφή των συμβάσεων αποτελούν την τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2024.
Η διασύνδεση εκτιμάται ότι θα ωφελήσει τη Σαντορίνη, τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο που θα διασυνδεθούν άμεσα με το ηπειρωτικό σύστημα, αλλά σημαντικά θα είναι και τα έμμεσα οφέλη για έξι ακόμη νησιά και συγκεκριμένα την Ανάφη, την Κίμωλο, τη Σίκινο, τη Σίφνο, τη Κύθνο και τη Θηρασιά.

Επενδύσεις 408 + 440 εκατ ευρώ

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου διασύνδεσης των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων ανέρχεται σε 408 εκατ. ευρώ και έχει εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης για χρηματοδότηση ύψους 165 εκατ. ευρώ, ως ενεργειακή επένδυση με σημαντικό «πράσινο» αποτύπωμα.
Συνολικά μέχρι σήμερα, ο ΑΔΜΗΕ έχει υλοποιήσει στις Κυκλάδες επενδύσεις ύψους 440 εκατ ευρώ με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διασυνδέοντας με το ηπειρωτικό σύστημα πέντε νησιά του συμπλέγματος και συμβάλλοντας στο να «σβήσουν» τρεις πετρελαϊκές μονάδες σε Σύρο, Πάρο και Μύκονο.
Με τη νέα διασύνδεση, Σαντορίνη, Φολέγανδρος, Μήλος και Σέριφος αποκτούν σταθερή, φθηνή και καθαρή ηλεκτροδότηση ενώ δημιουργείται ένας ακόμη ισχυρός δρόμος τροφοδότησης προς το ηπειρωτικό σύστημα για όλα τα διασυνδεδεμένα νησιά των Κυκλάδων. Πέραν της ενεργειακής ασφάλειας, το έργο είναι σημαντικό και για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς θα σβήσουν οριστικά δύο ακόμη πετρελαικοί σταθμοί, στη Σαντορίνη και τη Μήλο, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 120.000 τόνους σε ετήσια βάση.
Τα οφέλη επεκτείνονται όμως και στις τσέπες των καταναλωτών καθώς η απόσυρση των τοπικών μονάδων θα σημάνει περαιτέρω εξοικονόμηση στις χρεώσεις ΥΚΩ. Μέχρι στιγμής, η εξοικονόμηση από τις τρεις πρώτες φάσεις της διασύνδεσης Κυκλάδων ανέρχεται σε 90 εκατ. ευρώ με τα οικονομικά οφέλη να μεγιστοποιούνται μέχρι το 2029, όταν πλέον θα διασυνδεθούν σχεδόν όλα τα νησιά του Αιγαίου, μειώνοντας τις χρεώσεις ΥΚΩ κατά 800 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης