Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Βρετανία επιδιώκει επανασύνδεση με την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας

Η Βρετανία επιδιώκει επανασύνδεση με την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας

Συνομιλίες για ενίσχυση των διασυνοριακών συναλλαγών

Η Βρετανία ξεκίνησε μια διαβούλευση την Πέμπτη για τον τρόπο με τον οποίο η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα συνδεθεί πιο στενά στην Ευρώπη και θα βελτιώσει τις διασυνοριακές συναλλαγές μετά την αποσύνδεσή της από το Brexit από ένα κοινό σύστημα, οδηγώντας σε αποκλίσεις στις τιμές της αγοράς σύμφωνα με το Reuters.

Τα διασυνδεδεμένα καλώδια αυξάνουν την ικανότητα της βρετανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας να συναλλάσσεται με άλλους, ενισχύει την ευελιξία του ενεργειακού συστήματος και βοηθά στην απαλλαγή από τον άνθρακα, ανέφερε το Τμήμα Επιχειρήσεων, Ενέργειας & Βιομηχανικής Στρατηγικής (BEIS).
"Αναζητούμε απόψεις για τις τρέχουσες ρυθμίσεις για την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας σε ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά χονδρικής της Βρετανίας και τις προτάσεις μας για την υποστήριξη της αποτελεσματικής διασυνοριακής διαπραγμάτευσης", πρόσθεσε το BEIS σε ανακοίνωση.
Η βρετανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προηγουμένως λειτουργούσε μια ενιαία τιμή για την επόμενη ημέρα, η οποία διευθετήθηκε μέσω κοινών βιβλίων παραγγελιών στα χρηματιστήρια Nord Pool και Epex Spot.
Αλλά όταν ολοκληρώθηκε η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ την 1η Ιανουαρίου, έφυγε από την εσωτερική αγορά ενέργειας του μπλοκ και το σύστημα σύζευξης της αγοράς, οδηγώντας τις αγορές να διεξάγουν πλήρως διαχωρισμένους πλειστηριασμούς, διακανονίζοντας και εκκαθαρίζοντας σε διαφορετικές και ανεξάρτητες τιμές.

Σύζευξη πλειστηριασμών

Το BEIS προτείνει τώρα στα δύο χρηματιστήρια "να πραγματοποιήσουν επιχειρησιακές ρυθμίσεις για τη σύζευξη αυτών των πλειστηριασμών, σύμφωνα με τις οποίες οι προσφορές από όλους αυτούς τους πλειστηριασμούς να εκκαθαρίζονται και διευθετούνται με τρόπο που οδηγεί σε ενιαία τιμή εκκαθάρισης GB".
Αυτό θα επιτρέψει επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο να συμμορφωθεί με τη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας (TCA) που υπέγραψε με την ΕΕ, η οποία απαιτεί να πωλούνται μαζί ή σιωπηρώς η δυναμικότητα διασυνοριακών καλωδίων διασύνδεσης και ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτή τη στιγμή η Βρετανία διαθέτει τέσσερις διασυνδέσεις προς την ηπειρωτική Ευρώπη που λειτουργούν από την National Grid, ενώ η πέμπτη, προς τη Νορβηγία αναμένεται να ξεκινήσει εμπορική λειτουργία την Παρασκευή, ενώ η Nord Pool πραγματοποιεί μια σιωπηρή καθημερινή δημοπρασία για τις παραδόσεις.
Η διαβούλευση του BEIS θα ολοκληρωθεί στις 28 Οκτωβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης