Ενέργεια

Δημοπρασίες Ρύπων: Μειώνεται στο 50% το ποσοστό του ΕΛΑΠΕ, 30-40% στο Ταμείο, αλώβητη η βιομηχανία

Δημοπρασίες Ρύπων: Μειώνεται στο 50% το ποσοστό του ΕΛΑΠΕ, 30-40% στο Ταμείο, αλώβητη η βιομηχανία
Αλλάζει η κατανομή των εσόδων των δικαιωμάτων ρύπων με στόχο να επιδοτηθούν οι καταναλωτές

Με τροπολογία που θα κατατεθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση, θα προβλεφθεί η μείωση των εσόδων του ΕΛΑΠΕ από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων, στο 50% από 60% που είναι σήμερα. Επίσης η τροπολογία να προβλέπει ότι ποσοστό της τάξης του 30-40% από τα έσοδα των δημοπρασιών δικαιωμάτων ρύπων θα διατεθούν στο νεοσύστατο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω του οποίου θα επιδοτούνται οι τελικοί καταναλωτές ενέργειας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.
Μετά την ψήφιση της τροπολογίας που αναμένεται έως την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, καθώς το νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση συζητείται ήδη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, θα ακολουθήσει η έκδοση υπουργικής απόφασης η οποία θα καθορίζει τη νέα κατανομή των κονδυλίων από τις δημοπρασίες ρύπων τα οποία για το 2021 υπολογίζονται σε περίπου 1 δις ευρώ.

Οι υψηλές τιμές χονδρικής διασφαλίζουν τις ΑΠΕ

Με στόχο η υπουργική απόφαση του κ. Σκρέκα να εκδοθεί αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας, ώστε να μεταφερθούν χρήματα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και να πληρωθούν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι θα ενσωματώσουν την κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς των πελατών τους, οι επιτελείς του ΥΠΕΝ και του ΔΑΠΕΕΠ αναζητούν τη χρυσή τομή με τρεις στόχους:
Πρώτον να υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για τη στήριξη των πολιτών που υφίστανται τις συνέπειες της ανόδου των τιμών της ενέργειας. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι ο κ. Σκρέκας κατά την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης την περασμένη Παρασκευή (8/10) δήλωσε, ότι στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα διατεθούν από τις δημοπρασίες ρύπων 400 εκατ ευρώ.
Δεύτερον να μην υπάρξει πρόβλημα στην αποπληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ με βάση τις συμβολαιοποιημένες ταρίφες. Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι όσο η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα (για σήμερα 12/10 η μέση τιμή έχει διαμορφωθεί στα 205,08 ευρώ/MWh) η αμοιβή των παραγωγών ΑΠΕ καλύπτεται από την αγορά και μάλιστα η διαφορά επιστρέφεται στον ΕΛΑΠΕ. Ενδεικτικά η μέση τιμή με την οποία αποπληρώθηκε η παραγωγή ΑΠΕ από τον ΔΑΠΕΕΠ τον περασμένο Μάιο ήταν περίπου 133 ευρώ/MWh. Ως εκ τούτου στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να υπάρχει ανάγκη κάλυψης τους από τον ΕΛΑΠΕ.
Τρίτον να υπάρχουν διαθέσιμα τα κονδύλια στήριξης της ενεργοβόρου βιομηχανίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού αντιστάθμισης του κινδύνου διαρροής άνθρακα.

Γιαρέντης: Κανένας λόγος ανησυχίας

Με βάση όλα τα προαναφερόμενα και με δεδομένο ότι τα διαθέσιμα κονδύλια από τις δημοπρασίες ρύπων είναι πεπερασμένα και όπως προαναφέρθηκε υπολογίζονται σε περίπου 1 δις ευρώ, η εξίσωση είναι δύσκολη και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει περικοπή σε μια σειρά από Ταμεία και λογαριασμούς του δημοσίου που χρηματοδοτούνται από τις δημοπρασίες ρύπων.
Πάντως ο πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky υπογράμμισε, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους παραγωγούς ΑΠΕ αλλά και για τη βιομηχανία και τα ποσά που λαμβάνει ως αντιστάθμιση για την αποτροπή του κινδύνου διαρροής άνθρακα.
Ενδεικτικά σημειώνεται ότι το 2020 τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων ρύπων είχαν διατεθεί ως εξής:
• Ποσοστό 78% στον ΕΛΑΠΕ.
• Ποσοστό 16,5% στις βιομηχανίες που έχουν δικαίωμα αντιστάθμισης.
• Ποσοστό 1% στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α).
• Ποσοστό 1% στο Πράσινο Ταμείο για την χρηματοδότηση δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στον Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.
• Ποσοστό 3,5% στο λογαριασμού ειδικού σκοπού στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης