Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Πιθανές οι συμπράξεις μεταξύ χωρών για τις αγορές φυσικού αερίου - Δεν κινδυνεύουμε άμεσα

ΕΕ: Πιθανές οι συμπράξεις μεταξύ χωρών για τις αγορές φυσικού αερίου - Δεν κινδυνεύουμε άμεσα
Η ENTSOG λέει ότι ο κρύος χειμώνας θα χρειαστεί αύξηση 5-10% στις εισαγωγές φυσικού αερίου Η Επιτροπή ζητά από την ACER να εξετάσει το μοντέλο της αγοράς χονδρικής

 

Ο ευρωπαϊκός ενεργειακός εφοδιασμός δεν κινδυνεύει παρά τα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου πριν από το χειμώνα, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με άλλες χώρες παραγωγής φυσικού αερίου για να αυξήσει τον εφοδιασμό, δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος της ΕΕ.

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου και ενέργειας αυξήθηκαν φέτος καθώς η ζήτηση σε όλο τον κόσμο έχει ενισχυθεί εν μέσω οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού. Η περιοχή έπρεπε να ανταγωνιστεί την Ασία για υγροποιημένο φυσικό αέριο όπου η ζήτηση είναι επίσης υψηλή, εν μέσω χαμηλών επιπέδων αποθήκευσης, διακοπών υποδομής και χαμηλότερου από το συνηθισμένο εφοδιασμού από τη Ρωσία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέγραψε τα μέτρα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ΕΕ για την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών της ενέργειας και είπε ότι θα διερευνήσει τα πιθανά οφέλη από τις κοινές αγορές φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών ως έναν τρόπο για να μετριάσει τις αυξήσεις των τιμών.
«Ενώ οι διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας έχουν συμβεί στο παρελθόν, η τρέχουσα κατάσταση είναι εξαιρετική καθώς τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και οι εταιρείες αντιμετωπίζουν την προοπτική υψηλότερων λογαριασμών ενέργειας σε μια εποχή που πολλοί έχουν πληγεί από απώλεια εισοδήματος λόγω της πανδημίας», ανέφερε η Επιτροπή ανακοίνωση για τις τιμές της ενέργειας.

Μικρότερο από το συνηθισμένο το επίπεδο αποθήκευσης

Το σημερινό επίπεδο αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι μικρότερο από το συνηθισμένο, λίγο πάνω από το 75% σε σύγκριση με το μέσο όρο του 90% τα τελευταία 10 χρόνια, ανέφερε η Επιτροπή. Αυτό θα ήταν επαρκές σε έναν χειμώνα παρόμοιο με τον προηγούμενο, αλλά ο καιρός θα είναι μεταβλητός, πρόσθεσε.
Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς Αερίου (ENTSOG) για την παρακολούθηση της ασφάλειας του εφοδιασμού.
Το τελευταίο ENTSOG Winter Supply διαπίστωσε ότι η ευρωπαϊκή υποδομή φυσικού αερίου αποθηκών και συστημάτων διανομής προσφέρει επαρκή ευελιξία για την αντιμετώπιση της υψηλής ζήτησης κατά τη διάρκεια ενός εξαιρετικά κρύου χειμώνα.
Ωστόσο, ένας κρύος χειμώνας θα απαιτούσε αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από αγωγούς ή υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) κατά περίπου 5% έως 10% σε σύγκριση με τα μέγιστα επίπεδα που είχαμε δει προηγουμένως, ανέφερε το ENTSOG.
Η Επιτροπή είπε ότι εργάζεται για την εξεύρεση πρόσθετης προμήθειας. "Επικοινωνούμε με εμπορικούς εταίρους για να συζητήσουμε εάν είναι δυνατόν να αυξήσουμε τις παραδόσεις τους στην αγορά", δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Kadri Simson.

Οι τιμές χονδρικής φυσικού αερίου είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές τους χειμερινούς μήνες και να υποχωρήσουν από τον Απρίλιο του 2022 και μετά, αν και είναι ακόμη υψηλότερα από το μέσο όρο των προηγούμενων ετών, ανέφερε η Επιτροπή.
Ορισμένα μέλη της ΕΕ αμφισβήτησαν εάν το μοντέλο της αγοράς χονδρικής εξακολουθεί να είναι κατάλληλο. Καθώς οι αυξήσεις των τιμών καθοδηγούνται από τις παγκόσμιες συνθήκες, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι είναι απίθανο τα εναλλακτικά μοντέλα αγοράς να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα. Ωστόσο, ζήτησε από τον οργανισμό ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών ενέργειας (ACER) να εξετάσει τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του τρέχοντος μοντέλου αγοράς και την εφαρμογή του από τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή θέλει ο ACER να προτείνει συστάσεις έως τον Απρίλιο του επόμενου έτους.


www.worldenergynews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης