Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Aσκήσεις επί χάρτου και ράβε - ξήλωνε για τα 400 εκατ των επιδοτήσεων - Θα αρκέσουν;

Aσκήσεις επί χάρτου και ράβε - ξήλωνε για τα 400 εκατ των επιδοτήσεων - Θα αρκέσουν;

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση για τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα εξελίσσεται η υπόθεση της εξεύρεσης των 400 εκατ. ευρώ που έχει προαναγγείλει, ότι θα διατεθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου να καταβληθούν οι επιδοτήσεις των λογαριασμών των καταναλωτών και να απορροφηθεί μέρος των επερχόμενων υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος, που πυροδοτεί η κρίση τιμών στο φυσικό αέριο.
Με τη μεσοσταθμική τιμή του ρεύματος στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, να διαμορφώνεται όλη την τρέχουσα εβδομάδα πάνω από τα 200 ευρώ/MWh και την τιμή του φυσικού αερίου να συνεχίζει να κινείται σε επίπεδα ρεκόρ, τίποτα δεν προοιωνίζεται αποκλιμάκωση της κρίσης, ενώ οι ανησυχίες ακόμη και για έλλειψη φυσικού αερίου εντείνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ENTSO G στο outlook για την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης προβλέπει, ότι εάν ο χειμώνας είναι βαρύς θα χρειαστεί να αυξηθούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου κατά 5-10% σε σχέση με τα ανώτατα συνήθη επίπεδα, ενώ μιλάει ακόμη και για περικοπές τροφοδοσίας.

Τροπολογία ευελιξίας

Με αυτά τα δεδομένα οι επιτελείς του ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τον ΔΑΠΕΕΠ αναζητούν κατ΄ αρχήν τα 400 εκατ ευρώ από τις πωλήσεις δικαιωμάτων ρύπων, τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι θα διαθέσει για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς του ρεύματος και παράλληλα αναζητούν επιπλέον κονδύλια καθώς θεωρείται βέβαιο ότι πολύ γρήγορα τα 18 ευρώ το μήνα για τις πρώτες 300 Kwh θα αποδειχθούν σταγόνα στον ωκεανό.
Έτσι η τροπολογία που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ προκειμένου να μειώσει τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων (ώστε να έχει διαθέσιμα για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης) από το 60% που είναι σήμερα, γράφεται και σβήνεται καθώς τα νούμερα δεν βγαίνουν. Ο προχθεσινός υπολογισμός για μείωση των εσόδων του ΕΛΑΠΕ από τα δικαιώματα ρύπων στο 50%, χθες αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 40% και τελικώς επελέγη να μην αναφερθεί συγκεκριμένο ποσοστό στην τροπολογία, ώστε να υπάρχει ευελιξία οι αποφάσεις να ληφθούν κατά την έκδοση της υπουργικής απόφασης, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να ακολουθήσει.

Οι προϋποθέσεις του πλεονάσματος

Την ίδια ώρα το δελτίο για την κατάσταση και τις προοπτικές του ΕΛΑΠΕ με βάση τα στοιχεία Ιουνίου - Ιουλίου 2021, που εξέδωσε χθες ο ΔΑΠΕΕΠ δημιουργεί και επιφυλάξεις, σε ό,τι αφορά τα διαθέσιμα, που μπορούν να στηρίξουν την κοινωνική πολιτική που θέλει να ασκήσει η κυβέρνηση. Το σωρευτικό πλεόνασμα με το οποίο προβλέπεται να κλείσει ο λογαριασμός στο τέλος του έτους είναι της τάξης των 265 εκατ. ευρώ. Όμως η εκτίμηση του πλεονάσματος δεν λαμβάνει υπόψη την περικοπή των εισροών από τα δικαιώματα ρύπων, καθώς έχει υπολογιστεί με την προϋπόθεση ότι το 60% των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής CO2 θα διοχετεύεται στον ΕΛΑΠΕ.
Επίσης, πέραν των τακτικών εσόδων από τους ρύπους και το ΕΤΜΕΑΡ, έχουν συνυπολογιστεί 35 εκατ. ευρώ από τις βεβαιώσεις παραγωγού και 92 εκατ. ευρώ από το πράσινο τέλος στο ντίζελ, ποσά τα οποία δεν έχει λάβει ακόμη ο ΔΑΠΕΕΠ, ενώ ειδικά το τέλος στο ντίζελ έχει ψηφιστεί από την Βουλή αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Για την εκτίμηση του πλεονάσματος έχει συμπεριληφθεί πρόβλεψη αποθεματικού ασφαλείας 70 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπολογισμοί έχουν γίνει με μέση τιμή ρύπων στα 53,56 ευρώ/τόνο τον Ιούλιο. Για το 2022 οι προβλέψεις του ΔΑΠΕΕΠ για τη μέση τιμή των ρύπων είναι στα 63 ευρώ/τόνο, για την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς στα 70 €/MWh και η μοναδιαία επίπτωση του κόστους εξισορρόπησης για ΔΑΠΕΕΠ τοποθετείται στο -4 €/MWh.
Τον Ιούλιο του 2021 το Διασυνδεδεμένο Σύστημα αριθμούσε, 15.058 ενεργές συμβάσεις, εγκατεστημένης ισχύος 7,74 GW και παραγωγής 1,35 TWh. Η καθαρή τους αξία (όπως χρεώνεται στον ΕΛΑΠΕ) ήταν 152,8 εκατ. € ,με μεσοσταθμική τιμή 113,0 €/MWh (χωρίς Φ/Β Στεγών). Τον ίδιο μήνα συνδέθηκαν 84,7 νέα MW, εκ των οποίων 73,4 με ΣΕΔΠ.
Τα Φωτοβολταϊκά Στεγών στην επικράτεια φθάνουν συνολικά σε ισχύ στα 375,3 MW, με παραγωγή 46,7 GWh, αξίας 17,7 εκατ. € (χρέωση ΕΛΑΠΕ), με μεσοσταθμική τιμή 379,4 €/MWh.

Η εγκατεστημένη ισχύς

Από το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα , ο ΔΑΠΕΕΠ εκπροσωπεί στις Αγορές το 69,9% της εγκατεστημένης ισχύος και το 68,5 % της εγχεόμενης παραγωγής (MWh).
Η Ειδική Τιμή Αγοράς (ΕΤΑ) τον Ιούλιο διαμορφώθηκε ως εξής: για τα αιολικά σε 97,92 €/MWh, τα φωτοβολταϊκά σε 104,45 €/MWh, τους μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς σε 101,96 €/MWh, και για την ελεγχόμενη παραγωγή (ΒιομάζαΣΗΘΥΑ) σε 104,32 €/MWh. Μ τμέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς Επόμενης Ημέρας στα 101,86 €/MWh. η αξία των εσόδων από την Αγορά και την Αγορά Εξισορρόπησης ανά εγχεόμενη MWh από ΑΠΕ ανήλθε σε 98,49 €/MWh. Το μοναδιαίο κόστος ευθύνης εξισορρόπησης ανά εγχεόμενη MWh ΑΠΕ που εκπροσωπεί ο ΔΑΠΕΕΠ ήταν -2,43 €/MWh.
Η μέση αξία του συνόλου των ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ (αποζημίωση) στην Επικράτεια ήταν 124,6 €/MWh.

Η διάρθρωση εσόδων του ΕΛΑΠΕ

Τέλος, όσον αφορά στα έσοδα του ΕΛΑΠΕ το 35,9% προήλθε από την Αγορά και τις Αποκλίσεις, το 26,3% από την πώληση των Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων Θερμοκηπίου, το ΕΤΜΕΑΡ συνεισέφερε το 20,7 %, οι συνολικές εισροές μη διασυνδεμένων νησιών (χωρίς ΕΤΜΕΑΡ) το 8,6 %, η Έκτακτη χρέωση Εκπροσώπων Φορτίου, δηλαδή των προμηθευτών στο διασυνδεδεμένο σύστημα, το 3,5 % και η Έκτακτη Εισφορά Μονάδων ΑΠΕ ΔΣ το 3,1 %. Το 30,5 % της αποζημίωσης αποτελεί υπερανάκτηση και συμβάλλει στη μείωση του Σωρευτικού Ελλείμματος προηγουμένων ετών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης