Ενέργεια

Ο ΙΕΑ αυξάνει την πρόβλεψη για την ζήτηση πετρελαίου - Στα 83 δολ. το Brent, στα 80 δολ. το αργό

Ο ΙΕΑ αυξάνει την πρόβλεψη για την ζήτηση πετρελαίου - Στα 83 δολ. το Brent, στα 80 δολ. το αργό
Η Σαουδική Αραβία απορρίπτει τις εκκλήσεις για πρόσθετες προμήθειες του ΟΠΕΚ - Τα 90 δολάρια βλέπει η Goldman

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Πέμπτη αφού ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας απέρριψε τις εκκλήσεις για πρόσθετη προμήθεια από τον OPEC+ και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ΙΕΑ ανακοίνωσε ότι η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση πετρελαίου μεταξύ των παραγωγών ενέργειας.

Τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο καθώς οι διυλιστές μείωσαν την παραγωγή τους σε μια γενικά βραδύτερη περίοδο για αυτές τις εγκαταστάσεις.

Περί τις 19:20 ώρα Ελλάδας το brent ενισχυόταν 0,52%, στα 83,61 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ενισχυόταν 0,51% στα 80,65 δολάρια.
Τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6 εκατομμύρια βαρέλια, πολύ υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών  για 702.000 βαρέλια.
Η παραγωγή αυξήθηκε, φτάνοντας τα 11,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
"Η συνεχιζόμενη αύξηση της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ φέρνει λίγο πίσω την αγορά. Θα ανακουφίσει λίγο από την πίεση", δήλωσε ο John Kilduff, της Again Capital LLC στη Νέα Υόρκη. Η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) καθώς ο τομέας της ενέργειας και οι βαριές βιομηχανίες αλλάζουν από ακριβότερες πηγές ενέργειας, δήλωσε ο IEA, προειδοποιώντας ότι η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει πληθωρισμό και να επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

Στα 99,6 εκατ. ευρώ η πρόβλεψη για την ζήτηση το 2022

Στη μηνιαία έκθεσή του, ο ΙΕΑ αύξησε την πρόβλεψή του για παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2022 κατά 210.000 βαρέλια ημερησίως και τώρα αναμένει ότι η συνολική ζήτηση πετρελαίου το 2022 θα φτάσει τα 99,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ελαφρώς πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.
Η Σαουδική Αραβία απέρριψε τις εκκλήσεις για πρόσθετες αυξήσεις στην παραγωγή του ΟΠΕΚ+, λέγοντας ότι η χαλάρωση των περικοπών της παραγωγής προστατεύει την αγορά πετρελαίου από τις άγριες μεταβολές των τιμών που παρατηρούνται στις αγορές φυσικού αερίου και άνθρακα.
Στη τελευταία συνάντησή αυτόν τον μήνα, ο ΟΠΕΚ+ παρέμεινε στην προηγούμενη συμφωνία του για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια το μήνα.

Ο ΟΠΕΚ+, ο Οργανισμός των Χωρών Εξαγωγών Πετρελαίου (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία, έκαναν μια «αξιοσημείωτη» δουλειά ως ο επονομαζόμενος ρυθμιστής της αγοράς πετρελαίου, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman σε ένα φόρουμ στη Μόσχα. Οι αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού διστάζουν να επενδύσουν στην αύξηση της παραγωγής μετά από χρόνια ασθενών αποδόσεων.

Η αμερικανική παραγωγή παραμένει πολύ χαμηλότερη από το ρεκόρ στα τέλη του 2019 σε σχεδόν 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Την Τετάρτη, η ΕΙΑ δήλωσε ότι η παραγωγή θα ανακάμψει στα 11,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2022. Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε συζητήσεις με τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου για το κόστος των καυσίμων, με τις τιμές λιανικής βενζίνης στα υψηλότερα επίπεδα των επτά ετών και τους λογαριασμούς θέρμανσης του χειμώνα να αναμένεται να αυξηθούν.

Η Goldman Sachs

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα τα επόμενα χρόνια καθώς η ζήτηση ανακάμπτει, ενώ η προσφορά παραμένει σφιχτή, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ενεργειακής έρευνας της Goldman Sachs.

Ο Damien Courvalin, εκτιμά ότι τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς εγγυώνται υψηλότερες τιμές και ότι η πρόβλεψη της τράπεζας για το Brent είναι 85 $ ανά βαρέλι για τα επόμενα χρόνια.
Η βασική εκδοχήτης Goldman Sachs είναι ότι το Brent θα φτάσει τα 90 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.



www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης