Τελευταία Νέα

Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): «Η "πράσινη" μετάβαση θα φέρει χαμηλότερο ενεργειακό κόστος»

Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): «Η

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος συζητά με τον επιχειρηματικό συντάκτη της Καθημερινής και του Money Review, Ηλία Μπέλλο στο 1st Athens ESG & Climate Crisis

Την πεποίθηση ότι η ενεργειακή μετάβαση, παρά τις προκλήσεις που τη συνοδεύουν, είναι ευκαιρία για την Ελλάδα και τις επιχειρήσεις της, εξέφρασε από το βήμα των Καθημερινή Summits ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Σημείωσε δε ότι η ελληνική αγορά έχει μειώσει κατά 29% τις εκπομπές ρύπων έναντι 22% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι, στο τέλος της ημέρας και σε βάθος χρόνου, το εγχείρημα θα φέρει χαμηλότερο κόστος ενέργειας και καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο. «Πρέπει βέβαια να είμαστε ρεαλιστές για τις προκλήσεις που συνεπάγεται το εγχείρημα. Πρέπει να μπορέσουμε να επιταχύνουμε σημαντικά τις επενδύσεις στις τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως και να λάβουμε υπόψη την εξάρτηση από το φυσικό αέριο τα αμέσως επόμενα χρόνια», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την παράμετρο της αποθήκευσης ενέργειας.

Ο ίδιος πρόσθεσε - ευρύτερα για την πορεία των επενδύσεων - ότι η μεγάλη πρόκληση δεν είναι η χρηματοδότηση αλλά ζητήματα που αφορούν στην απονομή δικαιοσύνης, στις αδειοδοτήσεις κ.ο.κ.. Ο κ. Παπαλεξόπουλος εκτίμησε ότι η διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης βρίσκεται σε καλό δρόμο και υπογράμμισε πως οι ελληνικές επιχειρήσεις «δεν περιμένουν το κράτος, προχωρούν και υλοποιούν σχέδια», γι' αυτό και «έχουν μειώσει τις εκπομπές ρύπων περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Όπως είπε, η πολιτεία πρέπει απλώς να δημιουργήσει το πλαίσιο και να διαχειριστεί προκλήσεις όπως αυτές που απορρέουν από τη γεωγραφική θέση της χώρας. Χαρακτήρισε δε «μαραθώνιο που θα κρατήσει 10ετίες» το project της «πράσινης» μετάβασης, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη δεν αρκεί μόνη της, θα πρέπει να προχωρήσει και ο υπόλοιπος κόσμος μαζί της».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης