Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Eni: Καθαρά κέρδη 1,43 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο

Eni: Καθαρά κέρδη 1,43 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο

Ενισχύει τα spinoff σχέδια για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης

 

Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni εντείνει τα σχέδιά του για απόσχιση τμημάτων της επιχείρησής του για να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που χρειάζονται για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της μετάβασής του μακριά από το πετρέλαιο και να ανταμείψει τους μετόχους.

Υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο, Claudio Descalzi, η Eni ξεκίνησε μια από τις πιο φιλόδοξες στρατηγικές του κλάδου, δεσμευόμενη για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050 και μεταβαίνοντας σε καθαρή ενέργεια καθώς καταργεί σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου από το 2025.
«Αναδιαμορφώνουμε βαθιά τη δομή της εταιρείας μας για να ενισχύσουμε τη δημιουργία αξίας... και την ευελιξία», δήλωσε ο Chief Financial Officer, Francesco Gattei σε αναλυτές την Παρασκευή.

Η στρατηγική έρχεται σε αντίθεση με τη Royal Dutch Shell η οποία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι επιχειρήσεις της λειτουργούσαν καλύτερα μαζί παρά χωριστά ως απάντηση στο κάλεσμα ενός ακτιβιστή για διάλυση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα η Eni είπε ότι σκόπευε να εισαγάγει μέρος των νέων δραστηριοτήτων λιανικής και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και είπε επίσης ότι θα μπορούσε να αναζητήσει μια ξεχωριστή εισαγωγή στην αγορά της νορβηγικής κοινοπραξίας Vaar Energi με τον μέτοχο HitecVision.Σχεδιάζει επίσης τη δημιουργία μιας συνδυασμένης επιχειρηματικής εταιρείας στην Αγκόλα με την BP, η οποία είπε ο Gattei θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.

«Το επόμενο έτος με τις διαφορετικές IPO και τη συνένωση επιχειρήσεων θα υπάρξει μια αρκετά σημαντική συνεισφορά κεφαλαίων», είπε ο Gattei σε αναλυτές σε τηλεδιάσκεψη μετά τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.
Σημείωσε ότι τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους, τη βελτίωση της μερισματικής πολιτικής και τη χρηματοδότηση του μετασχηματισμού του ομίλου.


Πιέσεις

Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου δέχονται αυξανόμενη πίεση από κυβερνήσεις και επενδυτές να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ακόμη και εν μέσω εκκλήσεων για κάλυψη των σημερινών υψηλών επιπέδων ζήτησης ορυκτών καυσίμων.

Το τρίτο τρίμηνο η Eni ξεπέρασε τις προσδοκίες, καθώς τα κέρδη της εκτινάχθηκαν πίσω στα προ-COVID επίπεδα, ενισχυμένα από τις υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,43 δισ. ευρώ έναντι ζημιών 153 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τις συναινετικές προβλέψεις 1,08 δισ. ευρώ.

«Πιστεύουμε ότι τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οι βελτιωμένες προοπτικές έχουν θετικές επιπτώσεις για τις εκτιμήσεις και τη μετοχή», δήλωσε η Equita με έδρα το Μιλάνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης