Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Άρση δασμών ΗΠΑ σε χάλυβα: Κερδισμένοι Cenergy και ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Πράσινο Αλουμίνιο ωφελεί Μυτιληναίο

Άρση δασμών ΗΠΑ σε χάλυβα: Κερδισμένοι Cenergy και ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Πράσινο Αλουμίνιο ωφελεί Μυτιληναίο
Έκλεισε η συμφωνία ΗΠΑ - Ευρώπης για άρση δασμών και μπλόκο στις "βρώμικες" κινέζικες εισαγωγές στα μέταλλα

(upd) HΠΑ και Ευρώπη κατέληξαν σε συμφωνία για την άρση δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος Biden.
Kατά τον τρόπο αυτό οι ευρωπαϊκές εταιρίες έχουν πρόσβαση στις αμερικανικές αγορές σε ποσότητες αντίστοιχες, πριν ο Trump επιβάλλει τους δασμούς το 2018.

Παράλληλα από κοινού αποφάσισαν ΗΠΑ και ΕΕ να μπλοκάρουν την εισαγωγή προϊόντων "βρώμικου χάλυβα" στην αμερικανική και ευρωπαϊκή αγορά από την Κίνα, καθώς ο κλάδος αυτός ευθύνεται για το 10-20% των εκπομπών ρύπων της Κίνας, σύμφωνα με το Reuters.

Επίσης θα δοθούν κίνητρα για την παραγωγή του πράσινου αλουμινίου, στοιχείο που θα βοηθήσει την Μυτιληναίος.
Όπως ανακοίνωσε η ΕΕ μετά την συμφωνία Biden - Van der Leyen, η Ευρώπη θα ενισχύσει την παραγωγή αλουμινίου και χάλυβα χαμηλών εκπομπών ρύπων αλλά και στους όρους εμπορίου με στόχο να αποκατασταθούν οι συνθήκες και προϋποθέσεις αγοράς για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Van der Leyen : Αυτή είναι η συμφωνία για χάλυβα, αλουμίνιο

Tην ικανοποίησή της για την επίτευξη συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ για την άρση των τελωνειακών δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εξάγονται από την Ευρώπη στην αμερικανική αγορά, εξέφρασε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία είναι θετική για τις ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας και για το κλίμα.

«Με χαρά ανακοινώνουμε ότι ο Μπάιντεν και εγώ καταλήξαμε σε συμφωνία για την αναστολή των δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο και για να εργαστούμε από κοινού για έναν νέο Παγκόσμιο Διακανονισμό για τον Αειφόρο Χάλυβα», επισημαίνει με ανάρτησή της στο twitter, η πρόεδρος της Επιτροπής και προσθέτει: «Αυτή η συμφωνία είναι ένα νέο ορόσημο στην ανανεωμένη εταιρική σχέση ΕΕ-ΗΠΑ».

Εξάλλου, με σημερινή ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει τα εξής: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έλαβαν σήμερα κοινά βήματα για να αποκαταστήσουν τις ιστορικές διατλαντικές εμπορικές ροές χάλυβα και αλουμινίου και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις στον τομέα του χάλυβα και του αλουμινίου. Ως μέρος αυτής της συνεργασίας, σκοπεύουν να διαπραγματευτούν για πρώτη φορά μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της έντασης του άνθρακα και της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι ως ένδειξη της «ανανεωμένης εμπιστοσύνης», μεταξύ των δύο πλευρών, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εφαρμόσουν δασμούς του άρθρου 232 και θα επιτρέψουν αδασμολόγητες εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, ενώ από την πλευρά της η ΕΕ θα αναστείλει τους σχετικούς δασμούς σε προϊόντα των ΗΠΑ.

Ως πρώτο βήμα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα δημιουργήσουν μια τεχνική ομάδα εργασίας επιφορτισμένη με την ανάπτυξη μιας κοινής μεθοδολογίας και θα μοιραστούν σχετικά δεδομένα για την αξιολόγηση των ενσωματωμένων εκπομπών εμπορεύσιμου χάλυβα και αλουμινίου. "Η παγκόσμια συμφωνία θα είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενη χώρα που συμμερίζεται τη δέσμευσή μας για την επίτευξη των στόχων της αποκατάστασης του προσανατολισμού προς την αγορά και της μείωσης του εμπορίου προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου υψηλής έντασης σε άνθρακα", καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής.


Σαφή κέρδη για την ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Σύμφωνα με το Bloomberg από χθες 30/10 Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ κοντά να ανακοινώσουν εντός των ημερών, ότι καταλήγουν σε συμφωνία άρσης των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Πρόκειται για δασμούς που αφορούν εξαγωγές μεγαλύτερες των 10 δισ δολ σε ετήσια βάση.

Η άρση των δασμών θα είναι θετική για τα Σωληνουργεία Κορίνθου, άρα Cenergy και ΒΙΟΧΑΛΚΟ,όπως και την Σιδενόρ.
'Εχουν μηδενική επίπτωση για το Αλουμίνιο της Ελλάδος και κατά συνέπεια την Μytilineoς αφού δεν εξάγει στις ΗΠΑ.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν στο μέλλον να εξάγουν χωρίς δασμούς 3,3 εκατομμύρια τόνους χάλυβα ετησίως στις ΗΠΑ, με βάση ένα σύστημα ποσοστώσεων.
Δασμοί θα επιβάλλονται εφόσον ξεπεραστεί αυτό το όριο.

Επί μήνες - σχεδόν όλο το καλοκαίρι - η εμπορική εκπρόσωπος του Προέδρου Biden στον ΠΟΕ, Katherine Tai, έχει εμπλακεί σε χρονοβόρες διαπραγματεύσεις με τον Valdis Dombrovskis, αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ σχετικά με ένα νέο σύστημα δααμων που θα απέτρεπε μια εμπορική διαμάχη με την ΕΕ που ξεκίνησε την εποχή του Trump και κλιμακώθηκε.
Πριν από μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Reuters η Εμπορική Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Katherine Tai ανέφερε, ότι θα μπορούσε να επιλύσει τη διαφορά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Και σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, φαίνεται ότι η συμφωνία για την κατάργηση των δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο είναι επιτέλους εφικτή.
Σύμφωνα μα αναλυτές η συμφωνία αυτή ήταν η μόνη επιλογή, με τη νέα προθεσμία την 1η Δεκεμβρίου να επικρεμάται- η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι η ημέρα που οι δασμοί των ΗΠΑ σε προϊόντα της ΕΕ επρόκειτο να διπλασιαστούν χωρίς μια συμφωνία.

Μια συμφωνία θα επέτρεπε στις ΗΠΑ και την ΕΕ να καταργήσουν τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που θα εξάλειφαν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγικό κόστος κάθε χρόνο.
Θα βοηθούσε επίσης να αντιστραφεί η στάση προστατευτισμού στις εμπορικές σχέσεις – την οποία ο πρόεδρος Trump έκανε σήμα κατατεθέν της προεδρίας του και την οποία ο πρόεδρος
Biden δεν επιθυμεί να αλλάξει με βίαιο τρόπο.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης