Ενέργεια

Αυξήθηκε η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Οκτώβριο – Στο 118% η συμμόρφωση

Αυξήθηκε η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Οκτώβριο – Στο 118% η συμμόρφωση

Άντλησε 27,50 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Οκτώβριο, αύξηση 190.000 bpd σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα

 

Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Οκτώβριο υπολείπεται της αύξησης που σχεδιάστηκε βάσει συμφωνίας με τους συμμάχους του, σύμφωνα με έρευνα του Reuters τη Δευτέρα, καθώς οι διακοπές σε ορισμένους μικρότερους παραγωγούς αντιστάθμισαν τις υψηλότερες προμήθειες από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) άντλησε 27,50 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την έρευνα, αύξηση 190.000 bpd από τον προηγούμενο μήνα αλλά κάτω από την αύξηση κατά 254.000 που επιτρεπόταν βάσει της συμφωνίας προμήθειας.

Τα κράτη του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους, γνωστοί ως OPEC+, χαλαρώνουν τις περικοπές παραγωγής που έγιναν το 2020 καθώς η ζήτηση ανακάμπτει από την πανδημία του κορωνοϊού, αν και ορισμένα μέλη δεν πραγματοποιούν τις αυξήσεις που υποσχέθηκαν λόγω έλλειψης δυναμικότητας.
Η συμμαχία ΟΠΕΚ+ είναι επίσης επιφυλακτική σχετικά με την άντληση υπερβολικού πετρελαίου σε περίπτωση ανανεωμένων αποτυχιών στη μάχη κατά του COVID-19.
«Ο ΟΠΕΚ + πιθανότατα θα παραμείνει πίσω από την καμπύλη ζήτησης, αντί να κινδυνεύσει να πηδήξει μπροστά και να καεί», δήλωσε η αναλυτής της Rystad Energy, Louise Dickson.
Ο περιορισμός της προσφοράς βοήθησε στη στήριξη των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες διαπραγματεύονται κοντά στα 85 δολάρια το βαρέλι και κοντά στο υψηλό τριών ετών, ωθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους καταναλωτές να παροτρύνουν τους παραγωγούς να προμηθεύουν περισσότερο αργό.

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ επέτρεψε την αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 bpd τον Οκτώβριο από όλα τα μέλη, εκ των οποίων περίπου 254.000 bpd μοιράζονται τα 10 μέλη του OPEC που καλύπτονται από τη συμφωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters. Με την παραγωγή να υποχωρεί από την προγραμματισμένη αύξηση τον περασμένο μήνα, η συμμόρφωση του αυξήθηκε στο 118% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την έρευνα, από 114% έναν μήνα νωρίτερα.

Ο ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει την Πέμπτη για να αναθεωρήσει την πολιτική του και αναμένεται να επιβεβαιώσει εκ νέου τα σχέδιά του για μηνιαίες αυξήσεις.

Σε Σαουδική Αραβία και Ιράκ οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τον Οκτώβριο προήλθαν από τους δύο κορυφαίους παραγωγούς του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ, οι οποίοι αύξησαν την παραγωγή σε μεγάλο βαθμό. Το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αλγερία πραγματοποίησαν επίσης αυξήσεις, όπως απαιτείται από τις υψηλότερες ποσοστώσεις τους Οκτωβρίου. Οι εξαγωγές της Αγκόλα υποχώρησαν.
Η παραγωγή μειώθηκε ή δεν αυξήθηκε στη Δημοκρατία του Κονγκό, την Ισημερινή Γουινέα και την Γκαμπόν, λόγω της έλλειψης ικανότητας για περισσότερη παραγωγή.
Η μεγαλύτερη πτώση της παραγωγής - 70.000 bpd - σημειώθηκε στη Νιγηρία. Μια επιχείρηση της Royal Dutch Shell (RDSa.L) στη Νιγηρία κήρυξε ανωτέρα βία στις φορτώσεις αργού πετρελαίου Bonny Light μετά το κλείσιμο ενός αγωγού.
Η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Λιβύη, μια από τις χώρες που εξαιρούνται από τους περιορισμούς της προσφοράς του ΟΠΕΚ, λόγω διαρροής αγωγού.
Η παραγωγή στο Ιράν, το οποίο έχει αυξήσει τις εξαγωγές από το τέταρτο τρίμηνο παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, παρουσίασε μικρή μεταβολή τον Οκτώβριο. Οι συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις, που θα επέτρεπε μεγαλύτερη ανάκαμψη των εξαγωγών, πρόκειται να επαναληφθούν.
Η παραγωγή της Βενεζουέλας αυξήθηκε ελαφρά, σύμφωνα με την έρευνα, βοηθούμενη από την άφιξη του ιρανικού συμπυκνώματος που θα μετατρέψει το πολύ βαρύ πετρέλαιο του σε εξαγώγιμο αργό.
Η έρευνα του Reuters βασίζεται σε δεδομένα ναυτιλίας που παρέχονται από εξωτερικές πηγές, δεδομένα ροών της Refinitiv Eikon, πληροφορίες από ιχνηλάτες δεξαμενόπλοιων όπως η Petro-Logistics και η Kpler, καθώς και πληροφορίες που παρέχονται από πηγές πετρελαϊκών εταιρειών, ΟΠΕΚ και συμβούλων.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης